Piškot politý pudinkem a zdobený ovocem – recept na oběd nebo večeři pro děti
Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 282 kJ / 1 740 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 58,52 g |
| Tuky | 61,28 g |
| Vláknina | 3,15 g |
| Cholesterol | 813 mg |
| Sodík | 539 mg |
| Sůl | 1,23 g |
| Sacharidy | 237,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme dortovou formu nebo malý pekáček, vyložíme peč. papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou či strouhankou.
Krok 2: Rychlý piškot: vejce, cukr, olej a špetku soli šleháme šlehačem, až hmota zbělá a hodně nabude (až 3x). Pak opatrně vmícháme mouku s troškou prášku na pečení (slabou půlku lžičky), nalijeme do připraveného pekáčku a upečeme stejně jako klasický piškot.
Krok 3: Ihned nalijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Toto malé množství musíme upéct prudčeji, aby to dětičky neměly vysušené. Teplota podle toho, jak peče vaše trouba, ale doporučuji péct asi při 190º C. Korpusek je nízký, tudíž bude brzy propečený, dobu pečení už si nepamatuji (asi 12-15 minut?, možná i 20 minut, ale opravdu to už nevím), ale je třeba to hlídat, jakmile začne malinko růžovět, tak rychle z trouby vyndáme.
Krok 4: Necháme jen částečně vychladnout a ještě teplý (ne horký) nakrájíme na porce, polijeme teplým pudinkem a ozdobíme a obložíme větším množstvím ovoce.
Krok 5: Než korpus trochu prochladne, rychle uvaříme pudink. Pokud nechceme dále čekat na zchladnutí, dáme nádobu s hotovým pudinkem na chvilku do dřezu s trochou studené vody, občas promícháme a za chviličku můžeme podávat.
Krok 6: Ovoce se hodí měkčí, spíše malinko nakyslé, jahody, maliny, v zimě ovoce z kompotu nebo třeba na kousky pokrájené dílky pomeranče nebo mandarinky, podle možností ledničky či špajzky. Můžeme posypat strouhanou čokoládou.
Krok 7: Korpus můžeme upéct i z klasického piškotového těsta:
Klasický piškot: Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme se špetkou soli pevný sníh. V druhé míse našleháme žloutky a cukr do pěny, až hmota zbělá a nabude. Postupně po lžících zašleháme i olej. Po troškách zamícháme mouku a pak opatrně vmícháme ušlehané bílky, ale jen zlehka mícháme, spíše převalujeme vařečkou.
Klasický piškot: Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme se špetkou soli pevný sníh. V druhé míse našleháme žloutky a cukr do pěny, až hmota zbělá a nabude. Postupně po lžících zašleháme i olej. Po troškách zamícháme mouku a pak opatrně vmícháme ušlehané bílky, ale jen zlehka mícháme, spíše převalujeme vařečkou.
Zveřejněno 15. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Piškot politý pudinkem a zdobený ovocem – recept na oběd nebo večeři pro děti
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lGJ7
Moje poznámka
Piškot politý pudinkem a zdobený ovocem – recept na oběd nebo večeři pro děti
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lGJ7
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 11 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 16 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 18 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 8 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 8 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 10 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 10 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 10 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 11 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 11 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 11 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 12 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 12 hodinami
Suroviny:
vejce,
olej,
cukr krupice,
mouka hladká,
sůl,
mléko,
cukr krupice,
čokoláda
Komentáře (3)