Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč jíst lékořici? Je antibakteriální a pomůže i s ekzémem!
Zdroj: City Church Christchurch, Unsplash.com

"Rozhod jsem se léčit lásku lékořicí, objednám si aspoň tisíc odnoží a-a-ááá"... Tak to zpívá mladoučký Václav Neckář. Co potom s vypěstovanou lékořicí Václav Neckář provedl, to není známo, my se ale podíváme na to, čím může být lékořice prospěšná našemu zdraví.

Pendrekem ku zdraví

Rostlin lékořice existuje několik druhů, nás bude zajímat Glycyrrhiza glabra neboli lékořice lysá. Rostlina se pěstuje především v Turecku a Řecku. S planě rostoucí lékořicí se můžete setkat i na jižní Moravě. Jedná se o keř vysoký asi 1,5 metru. Květy jsou uspořádány do modrých hroznů. Nás ale nebudou zajímat kvítky, ale kořen rostliny, ten se pro svou sladkou lepkavou chuť  používá k výrobě známých cukrovinek a především je léčivem používaným nejen v přírodním léčitelství, ale i v praktické medicíně. Léčivé schopnosti lékořice byly známé už ve starověku. Píše se o ní v staroegyptských papyrusech i asyrských tabulkách, jako léčivku ji využívali i staří Číňané.

Kořen lékořice se sklízí na podzim. Naseká se na drobno, potom rozemele a následně vaří, až dokud hmota nezíská potřebnou hustotu a černou barvu. Tato hmota obsahuje mnoho léčivých látek. Fytoestrogeny, flavonoidy, vitamín E a B komplex, lecitin a stopové prvky jako jod, zinek, fosfor a mangan. Charakteristickou sladkou chuť hmotě dodává látka glycirizin.

 
A konečně, jaké jsou ony zmiňované léčivé učinky? Kromě obsahu prospěšných vitamínů a minerálů je lékořice užívaná k léčbě kašle, a to jak různými odvary a čajovými směsmi, tak i ve farmaceutickém průmyslu jako složka sirupů a kapek k tišení kašle a rozpouštění hlenů. Lékořicová mast je vynikajícím prostředkem k léčbě různých kožních neduhů a exémů. Lékořicový extrakt příznivě působí na zažívání. Ochraňuje sliznici žaludku a jícnu a působí tak preventivně proti vzniku vředů. Zárověň podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím i trávení. Žvýkání pendreku ochraňuje zuby proti zubnímu kazu a urychluje hojení aftů v dutině ústní. Lékořice zmírňuje bolestivou menstruaci a svým protivirovým a antibakteriálním účinkem pomáhá při jakémkoliv zánětlivém onemocnění, je velmi doporučována například v léčbě hepatitid.

Ale pozor, ačkoliv je lékořice velmi zdravá, cukrovinky z ní si nemůže dopřát úplně každý. Vyhnout by se jí měli lidé s onemocněními srdce, ledvin a jater kromě zmiňovaných hepatitid. Zvyšuje totiž významně krevní tlak. Už půl sáčku lékořicových cukrovinek zkonzumovaných denně v období dvou týdnu se projeví i u zdravého člověka zvýšením krevního tlaku. Proto i zde platí známá rčení "Dobrého pomálu" či "Všeho s mírou"!

Komentáře

zlatovlaska

21. 5. 2013 08:50

Lékořici mám moc ráda. Jako malá jsem pendrek kupovala dost často a chodila jsem se na sebe dívat do zrcadla, jak mám černý jazyk :-)) Super článek, díky.:yes:

Přidat komentář