Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

říjen
24

Světový den drštěk


Světový den drštěk
Zdroj: Pixabay

Světový den

Světový den drštěk si každoročně připomínáme 24. října. Výstelku žaludku zvířat, jako je skot, ovce či prase, kdysi jedla jen nižší třída. Dnes je však vyhledávanou pochoutkou, kterou si pochutnávají všichni po celém světě. Tento den je vhodné sáhnout po oblíbeném dršťkovém receptu a s výsledkem se podělit se svými blízkými.

Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo tuku a jsou výborně stravitelné. Dršťky jsou žaludky či u hovězích také předžaludky nakrájené na tenké proužky.

Jak připravit dršťky?

Někomu může vadit specifická vůně či spíše zápach. Při správné přípravě se ji však podaří eliminovat a zůstane jen výborná chuť. Ještě před samotnou přípravou pokrmu je nutné je očistit a předvařit. Nejlépe dršťky očistíte, když do nich vetřete hrubozrnnou sůl, která uvolní malé nestrávené kousky zbytků. Poté je nutné dršťky pořádně propláchnout.

Základem dršťky správně okořenit a dlouho vařit. Jinak bude výsledek nepříjemně tuhý a při konzumaci bude nutné hodně žvýkat. Správně připravené dršťky jsou křehké, měkké a bez zápachu.

V České republice jsou dršťky spojené s oblíbenou dršťkovou polévkou a mnozí je považují za ryze český pokrm. Dršťky jsou však populární celosvětově, o čemž svědčí také skutečnost, že mají v kalendáři svůj světový den.

Jsou neodmyslitelnou součástí mnoha evropských kuchyní. V Itálii mají specialitu – dršťky po florentinsku, což jsou dušené dršťky s kořenovou zeleninou a rajčaty.

Kdo by neměl promeškat Světový den drštěk?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie