Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář významných dnů

Inspirujte se naším kalendářem plným zajímavých článků o světových či významných dnech, týkajících se jídla a vaření. Kalendář stále doplňujeme a rozšiřujeme o další články tak, aby byl co nejpestřejší.

Nejčtenější tento týden

Den pizzy pepperoni Národní den

Den pizzy pepperoni

neděle, 20. září 2026

Pizza pepperoni je americký druh pizzy, který je proslulý velmi chutnou ingrediencí - pikantním salámem. Název „Pepperoni“ je odvozen od italského… Číst dál

Den koblih Národní den

Den koblih

neděle, 1. března 2026

Podle starých českých tradic koblihy neodmyslitelně patří k masopustu. Dnes je ale kupujeme, či doma připravujeme kdykoli na ně dostaneme chuť.… Číst dál

Nejbližší významné dny

Světový den mléka Světový den

Světový den mléka

pondělí, 1. června 2026

Mléko zaujímá mezi potravinami výjimečné postavení. Mýty o jeho údajné škodlivosti byly vyvráceny a mléčné výrobky by na jídelníčku neměly rozhodně… Číst dál

Den oliv Národní den

Den oliv

pondělí, 1. června 2026

Olivy jsou plodem olivovníku evropského, což je jeden z nejvíce pěstovaných ovocných stromů na světě. Ano, slyšíte správně. Olivy se řadí mezi ovoce… Číst dál

Světový den cideru Světový den

Světový den cideru

středa, 3. června 2026

Zdá se vám pivo příliš hořké, víno příliš opojné a limonáda nadmíru sladká? Zkuste cider. Jde vlastně o něco jako jablečné víno, jen s nižším… Číst dál

Den donutů Národní den

Den donutů

středa, 3. června 2026

Donut (z anglického slova doughnut) je pečivo z kynutého těsta ve tvaru prstence. Chuťově se podobá nám známé koblize, a proto se někdy označuje jako… Číst dál

Den vejce Národní den

Den vejce

středa, 3. června 2026

Vejce, jak jej máme rádi, je specifický útvar složený ze žloutku, bílku a skořápky. Skořápka musí být tak silná, aby udržela ptáka, který má vysedět… Číst dál

Den sýrů Národní den

Den sýrů

čtvrtek, 4. června 2026

Sýr je mléčný výrobek, který se připravuje srážením převážně pasterizovaného mléka. Nejčastějším mlékem je mléko kravské, ale známe i sýry z ovčího… Číst dál

Den kečupu Národní den

Den kečupu

pátek, 5. června 2026

Kečup je hustá omáčka z rajčat a používá se jako dochucovadlo. Bohužel se na trhu můžeme setkat s nekvalitními rajčaty a náhražkami rajčat za mrkve,… Číst dál

Den perníků Národní den

Den perníků

pátek, 5. června 2026

Perník je oblíbené cukroví složené převážně z mouky, cukru, vejce, medu a koření, které dává perníku charakteristickou chuť i výdrž, perníčky vám… Číst dál

Den ledového čaje Národní den

Den ledového čaje

středa, 10. června 2026

Čaj se, jak víme, připravuje louhováním částí rostlin v horké vodě. Tím se uvolní do vody látky, které dávají čaji barvu, chuť i vůni. Pravý čaj se… Číst dál

Den sušeného masa Národní den

Den sušeného masa

pátek, 12. června 2026

Sušené maso je dehydratované maso tedy zbavené vody a naložené do soli nebo jiného koření. Podle všeho mělo sušené maso své místo už ve Starém Egyptě… Číst dál

Den bourbonu Národní den

Den bourbonu

neděle, 14. června 2026

Bourbon je americká whiskey, která se připravuje z 51-80 % kukuřice, destilát obsahuje minimálně 40 % alkoholu, ukládá se ke zrání do nových dubových… Číst dál

Mezinárodní den falafelu

Mezinárodní den falafelu

úterý, 16. června 2026

Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst dál

Den fondánu Národní den

Den fondánu

úterý, 16. června 2026

Fondán je velice poddajný druh polevy, který se často používá při zdobení dortů a výrobě cukrovinek. Je proslulý svou sametovou strukturou. Můžeme ho… Číst dál

1 9 10 11 12 13 20

Marie

Naposledy jste si prohlédli