Den pendreků
Národní den
Kdo by neznal pendreky? Tradiční pochoutku, která nám všem připomene sladkou chuť dětství a cukrovinek. Jste zastánci obyčejného černého pendreku nebo je podle vás lepší pendrek v čokoládě či s ovocnou nebo karamelovou příchutí? Otevřete sáček lékořicových dobrot a oslavte s námi 12. dubna den pendreků.
Pendrek je cukrovinka, která obsahuje extrakt z lékořice. Lékořice je rostlina, která kvete v létě fialovými květy a důležitý je její kořen. Kořen se nakrájí, namočí a namele na malé kousky. Poté se vaří, až se odpaří veškerá tekutina a zbyde hustá černá hmota tzv. lékořicový extrakt. V Českých zemích bylo běžné užití lékořice v tehdejší medicíně k odstranění potíží v trávicí soustavě, k tlumení kašle aj. Podle všeho má i protizánětlivé účinky, a dokonce působí proti kožním onemocněním včetně akné. Pokud jste milovníci pendreků, buďte obezřetní, při nadměrném užívání může lékořice zvýšit krevní tlak a způsobit i otoky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pendreky doma
Chcete mít pendrek podle svého gusta? Vytvořte si s námi vlastní cukrovinku přesně podle své chuti. Do hrnce nasypeme 200 g třtinového cukru, 175 g másla, 50 g medu a 100 g kondenzovaného mléka. Směs v hrnci přivedeme k varu a mícháme. Správnou konzistenci zkusíme tak, že směs nabereme na lžíci a ponoříme do studené vody. Pokud se podaří zformovat kuličku, máme hotovo. Vše nalijeme do 100 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme lžičku tekutého lékořicového extraktu a lžičku oblíbené rostlinné šťávy (např. řepového džusu). Směs promícháme, nalijeme do formy s pečicím papírem a necháme hodinu tuhnout. Poté krájíme, popř. obalíme v cukru a mlsáme.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pendreků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 11 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Proč jíst lékořici? Je antibakteriální a pomůže i s ekzémem!
Kéž by existovaly vitaminy ve formě bonbonů? Zkuste gumové cukrovinky ve tvaru medvídků i dinosaurů, plné ovoce, medu a bez cukru
Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama