Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kroupy

yanull yanull
Kroupy

Zrna obilovin - pšenice, ječmene a ovsa - zbavená obalu, to jsou kroupy. Kroupy mohou být i z pohanky. Jsou celozrnné, protože je v nich klíček, a jsou bohaté na vlákninu. Z krup lze připravit zdravá jídla, např. vánočního kubu. Lze je podávat jako přílohu, nebo jako složku do polévek - kroupovky a bramboračky. Při zabíjačkách se dávají do jelítek. Z ječných krup je chutná kaše.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Oukrop

Je staročeská česneková polévka a říká se jí "vyprošťovák". Čím více česneku, tím má větší říz.… Číst dál

Oukrop

Ovar

Ovar je tradiční pochoutkou při zabíjačce. Jsou to části méně kvalitního masa, které se vaří ve… Číst dál

Ovar

Ovesné vločky

Oblíbené ovesné vločky vznikají rozdrcením ovesných zrn a patří do kategorie zdravé výživy pro… Číst dál

Ovesné vločky

Pak choi

Pak choi je druh čínského zelí. Je to brukvovitá zelenina, stejně jako naše zelí. Částečně se… Číst dál

Pak choi

Pakora

Pakora je indický smažený pokrm ve formě placičky. Znamená to "něco" smaženého v těstíčku z… Číst dál

Pakora

Palačinky

Palačinky se připravují z litého těsta. Základ tvoří mléko, mouka a vejce. Pečou se na pánvi,… Číst dál

Palačinky

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Crumble

Crumble je dezert pro milovníky ovoce. Jeho přípravu lehce zvládnou i začátečníci. Recept vznikl… Číst dál

Crumble

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za… Číst dál

Kdoule

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná, moštová odrůda vinné révy. Pochází z údolí horního toku… Číst dál

Naposledy jste si prohlédli