Postup přípravy
Krok 1: Obě smetany vlijeme do mísy a zapneme ruční šlehač. Šleháme až získáváme pevnou šlehačku, ale nepřestáváme a šleháme dál, nechceme šlehačku, ale máslo. Pokračujeme ve šlehání až do chvíle, kdy zpozorujeme, že se šlehačková konzistence začíná v míse proměňovat a jednotná hmota se mění na maličké kousíčky - (viz foto) to již vzniká máslo.
Krok 2: Pokud se odděluje máslo a mléko - pak ještě chvíli šleháme a jakmile to v míse začne cákat, vypneme ruční šlehač. Je čas nasadit si rukavice. Přes cedník slijeme mléko do menší misky, vymačkáme z másla co nejvíce mléka a zatím necháme máslo na cedníku. Velkou mísu od másla propláchneme studenou vodou. Asi lžíci vody necháme v míse, máslo vložíme zpět z cedníku do mísy a ještě chvíli šleháme. Tekutinu, kterou jsme slili do misky můžeme použít k vaření atd., takže ji necháme v lednici.
Krok 3: Nyní šleháme již jen krátce, scedíme, máslo propláchneme studenou vodou, znovu šleháme, znovu přes cedník máslo propláchneme studenou vodou, mírně promáčkneme rukou, abychom dostali co nejvíce tekutiny z másla a aby máslo bylo čisté. Tento postup opakujeme zhruba 3x-4x, tak bychom již měli mít čisté máslo.
Krok 4: Nakonec máslo vytvarujeme do požadovaného tvaru a uložíme do máselničky a samozřejmě do lednice. Při výrobě domácího másla je velmi důležité dodržovat hygienu, takže vše musí být důkladně čisté.
Zveřejněno 10. 10. 2016 11:43
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí máslo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rlxB
Moje poznámka
Domácí máslo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rlxB
Nejnovější recepty
Brownies s červenou řepou
Přidáno před 1 hodinou
Krémová omáčka s kuřecím masem a těstovinami
Přidáno před 1 hodinou
Nepečený Lotus cheesecake s tvarohem
Přidáno před 1 hodinou
Masové bramboráky
Přidáno před 3 hodinami
Dýňový dip
Přidáno před 3 hodinami
Makrela v rajčatové omáčce se zeleným pepřem
Přidáno před 3 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Kuchařka Chili ve StarDance ukázala, jak se tančí šťouchané brambory: Jsem nadšený, chválil ji porotce Tománek
Vítěz MasterChef Česko Honza Albrecht si zavaří po boku Jana Punčocháře a ještě se sklenkou v ruce
Nekynuté šátečky s tvarohem jsou křehké a lahodné. V těstě je sice droždí, ale fígl je ve zpracování
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí rohlíky
pavlina.simr před 21 minutami
Kapustičky se zázvorem a česnekem
pavlina.simr před 35 minutami
Česnečka
iveta.kroul před 39 minutami
Květáková polévka II
zdenka.s před 52 minutami
Perníčky, které jsou hned měkké
bilkova.zu před 1 hodinou
Křehké řezy à la kolínské řepánky
bilkova.zu před 1 hodinou
Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle Čiriny
f-kikinka před 8 hodinami
Boloňské špagety s mletým masem podle Petry
f-kikinka před 8 hodinami
Křehký jablkový koláč
alenajahod před 9 hodinami
Tématické fráze:
domácí máslo,
jak udělat domácí máslo,
domácí máslo ze šlehačky,
domácí máslo recept,
jak udělat máslo,
výroba másla ze šlehačky,
recept na domácí máslo,
výroba domácího másla,
máslo recept,
jak se dělá maslo,
recept na maslo,
jak vyrobit domácí máslo,
máslo ze šlehačky,
recept domaci maslo,
recept maslo,
výroba másla z mléka,
jak se dělá domácí máslo,
domácí výroba másla,
jak si udělat máslo,
jak udělat máslo ze šlehačky
Suroviny:
smetana 33%,
máslo,
mléko,
Komentáře (12)