Jak udělat dobrou žemlovku. Vyzkoušejte více variant oblíbeného moučníku s jablky
Žemlovka patří mezi levná jídla, do kterých se pustíme, když doma nemáme mnoho surovin. Stačí nám totiž starší rohlíky, mléko a jablka. Další potřeby nejspíš máme po ruce. Žemlovka ale nemusí být jen "obyčejná". Můžeme ji různými způsoby vylepšit.
Výhodou žemlovky je i to, že se na ní nedá mnoho co zkazit. Naopak se dá připravovat na různé způsoby, a pokaždé si pochutnáme. Základní verzi žemlovky snadno připraví i začátečníci podle jiného článku - viz odkaz:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Žemlovka v mnoha variantách
Když připravujeme žemlovku, můžeme po libosti experimentovat.
- Obvykle ji pečeme z rohlíků nebo z plátků veky, ale hodí se i starší mazanec nebo vánočka.
- Použít můžeme dokonce pečivo celozrnné.
- Kdo chce, přidá do mléka trochu předem namočených jemných ovesných vloček, nebo menší množství celozrnné mouky. V tom případě je vhodné nechat pekáč s připravenou žemlovkou asi půl hodiny stát na lince, pak teprve vložit do trouby.
- Nakrájené pečivo namáčíme do mléka, vhodné je obyčejné nebo rostlinné (domácí, krabicové i v prášku).
- Kromě jablek se dá použít i jiné ovoce, např. meruňky nebo švestky. Ovoce rozpůlíme a pecky odstraníme ještě před pečením.
- Na ovoce je možné položit velmi chutnou tvarohovou vrstvu.
- Pro ještě lepší chuť a výživnost přidáme sušené rozinky nebo ořechy.
- Do žemlovky používáme máslo nebo olej.
- Krátce před dopečením je možné žemlovku ozdobit sněhovou vrstvou a ještě dopéct.
- Při podávání žemlovku přisladíme práškovým cukrem nebo medem.
- K posypání hotové žemlovky lze použít strouhaný kokos.
- Někdo si zase rád přidá na ozdobu kopeček šlehačky, zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Jak udělat pochoutkovou žemlovku
Podle následujícího receptu, který je doplněný videem, připravíme výbornou žemlovku, na kterou kromě základních surovin budeme potřebovat ještě tvaroh a vanilkový pudink. Tento recept patří na našem webu mezi moučníky s jablky k těm nejžádanějším.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 7 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 14 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 17 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 19 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Jak se dělá vánočka: Od přípravy těsta až po vyndání zlatavého a voňavého výsledku z trouby
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít
Komentáře