Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Školní jídelny se v průběhu let hodně změnily. Tehdejší děti na ně mají vzpomínky, které jejich chutě ovlivnily i v dospělosti. Moderní kuchyně se salátovými bary a zdravými pokrmy budou současné děti ovlivňovat také.

Školní jídelny v minulosti byly postrachem dětí. Vařila se v nich klasická jídla, která však chutnala jinak, než byly děti zvyklé z domova. Mnohdy za jejich odpor nemohlo jen jídlo, ale i prostředí, ve kterém se podávalo. Pokrmy se často opakovaly, což byl důvod nejít v konkrétní den na oběd. Na jaká jídla se vzpomíná nejčastěji?

1/16

2 z 16

Srbské rizoto (ze školní jídelny)

Srbské rizoto (ze školní jídelny)

Rizoto se zeleninou, rizoto s masem, rizoto s hráškem - základem byla dušená rýže, do které se vmíchalo maso, zbylé ze včerejšího dne. Když nebylo maso, použila se mražená zelenina. Rizoto bylo oblíbené jídlo, které kuchařky servírovaly v úhledných kopečcích, vytvořených pomocí sběračky, a sypaly je strouhaným eidamem.

4 z 16

Zapečené filé

Zapečené  filé

Ryby nebyly mezi dětmi nikdy oblíbené. Obalované filé bylo příliš cítit rybinou a maso vypadalo jako živé. Někdy se našla i kost, která dětem znechutila jídlo na mnoho let dopředu. Děti dávaly přednost spíše kouskům filé, zapečeným se zeleninou a na másle. Spolu s bramborami nebo s kaší si nechaly říct.

5 z 16

Buchtičky s vanilkovým pudinkem

Buchtičky s vanilkovým pudinkem

Mezi oblíbené sladké obědy patřily buchtičky se šodó, kterým byl uvařený řídký vanilkový pudink, ale to nic nezměnilo na oblíbenosti pokrmu. Malé kostky kynutého těsta a sladká omáčka byla pokrmem, který většinu dětí spolehlivě přinutil jít na oběd. Maminky měly smůlu - rozhodně musely buchtičky připravovat doma taky.

6 z 16

Dušené ledvinky s hořčičnou omáčkou

Dušené ledvinky s hořčičnou omáčkou

Vepřové ledvinky byly vnitřnosti, které se pomalu dusily ve světlé, moučnaté omáčce s cibulovým základem (maso samo příliš šťávy neuvolnilo). Pro svou tuhou, houževnatou konzistenci byly svorně všemi dětmi nenáviděny. K ledvinkám se podávala dušená rýže nebo houskový knedlík.

7 z 16

Tvarohová žemlovka

Tvarohová žemlovka

Na žemlovku se zpracovávalo starší pečivo, loupáky nebo vánočky, jejichž krajíčky se máčely v mléce s rozšlehaným vejcem. Mezi dvě vrstvy pečiva se navrstvila strouhaná jablka se skořicí nebo tvaroh s rozinkami. Pokrm se pokropil máslem a upekl. Oblíbenost žemlovky klesala s vlhkostí pečiva.

8 z 16

Jednoduchá hrachová kaše

Jednoduchá hrachová kaše

Hrachová kaše byla jedním z důvodů odmítání oběda. Ani k čočce neměly děti takovou nechuť jako ke světle zelené nebo žluté kaši, polité sádlem a podávané s párkem, plátkem uzeného masa nebo s volským okem a kyselou okurkou. Luštěniny byly celkově neoblíbené, ať byly připraveny sebelépe.

9 z 16

Kynuté sladké knedlíky

Kynuté sladké knedlíky

Sladké knedlíky patřily k obědům, které děti milovaly. Knedlíky se připravovaly z kynutého těsta, takže byly kypré, nadýchané a vláčné. Nejběžnější náplní byla švestková povidla. Co trochu kazilo chuť, byla posypka z tvrdého tvarohu s cukrem a máslem - kakao bylo daleko oblíbenější.

10 z 16

Šťavnatá kuřecí barevná sekaná

Šťavnatá kuřecí barevná sekaná

Sekaná z vepřového nebo drůbežího masa patřila mezi levná jídla, do kterých se daly zapracovat i zbytky vařených vajec, uzenin a zeleniny. Sekaná se tradičně podávala s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Děti ji měly rády, protože nemusely kousat tuhé maso a kaši s máslem milovaly.

12 z 16

Rýžový nákyp z remosky

Rýžový nákyp z remosky

Rýžový nákyp byl sladké jídlo, které - když byla rýže dobře uvařená - chutnalo všem dětem. Mezi dvě vrstvy bílkovým sněhem nadlehčené rýže se navrstvila jablka s rozinkami, rozpůlené švestky, meruňky nebo broskve. Správně upečený nákyp měl červenou kůrku a chutnal posypaný moučkovým cukrem i politý sirupem.

13 z 16

Tip na přípravu špenátu

Tip na přípravu špenátu

Ani Pepek námořník nepřinutil děti, aby měly špenát rády. Špenátový protlak se podával ve formě husté omáčky k bramborám a volskému oku, někdy dokonce s kouskem dušeného masa a s bramborovými knedlíky. Možná děti odradila zelená barva jídla nebo odér česneku - nejedly ho ani v jídelně, ani doma.

14 z 16

"Sýrové mašličky" - zapečené těstoviny

"Sýrové mašličky" - zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny tvořila kolínka, vřetena, mušle nebo mašličky, zapečené s kostičkami godhaje nebo uzeného masa (oblíbené šunkofleky), hrášku a vajec. Pokrm se zapékal v troubě tak dlouho, dokud neměl na povrchu červenou kůrku. Pak se krájel na kostky, které kuchařky kladly na talíř jako zedník cihly, a sypaly strouhaným eidamem.

15 z 16

Domácí nudle s mákem

Domácí nudle s mákem

Nudle s mákem patřily nejen do babiččiny kuchyně, ale i do školní jídelny. Uvařené těstoviny se sypaly mákem s cukrem a polévaly rozpuštěným horkým máslem. U nudlí platilo dvojnásob, že strávníci mají velké oči. Pokrm je totiž rychle nasytil a poslední sousta už do sebe cpali, ale všem jídlo náramně chutnalo.

16 z 16

Hovězí kousky dušené s mrkví

Hovězí kousky dušené s mrkví

Vepřové nebo hovězí v mrkvi patřilo k jídlům, které dětem velmi chutnaly. Díky sladké oranžové mrkvi, žlutým bramborám a hnědému masu bylo jídlo tak barevné, že na něj dostali chuť i odpůrci zeleniny. Když ale kuchařkám ujela ruka s moukou a omáčka byla světlá a hustá, ztratilo jídlo své kouzlo.

1/16

Komentáře (2)

Tak nevím kam jsem chodila do jídelny já, ale sladké blaf snad nemohly chutnat nikomu, br. Sladky oběd jsem snědla jen výjimečně. Naopak filé , špenat, luštěniny a jiná vámi kritizovaná jídla jsem milovala, doma nás je maminka naučila jist. Nejedla jsem skoro nikdy knedlíky , nejhnusnější byly když je kuchařka políla omáčkou a stal se z nich rozmáčený blaf.

Jaja99: Byla jsem jedlík, tak mi chutnalo vše. Bohužel nemohu psát jen za sebe, protože by se na mě snesla kritika. Článek je souhrn názorů mých vrstevníků (ročníky 60 léta). Ale docela bych uvítala více komentářů, abych si udělala jasno i z jiné strany.

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli