Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilek vejcoplodý

yanull yanull
Lilek vejcoplodý

Lilek vejcoplodý je také znám pod názvem baklažán. Jedná se o jednoletou rostlinu z rodu lilek, pochází hlavně z Balkánu, ale pěstujeme ho i u nás. Tato plodová zelenina je červenofialová. V kuchyňské úpravě lze lilek marinovat, smažit či zapékat. Z léčebného hlediska se používá šťáva, která má antibiotické účinky, snižuje cholesterol a podporuje činnost jater.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Vepřová hlava

Vepřová hlava má různá využití. Lze ji uvařit a podávat jako ovar s hořčicí a křenem, při… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta patří mezi oblíbené kusy masa. Kromě tukového okraje se jedná o maso libové, často… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřová panenka

Panenská svíčková, panenka či filet patří k nejcenějším, ale také nejdražším částem masa. Vyznačuje… Číst dál

Vepřová panenka

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Větrník

Náš český větrník je obdobou francouzského profiterole, česky profiterolky. Jedná se o francouzský… Číst dál

Větrník

Vídeňská káva

Vídeňskou kávu si s žádnou jinou nespletete, je to prodloužené espresso s kopcem šlehačky, podává… Číst dál

Vídeňská káva

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Tequila

Tequila je silný alkoholický, mexický nápoj. Vyrábí se destilací z rostliny modrá agáve, což je… Číst dál

Naposledy jste si prohlédli