RECEPT: Vánočka podle Moniky Absolonové voní rumem a vanilkou a je tak dobrá, že ji miloval i Karel Gott
10. 12. 2025 V kuchyni s VIP
Máte pocit, že se vám nikdy nepovedlo udělat vánočku tak, aby byla podle vašich představ, nebo ji pečete úplně poprvé a nemáte žádný ověřený recept? Tak udělejte tu podle zpěvačky Moniky Absolonové, která je známá, vyhlášená a všemi oblíbená již spoustu let.
Vánočka je nejlepší domácí
Bez vánočky by to nebyly ty pravé Vánoce. Koupit si ji sice můžete v každém obchodě nebo v pekárně, té domácí se ale stejně kupovaná nikdy nemůže rovnat. Ve spoustě rodin se peče podle rodinných, léty prověřených receptů, ne každý ale takový recept vlastní.
Spousta lidí má navíc z přípravy vánočky obavy. Na vině je obvykle strach z kynutého těsta, z něhož se peče, které může nezkušené hospodyňky potrápit. Navíc splétání ze čtyř, pěti, sedmi, osmi nebo devíti pramenů rovněž mnohým zamotá hlavu i ruce.
Mohlo by vás zajímat
Vyhlášená vánočka podle Moniky
Pokud patříte k těm, kteří žádný recept na vánočku po babičce či tetičce nepodědili, možná vás zaujme ten zpěvačky Moniky Absolonové, o níž je známo, že je i nadšenou kuchařkou a pekařkou. Její vánočka je takřka legendární a Monika o ní sama řekla, že je možná známější než její písničky.
Peče ji již spoustu let pro své příbuzné, přátele a kolegy – velkou slabost pro ni měl třeba i Karel Gott, který se prý na ni vždy těšil. Takových příznivců je ale mnohem víc. Důkazem je už jen to, že vánoček zpěvačka každý rok zvládne udělat více než dvacet. Na pečení si Monika vždy vyhradí dva dny před Štědrým dnem: „Jeden den zadělávám, druhý den peču,“ prozradila Monika pro Toprecepty.cz.
Čím je vánočka výjimečná?
Vánočka Moniky Absolonové je výjimečná tím, že je úžasně vláčná, není vůbec suchá, je krásně nadýchaná a vydrží delší dobu čerstvá a vláčnější.
Navíc je krásně voňavá po vanilce a citronové kůře a chuťově bohatá, a to díky mandlím a rozinkám v rumu, které Monika do těsta přidává. Předností receptu je, že je dobře vyladěný a vánočka se podle něj napoprvé povede i začátečníkům.
Jak na vánočku Moniky Absolonové?
Monika navíc jednou přiznala, že neumí plést ze čtyř pramenů, takže to řeší tím, že udělá spodek vánočky ze tří tlustších copů a na ně udělá prostřední patro ze tří tenčích pramenů. Jestliže tedy máte strach právě z pletení vánočky, můžete se Moničiným postupem inspirovat.
Z těsta podle následujícího Moničina receptu uděláte rovnou dvě krásně velké vánočky. Jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 1 kg polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 250 g másla, 80 g droždí, 500 ml mléka, 6 žloutků, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 1 špetku soli, rozinky podle chuti, 50 ml rumu, 100 g loupaných mandlí, 1 vejce na potření a plátky mandlí na posypání.
- Rozinky a mandle předem namočte do rumu. Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky nechte vzejít kvásek.
- Do mísy dejte asi třičtvrtě z uvedeného množství mouky, dále cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo a přidejte hotový kvásek. Promíchejte a vypracujte těsto. Postupně do něj přidávejte zbylou mouku a hněťte tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujte předem namočené a okapané mandle a rozinky. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout do zdvojnásobení objemu.
- Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na poloviny, abyste mohli udělat dvě vánočky. Obě poloviny pak rozdělte na díly podle toho, z kolika copů chcete vánočku dělat. Z jednotlivých dílů vyválejte dlouhé válečky a upleťte z nich vánočku.
- Upletené vánočky přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem, posypejte nasekanými mandlemi a nechte ještě na plechu 30-45 minut dokynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
- Aby se při pečení vánočka nesesunula na jednu stranu, můžete ji na několika místech zpevnit vpíchnutím špejlí, které po upečení vytáhnete. Vánočku vložte do vyhřáté trouby, po 20 minutách stáhněte teplotu na 150 °C a dopékejte ještě cca 35 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více