 
	
		
Rýžový nákyp z remosky
Rýžový nákyp je báječný jak s jablky, tak i broskvemi nebo jiným oblíbeným ovocem. Zvládne ho upéct i remoska, což jistě ocení chataři a chalupáři. Množství surovin v tomto receptu je přizpůsobeno menší remosce o objemu 2 litry.
Suroviny pro 3 porce
Recept je určen pro menší remosku o průměru mísy 22 cm - objem 2 litry.
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 961 kJ / 2 381 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 58,80 g | 
| Tuky | 76,59 g | 
| Vláknina | 14,75 g | 
| Cholesterol | 712 mg | 
| Sodík | 1,28 g | 
| Sůl | 3,17 g | 
| Sacharidy | 356,71 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Rýži propláchneme vodou a necháme okapat.
	Krok 2: V hrnci se silným dnem přivedeme k varu mléko, do kterého jsme přidali 25 g másla a 1 špetku soli.
	Krok 3: Přidáme rýži, promícháme, přiklopíme nejlépe skleněnou pokličkou (skrz kontroly) a na mírném příkonu tepla necháme pozvolna vařit. Hlídáme, aby mléko nevzkypělo, někdy je třeba pokličku malinko odsunout. Ze začátku vaření můžeme ještě rýži promíchat, ale pokud už bude trošku hustější, tak nemícháme.
	Krok 4: Rýži vaříme do té doby, než se vstřebá téměř všechno mléko, vypneme zdoj tepla a rýži necháme "dojít". Vstřebá se úplně všechno mléko a zabraníme tím připalování ode dna. Hotovou rýži přendáme do nejlépe nerezové mísy a necháme ji za občasného promíchání zchladnout, může zůstat vlažná.
	Krok 5: Mezitím pečicí nádobu remosky vymažeme do 3/4 výšky změklým máslem a odložíme.
	Krok 6: Hrubě nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, skořicí a pudinkovým práškem, který po upečení jablečnou náplň zpevní. Můžeme použít i jiné ovoce, jak čerstvé, tak mražené nebo kompotované, ale menší a nebo nakrájené na menší kousky.
	Krok 7: V míse vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou a promícháme s rýží.
	Krok 8: V další míse vyšleháme z bílků a špetky soli pevný sníh a už lehce vmícháme do rýžové směsi.
	Krok 9: Polovinu rýžové směsi rozprostřeme do mísy, přidáme ovocnou vrstvu a nahoru rozložíme druhou polovinu rýže. Na povrch pokladme tenké plátečky másla.
	Krok 10: Remosku přiklopíme, zapneme a pečeme 40 minut. Tento čas je pouze orientační. V druhé polovině pečení je možné povrch překrýt kolečkem alobalu, aby se rýže na povrchu nevysušovala a netvrdla.
	Krok 11: Rýži servírujeme pocukrovanou na povrchu. Pokud jsme použili jako náplň ovoce z kompotu, můžeme nákyp přelít nálevem.
Zveřejněno 14. 4. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Rýžový nákyp z remosky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xQJ0
Moje poznámka
					 
				
Rýžový nákyp z remosky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xQJ0
Nejnovější recepty
	
			 
	
Zapečený květák s nivou
Přidáno před 3 hodinami
	
			 
	
Grilovaná dýně s vůní ořechů
Přidáno před 6 hodinami
	
			 
	
Kuře na brusinkách
Přidáno před 8 hodinami
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 12 hodinami
	
			 
	
Cibulačka s vínem
Přidáno před 19 hodinami
	
			 
	
Pikantní krémová dýňovka s mrkví a chilli
Přidáno 30. 10. 2025 18:27:21
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
	
Svíčková na smetaně
JohnyCipera před 2 hodinami
	
			 
	
	
Piškotový korpus
Mish_Ellie před 2 hodinami
	
			 
	
Smažené rybí filety s lehkým bramborovým salátem
TondaJ před 3 hodinami
	
			 
	
	
Buchta bez vajec
DenaS před 4 hodinami
	
			 
	
	
Mazanec
[email protected] před 5 hodinami
	
			 
	
Langoše z kyšky
Ivetafrankova před 6 hodinami
	
			 
	
	
Kuře à la husa
Alesik před 6 hodinami
	
			 
	
Dršťková polévka z předvařených drštěk
milan.pohy před 7 hodinami
	
			 
	
	
Borůvkový koláč s tvarohem
soumar99 před 7 hodinami
	
			 
	
Mechové muffiny
[email protected] před 7 hodinami
						Suroviny:
						
							rýže kulatozrnná, 
						
						
							mléko, 
						
						
							sůl, 
						
						
							máslo, 
						
						
							vejce, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							cukr vanilkový, 
						
						
							kůra citronová, 
						
						
							jablko, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							skořice, 
						
						
							pudink vanilkový, 
						
						
							máslo, 
						
						
							máslo, 
						
						
							cukr moučkový
						
					
 
	 
 
 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
	 
 
 
 
	 
	 
	 
	 
 
	 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře (6)