Houbová omáčka ze sušených hub a smetany

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: 30 minut ( bez doby namočení hub) 4 porce Omáčky 2 názory

Suroviny

2 hrsti sušených hub
40 g másla
1-2 PL oleje
1 cibule
2 vrchovaté PL hladké nebo polohrubé mouky
sůl
pepř
mletý nebo drcený kmín
zelená petržel
1 kelímek smetany ke šlehání nebo napůl se zakysanou smetanou
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sušené houby namočíme nejméně na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc. Pokud nebyl čas na namočení hub, dáme je do kastrůlku, zalijeme vodou a po chvíli namáčení houby 20 minut povaříme (téměř do změknutí).

  2. Na másle s olejem osmahneme drobně nakrájenou cibuli do běla, přisypeme mouku a uděláme hodně světlou jíšku, kterou zalijeme nejprve trochou studené vody (vývaru nebo mléka) a pak vodou z namočených nebo povařených hub i s těmi houbami, a uvaříme (ne moc řídkou) omáčku. Prováříme 15 minut, aby mouka nebyla syrová, často mícháme a během prováření osolíme, přidáme koření a přilijeme smetanu ke šlehání nebo půl kelímku smetany a půl kelímku zakysanky.

  3. Podle chuti a potřeby nakonec dochutíme a pokud máme, přidáme drobně usekanou zelenou petržel. Někdy je dobré přikápnout pár kapek citr. šťávy nebo octa, ale opatrně (použijeme-li zakysanou smetanu, tak to obyčejně není zapotřebí). Podáváme většinou s knedlíkem, ale lze podávat i s těstovinami nebo rýží, pokud to někdo má raději. Můžeme přidat i vařené hovězí či vepřové libové maso.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houbová omáčka ze sušených hub a smetany

Tématické fráze: namáčení hub houbová omáčka ze suných hub houbova oacka ze susenejch hub houbová omáčka se smetanou ze sušených hub namoceni sušených hub omáčka ze sušených mletých hub omáčka ze sušených hub houbové omáčky že suśenych hub namášení sušených hub nebyl v hubě recept

Zapomněl/a jsem heslo