Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

říjen
12

Den trhaného vepřového masa


Den trhaného vepřového masa
Zdroj: Toprecepty.cz

Národní den

Den trhaného vepřového masa připadá každoročně na 12. října. Připravit tento typicky americký pokrm není žádná věda. Nejlepšího výsledku dosáhneme pomalým upečením nebo grilováním kořeněné vepřové plece tak dlouho, až se maso doslova rozpadá a lehce pomocí vidličky či speciálních “drápů” na trhání masa oddělíme jednotlivá vlákna od sebe.

Vepřové patří v ČR mezi nejoblíbenější druhy masa, a není se čemu divit. Nejen že je vepřové v obchodech k dostání poměrně snadno a za dostupnou cenu, je také velmi prospěšné našemu zdraví. Jeho biologická hodnota je dokonce vyšší než u hovězího masa. Obsahuje vitamíny skupiny B a velké množství železa, draslíku, selenu a zinku.

 
Vepřo-knedlo-zelo nebo pečený bůček zná každý Čech. Zkuste si ale pro změnu připravit trhané vepřové maso, třeba podle receptu, na který chodí do bistra i Johny Depp.

Jak připravit trhané maso?

Základem je správně okořeněné vepřové maso (nejlépe plec), pomalu pečené nebo grilované několik hodin. Jemné a šťavnaté maso se pak roztrhá na jednotlivá vlákna a můžeme ho podávat v tortile, bagetě, hamburgerové bulce, na talíři s bramborovou kaší, hranolky, nebo jen se zeleninovým salátem. Jedno je ale jisté – zelenina a BBQ omáčka nikdy nesmí chybět! S tou se maso promíchá ještě před naplněním do pečiva. 

Pokud nemáte gril, maso jednoduše upečete v troubě nebo v pomalém hrnci.

Kdo by neměl promeškat Den trhaného vepřového masa?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie