Rýžový nákyp z remosky
Rýžový nákyp je báječný jak s jablky, tak i broskvemi nebo jiným oblíbeným ovocem. Zvládne ho upéct i remoska, což jistě ocení chataři a chalupáři. Množství surovin v tomto receptu je přizpůsobeno menší remosce o objemu 2 litry.
Suroviny pro 3 porce
Recept je určen pro menší remosku o průměru mísy 22 cm - objem 2 litry.
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 961 kJ / 2 381 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,80 g |
Tuky | 76,59 g |
Vláknina | 14,75 g |
Cholesterol | 712 mg |
Sodík | 1,28 g |
Sůl | 3,17 g |
Sacharidy | 356,71 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži propláchneme vodou a necháme okapat.
Krok 2: V hrnci se silným dnem přivedeme k varu mléko, do kterého jsme přidali 25 g másla a 1 špetku soli.
Krok 3: Přidáme rýži, promícháme, přiklopíme nejlépe skleněnou pokličkou (skrz kontroly) a na mírném příkonu tepla necháme pozvolna vařit. Hlídáme, aby mléko nevzkypělo, někdy je třeba pokličku malinko odsunout. Ze začátku vaření můžeme ještě rýži promíchat, ale pokud už bude trošku hustější, tak nemícháme.
Krok 4: Rýži vaříme do té doby, než se vstřebá téměř všechno mléko, vypneme zdoj tepla a rýži necháme "dojít". Vstřebá se úplně všechno mléko a zabraníme tím připalování ode dna. Hotovou rýži přendáme do nejlépe nerezové mísy a necháme ji za občasného promíchání zchladnout, může zůstat vlažná.
Krok 5: Mezitím pečicí nádobu remosky vymažeme do 3/4 výšky změklým máslem a odložíme.
Krok 6: Hrubě nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, skořicí a pudinkovým práškem, který po upečení jablečnou náplň zpevní. Můžeme použít i jiné ovoce, jak čerstvé, tak mražené nebo kompotované, ale menší a nebo nakrájené na menší kousky.
Krok 7: V míse vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou a promícháme s rýží.
Krok 8: V další míse vyšleháme z bílků a špetky soli pevný sníh a už lehce vmícháme do rýžové směsi.
Krok 9: Polovinu rýžové směsi rozprostřeme do mísy, přidáme ovocnou vrstvu a nahoru rozložíme druhou polovinu rýže. Na povrch pokladme tenké plátečky másla.
Krok 10: Remosku přiklopíme, zapneme a pečeme 40 minut. Tento čas je pouze orientační. V druhé polovině pečení je možné povrch překrýt kolečkem alobalu, aby se rýže na povrchu nevysušovala a netvrdla.
Krok 11: Rýži servírujeme pocukrovanou na povrchu. Pokud jsme použili jako náplň ovoce z kompotu, můžeme nákyp přelít nálevem.
Zveřejněno 14. 4. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rýžový nákyp z remosky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xQJ0
Moje poznámka
Rýžový nákyp z remosky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xQJ0
Nejnovější recepty
Karbanátky s cuketou jako obláčky
Přidáno před 9 hodinami
Broskvovo-mandlový koláč
Přidáno před 9 hodinami
Dušená kuřecí stehna s rajčaty a paprikami
Přidáno před 13 hodinami
Košíčky Pavlova
Přidáno před 17 hodinami
Ostře-kyselá vietnamská polévka jako z asijského bistra
Přidáno 30. 7. 2025 08:00:07
Sýrové placky s houbami
Přidáno 30. 7. 2025 07:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pesto z medvědího česneku
jifin před 3 hodinami
Borůvkový drobenkový koláč šup-šup
MonikaHo před 3 hodinami
Kynuté borůvkové knedlíky
Rampepurda76 před 3 hodinami
Džem ze žlutých blum
Jarus87 před 4 hodinami
Fazolky na smetaně s hovězím masem vařeným
Kajkajak před 5 hodinami
Kořeněná černá čočka s mrkví
Lucie1001 před 5 hodinami
Zapečené jednoporcové těstoviny se sýrem v alobalu
Knapsik před 6 hodinami
Rychlokvašky
mkab před 7 hodinami
Moje bramboráky
Jurcka před 7 hodinami
Pečený patizon
stockova.veronika před 11 hodinami
Suroviny:
rýže kulatozrnná,
mléko,
sůl,
máslo,
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
jablko,
cukr krupice,
skořice,
pudink vanilkový,
máslo,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (6)