Domácí máslo

woman Kuchařka:

Studená kuchyně 11 názorů

510

Suroviny

2 krabičky smetany 33% tuku
(pozor na to, aby byly jen pasterizované, žádné UHT apod. ani v kelímku, neosvědčilo se mi to)
Připravte si:
ruční mixér
mísu na šlehání másla
menší misku, do které budete slévat mléko
cedník, gumovou stěrku
RUKAVICE a zástěru
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Obě smetany vlijeme do mísy a zapneme ruční šlehač. Šleháme až získáváme pevnou šlehačku, ale nepřestáváme a šleháme dál, nechceme šlehačku, ale máslo. Pokračujeme ve šlehání až do chvíle, kdy zpozorujeme, že se šlehačková konzistence začíná v míse proměňovat a jednotná hmota se mění na maličké kousíčky - (viz foto) to již vzniká máslo.

  2. Pokud se odděluje máslo a mléko - pak ještě chvíli šleháme a jakmile to v míse začne cákat, vypneme ruční šlehač. Je čas nasadit si rukavice. Přes cedník slijeme mléko do menší misky, vymačkáme z másla co nejvíce mléka a zatím necháme máslo na cedníku. Velkou mísu od másla propláchneme studenou vodou. Asi lžíci vody necháme v míse, máslo vložíme zpět z cedníku do mísy a ještě chvíli šleháme. Tekutinu, kterou jsme slili do misky můžeme použít k vaření atd., takže ji necháme v lednici.

  3. Nyní šleháme již jen krátce, scedíme, máslo propláchneme studenou vodou, znovu šleháme, znovu přes cedník máslo propláchneme studenou vodou, mírně promáčkneme rukou, abychom dostali co nejvíce tekutiny z másla a aby máslo bylo čisté. Tento postup opakujeme zhruba 3x-4x, tak bychom již měli mít čisté máslo.

  4. Nakonec máslo vytvarujeme do požadovaného tvaru a uložíme do máselničky a samozřejmě do lednice. Při výrobě domácího másla je velmi důležité dodržovat hygienu, takže vše musí být důkladně čisté.

Poznámka

http://www.woman-today.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 41 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí máslo

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Nemám slov. Já bych to asi nedělala, ale ta představa domácího másla je super. Paráda! :yes:

    Odpovědět

  • woman woman(autorka receptu)

    Ivosisko: :-)Moc děkuji ať se vám daří.

    Odpovědět

  • Ivosisko Ivosisko

    Ano, i mi se líbí kuchyňské experimenty všeho druhu a takovýmto počinům fandím - nejde zde o ekonomiku (to bychom museli mít vlastní hovadko), ale spíše o zábavu a radost z toho, že si člověk dokázal něco vyrobit sám. A už vůbec nechci rozebírat téma, když v marketu beru máslo do ruky: "co mě čeká, když doma onu kostku rozbalím? a jak se bude tvářit po týdnu v lednici?".

    Takže za odvahu a jako povzbuzení k zdokumentování dalších netradičních receptů a postupů :yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Moc tomu postupu nerozumím. . . ;-(

    Odpovědět

  • woman woman(autorka receptu)

    casino: Víte, jen pro úplnost, občas také dělám doma sýr. Dělám vůbec z kuchyně laboratoř.:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    No, taky jsem se v životě nadělal psích kusů:-D
    Už jsem vyráběl ricottu i mascarpone (ricotta za moc nestála, to druhé bylo fajn)
    Tady jsem si spočítal, že na 200g másla je třeba minimálně (bez ztrát) 500g šlehačky. Když jedna krabička (v rcp bez udání velikosti) má 250ml a stojí asi 16Kč tak vás tento špás vyjde na 40Kč/250g másla a myslím, že v něm bude víc než 10% vody
    Kalkulace je jasná:no: ale zase máte postaráno o zábavu a minimálě také o hafo špinavého nádobí, ale jak píšu, taky jsem se v životě nadělal psích kusů;-(
    Pracoval bych bez rukavic - mléčný tuk je pokožce prospěšný a s hygienou bych to moc nepřeháněl, neděláte sýr, že:-)
    A bodu ad.1 pracně popisovanému v postupu se říká ZDRCNUTÍ (sražení) šlehačky:-D
    Tož tak:-K

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Oceňuji snahu:yes:

    Odpovědět

  • woman woman(autorka receptu)

    Zdravím, víte, ono záleží i na zručnosti a šikovnosti. Běžně si finální výrobek vážím, takže mohu dát odpověď je to 190-200 gramů.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    woman: Prosím o odpověď, kolik váží finální výrobek ze 2 ks smetany. Děkuji :-K. Na šlehání, při kterém si můžeme udělat zároveň pleťovou masku, se mi osvědčila mísa s víkem a otvorem, nádoba zůstane zakrytá a je to v pohodě :-);-)

    Odpovědět

  • woman woman(autorka receptu)

    :-D Jasně, že podmáslí, máte pravdu. Používám ho pak například na vaření či pečení. Lahůdka.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jako holce se mi nechtěně podařilo udělat při šlehání šlehačky máslo asi 2x :-) Moje babička máslo stloukala v díži dřevěným tloukem, bylo žluťoučké a svěže nakyslé a mně jako malé nechutnalo - tak hloupá jsem byla :-(
    Mmch. to, co odteče při výrobě másla není mléko, ale podmáslí ;-)

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: domácí máslo jak udělat domácí máslo domácí máslo ze šlehačky jak udělat máslo domácí máslo recept výroba másla ze šlehačky recept na domácí máslo máslo recept výroba domácího másla recept na maslo jak se dělá maslo jak vyrobit domácí máslo recept domaci maslo máslo ze šlehačky recept maslo výroba másla z mléka jak se dělá domácí máslo jak si udělat máslo domácí máslo, výroba domací maslo z mléka

Zapomněl/a jsem heslo