Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

1. 9. 2019 00:35

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Doporučuji případným zájemcům nejprve přečíst celý článek pana redaktora Gigela:

https://doprirody.prakticky.sk/2018/01/25/ususte-s...

Úryvky z originál článku:

Nejdřív je potřeba zakoupit v řeznictví (a nikoliv supermarketu) pěkný bůček, jak píše pan redaktor: Keď si však zájdete do mäsiarstva môžete ho do rúk dostať presne podľa svojich predstáv. Ak si vypýtate bôčik na slaninku, ukroja vám krásny, úhľadný obdĺžnik z jeho najhrubšej časti. Jediný pohľad na jeho kresbu vám okamžite napovie, ako bude vyzerať po vysušení.

Nie je nutné, aby ste vzali celý bok a spracovali ho vcelku. Ak ho však budete krájať na časti, robte to tak aby vlákna mäsa smerovali kolmo na plátky, ktoré budete z hotovej slaniny krájať. Poväčšine to znamená, že rebrá prebiehajú rovnakým smerom, ako rezy jednotlivých plátkov.

POSÝPKA, KTORÁ VYTIAHNE VODU

Na každý kilogram bôčika si navážte 250 gramov hrubozrnnej soli, 250 gramov kryštálového cukru a 5 gramov čierneho korenia. Ak máte chuť, časť soli môžete nahradiť údenou, aby ste do mäsa dostali jemnú arómu dymu. Hoci by sa mohlo zdať, že kôpka ktorú navážite je príliš veľká, vedzte že väčšina z posýpky poslúži na to, aby ste z mäsa mimoriadnou rýchlosťou vytiahli väčšinu vody.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

21. 1. 2021 16:37

JanaFa: Děkuji za zprávu! Moc držím palce, aby se dílo podařilo. ;-) Výsledek jsem měla - jak píši i v postupu - trochu slanější (to ale psali i v komentářích kuchaři u článku pana Gigela). Ale po usušení v lednici to s chlebem, okurkou a pivkem nemělo chybu. :-8 No a trochu silnější plátky opečené na pánvi (také s chlebíkem a příslušnými doplňky), tak to bylo ještě jedlejší! Tahle slaninka na pánvi neprská a neskáče! :-D Už jsem dlouho nedělala, taže dík za připomenutí! :-D Zdravím! :-K:-K:-K

JanaFa

21. 1. 2021 05:17

Dnes jsem naložila celé kilo perfektního 4-vrstvého bůčku na menší cca 15x15cm i s kůží,dle receptu.....
Budu čekat těch cca 15 dní......5dní otáčet a pak 10 dní sušit.....Pak budu možná chválit,ale uvidíme.....

MamlajdaD MamlajdaD

1. 9. 2019 17:19

casino:Dík za komentář! Snažila jsem se popsat , jak jsem tento recept na slaninu dělala v panelákových podmínkách, a přesto, že to podle popisu vypadá složitě, je to v podstatě jednoduché. Jen jsem zapoměla napsat, že se bůček musí vykostit, takže ten první odstavec ještě malinko přepíšu. Dělala jsem i bůček na způsob pančety, přidám také návod. Je jednodušší, když se nejdřív zkusí tento snadný na domácí slaninu a pak už to ostatní jde lehce každému.
Právě jsem si přečetla recept na labužníkovi, na který odkazujete. A řeknu vám upřímně, do toho bych nešla. 8-( ;-)Autorka článku tam sice píše všechny ingredience, a už i to je těžko splnitelné, např sehnat vysoké sádlo i s kůží - které neprošlo ledicí!!! No třeba kde máte záruku, že nebyla v lednici na jatkách celá půlka prasete, ještě než jí dostal do ruky řezník? A navíc autorka píše, jak to dělají v Itálii, kde jsou na to vybaveni (třeba ta mramorová korýtka), ale už nepíše, jestli a jak to také jde udělat doma. Máte odvahu, kteru bych já neměla, smekám!:-O Ještě jednou dík za váš komentář a zdravím!:-K

casino casino

1. 9. 2019 12:12

Před lety jsem se pokoušel o cosi, v principu, podobného :-)
No, sice to trvalo déééle, ale zato se to nedalo jíst :-):-D;-(
https://www.labuznik.cz/recept/toskansky-spek-lard...
(výše psané není nic proti něčemu)

Venezia

1. 9. 2019 08:25

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí pancetta uzení slaniny slanina bez uzení pancetta vyroba domaci panceta domácí slanina výroba domácí slaniny výroba pancetta domaci slanina bez uzení domácí slanina výroba jak udělat špek bez uzení špek bez uzení slanina na uzení pancentta výroba paprikovaný špek bez uzení uzeni domaci slaniny vyroba slaniny recept na výrobu pancetta výroba domácí slaniny bez uzeni pancetta recept

Suroviny: bůček vepřový, sůl mořská, cukr krupice, pepř

TopRecepty.cz

Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pxwy