Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Vepřové maso 3 názory

Suroviny

bůček
mořská sůl
cukr krupice
pepř
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Koupila jsem tedy bůček, jak doporučuje pan redaktor Gigel, ale na poprvé na zkoušku jsem naložila jen jeden menší kousek, kdyby se mi to nepovedlo, tak aby případná škoda nebyla velká. Bůček se musí vykostit, ale kůže se ponechává. (Já jsem seřízla vrstvu s kotmi a použila na jiné vaření.) Navážila jsem si směs 250 g mořské soli, 250 g cukru krupice a 5 g pepře, důkladně jsem promíchala a ten můj jeden kousek v té směsi důkladně obalila tak, aby nezůstalo místečko prázdné. Vložila jsem do plastové nádoby kůží dolů (do zelené krabice, která je určená na delší uchovávání masa a masných výrobků, ale později už jsem dělala i v jiné - obyčejné krabičce a výsledek stejný), uzavřela a dala do lednice. Solnou směs jsem uzavřela do obyčejné plastové nádobky s víkem, krabičku jsem vybrala tak velkou, aby v ní šel ten kousek masa snadno obalovat směsí.

  2. Každý den je třeba bůček z krabičky vyndat, vylít tekutinu, kterou maso pustilo a maso znovu obalit solí. Krabička se vypláchne a utře do sucha papírovou utěrkou, maso se NEmyje, jen se tak jak je, znovu obalí ve směsi. Kolik maso ze solné směsi přijme, tolik mu patří – jak píše pan Gigel. Tak to děláme pět dní, tekutiny z masa je méně a méně. Pak musíme maso ještě 10 dní sušit. Pan redaktor Gigel doporučuje maso zavěsit v místnosti s teplotou do 15 º C ale to v paneláku nemám možnost docílit, jedinou možnost, kterou mám, je sušit maso v lednici. Moje lednička má skleněné police, není za co maso pověsit, tak jsem sušila v mé oblíbené zelené krabičce, ale aby mohl vzduch proudit i zespodu, vypodložila jsem maso dvěma lžičkami a vidličkou.

  3. Výsledek sušení velmi dobrý, ale přece jenom je to poněkud slanější. Ovšem s chlebem nebo rohlíkem přijatelné. Krájet je lepší velmi ostrým nožem na slabé plátky, jen na opékání krájíme silnější. Zkusila jsem i opéct na pánvi a to je skvělé (viz fotografie). Když jsem nakládala podruhé, udělala jsem si zase jen jeden kousek, druhý kousek masa jsem naložila na slaninu à la pancetta.

Poznámka

Doporučuji případným zájemcům nejprve přečíst celý článek pana redaktora Gigela:

https://doprirody.prakticky.sk/2018/01/25/ususte-s...

Úryvky z originál článku:

Nejdřív je potřeba zakoupit v řeznictví (a nikoliv supermarketu) pěkný bůček, jak píše pan redaktor: Keď si však zájdete do mäsiarstva môžete ho do rúk dostať presne podľa svojich predstáv. Ak si vypýtate bôčik na slaninku, ukroja vám krásny, úhľadný obdĺžnik z jeho najhrubšej časti. Jediný pohľad na jeho kresbu vám okamžite napovie, ako bude vyzerať po vysušení.

Nie je nutné, aby ste vzali celý bok a spracovali ho vcelku. Ak ho však budete krájať na časti, robte to tak aby vlákna mäsa smerovali kolmo na plátky, ktoré budete z hotovej slaniny krájať. Poväčšine to znamená, že rebrá prebiehajú rovnakým smerom, ako rezy jednotlivých plátkov.

POSÝPKA, KTORÁ VYTIAHNE VODU

Na každý kilogram bôčika si navážte 250 gramov hrubozrnnej soli, 250 gramov kryštálového cukru a 5 gramov čierneho korenia. Ak máte chuť, časť soli môžete nahradiť údenou, aby ste do mäsa dostali jemnú arómu dymu. Hoci by sa mohlo zdať, že kôpka ktorú navážite je príliš veľká, vedzte že väčšina z posýpky poslúži na to, aby ste z mäsa mimoriadnou rýchlosťou vytiahli väčšinu vody.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí slanina bez uzení podle slovenského redaktora Milana Gigela

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino:Dík za komentář! Snažila jsem se popsat , jak jsem tento recept na slaninu dělala v panelákových podmínkách, a přesto, že to podle popisu vypadá složitě, je to v podstatě jednoduché. Jen jsem zapoměla napsat, že se bůček musí vykostit, takže ten první odstavec ještě malinko přepíšu. Dělala jsem i bůček na způsob pančety, přidám také návod. Je jednodušší, když se nejdřív zkusí tento snadný na domácí slaninu a pak už to ostatní jde lehce každému.
    Právě jsem si přečetla recept na labužníkovi, na který odkazujete. A řeknu vám upřímně, do toho bych nešla. 8-( ;-)Autorka článku tam sice píše všechny ingredience, a už i to je těžko splnitelné, např sehnat vysoké sádlo i s kůží - které neprošlo ledicí!!! No třeba kde máte záruku, že nebyla v lednici na jatkách celá půlka prasete, ještě než jí dostal do ruky řezník? A navíc autorka píše, jak to dělají v Itálii, kde jsou na to vybaveni (třeba ta mramorová korýtka), ale už nepíše, jestli a jak to také jde udělat doma. Máte odvahu, kteru bych já neměla, smekám!:-O Ještě jednou dík za váš komentář a zdravím!:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Před lety jsem se pokoušel o cosi, v principu, podobného :-)
    No, sice to trvalo déééle, ale zato se to nedalo jíst :-):-D;-(
    https://www.labuznik.cz/recept/toskansky-spek-lard...
    (výše psané není nic proti něčemu)

    Odpovědět

  • Venezia Venezia

Tématické fráze: slanina bez uzení výroba domácí slaniny bez uzeni gigela maso recepty

Zapomněl/a jsem heslo