Jihočeské AB: Marketingový trik, nebo skutečné máslo? Cukrářka radí, proč tento tuk nedávat do cukroví
8. 11. 2024 Rozhovory a reportáže
Máslo je v kuchyni téměř nenahraditelnou ingrediencí. Kvůli jeho ceně však často sáhneme i po výrobcích, které máslem ve skutečnosti nemusejí být. Aktuálně je populární produkt s označením AB, který je v nabídce za výhodnou cenu. Zeptali jsme se cukrářky Petry Žahourové, co je to za tuk a zda je vhodný na pečení cukroví.
Proč AB není máslo
Pokud se rozhodnete, že využijete jednu z mnoha akcí obchodních řetězců a nakoupíte si máslo do zásoby za přijatelnější cenu, než bývá obvykle, rozmyslete si, po jaké značce sáhnete. Když totiž využijete slevy na AB, můžete být nemile překvapeni. Při pečení se totiž může zachovat úplně jinak, než byste čekali.
Důvod je velmi jednoduchý, nejde totiž o máslo, ale o výrobek, v němž je obsaženo pouze 47 % mléčného tuku, místo nutných minimálně 80 %.
Mohlo by vás zajímat
Na cukroví úplně nevhodné
Jaký je rozdíl mezi AB a máslem vysvětlila pro Toprecepty.cz zkušená cukrářka Petra Žahourová. „Výrobek s názvem Jihočeské AB vypadá sice podobně jako máslo, ale máslo to není. Jde o roztíratelný tuk ze směsi palmového a palmojádrového tuku a smetany,“ vysvětluje odbornice.
„Při pečení cukroví, ať už pro použití do těsta nebo do krému, se chová jinak než máslo a jinak také chutná. V naší provozovně pečeme cukroví výhradně z pravého másla, máme s ním nejlepší zkušenosti,“ dodává Petra.
Zároveň popisuje, proč si k pečení cukroví v žádném případě nemáte tuto „náhražku másla“ pořizovat. „Jihočeské AB nemá ani typickou vůni másla. Na pečení je naprosto nevhodné, těsto s ním se trhá. Na obmaz dortu, kde se používá máslo na bílkovomáslový krém, je také nevhodné, protože krém má dort zpevňovat a AB a jemu podobné produkty v pokojové teplotě rychle ztrácí tuhost,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Petra Žahourová ze zakázkového jihočeského cukrářství a pekařství.
Jak poznat máslo
Na obranu výrobce je ovšem nutné uvést, že AB neprezentuje jako máslo. „Jihočeské AB je vyrobené z kvalitních surovin a neobsahuje žádné konzervační látky ani emulgátory. Navíc se lehce roztírá a má tradiční nezapomenutelnou chuť. Je lehce stravitelné a je bohatým zdrojem vitamínu A. Splňuje požadavky bezlepkové diety,“ uvádí společnost Madeta na svém webu.
K matení zákazníka tak dochází především v supermarketech, které často zařazují AB a podobné tuky mezi klasická másla a zákazník tak nabývá dojmu, že se jde o stejný typ produktu. Přitom rozpoznat skutečné máslo je snadné. Na obalu musí být uvedeno „MÁSLO“. Nápisy typu „Lahodné“, „Roztíratelné“ nebo „Máslíčko“ se nenechte nachytat, stejně jako nápisem 82 % tuku. Ten totiž klidně může být směsný.
České máslo tradičně obsahuje 82-86 % mléčného tuku. Ale pokud je část tuku nahrazena rostlinnými tuky, nesmí být produkt již označovaný jako máslo.
Jihočeské AB, které můžeme, jako mnoho jiných podobných, označit za směsný tuk, lze použít při vaření i pečení, ale nehodí se pro cukroví, krémy či křehká těsta.
Zdroje informací:
Jiří Brát: Podle čeho vybírat tuky a oleje
Kupi.cz: Jsou všechna másla v obchodech stejně kvalitní? Nenaleťte na triky výrobců
Náš tip: Podle našeho video receptu připravíte perfektní máslové sušenky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Připravit skvělé domácí máslo je snadné: Vyzkoušeli jsme, zda vyjde levněji než to z obchodu i jaké má výhody
Jednoduché svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta vydrží dlouho vláčné a úžasnou křehkost jim dodá máslo
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká