Babiččina mléčná omáčka

Omáčky Doba přípravy: 30 min. 29 názorů

Omáčky Doba přípravy: 30 min. 29 názorů

Suroviny 4-5 porcí

1,2 l mléka
2 lžičky soli
4 lžičky cukru krupice
4 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme na mírný plamen vařit 1 litr mléka a osolíme ho.

  2. Ve zbylých 2 dl mléka rozmícháme dohladka mouku a vlijeme do mléka. Když mléko začne vařit, stále mícháme a dáváme pozor, aby se omáčka nepřichytla ke dnu, ráda se připaluje. Vaříme poctivých 15 minut za stálého míchání na mírném ohni, před odstavením z plotýnky už jen dosladíme.

  3. Podáváme ihned, protože omáčka má tendenci rychle houstnout. Podáváme zásadně s domácím uzeným masem a bramborovými knedlíky.

Poznámka od kuchařky

Nevím, odkud tento recept moje babička měla a ani nevím, kolik lidí v našem okolí tuhle omáčku vaří, spousta lidí ji ale nezná a tady na stránkách není.

Chutná jen sladko-slaně, ale v kombinaci s uzeným masem a bramborovými knedlíky je to v naší rodině velká dobrota.

Pozor: omáčka nesmí být ani příliš slaná a ani příliš sladká, tyto chutě mají být vyvážené, proto doporučuji dochucovat s velkou opatrností. A každému taky chutnat nemusí...

A na závěr: nikdy jindy se u nás tomuto pokrmu neřeklo jinak než

" mličná máčka "

Komentáře k receptu Babiččina mléčná omáčka

  • senky senky

    :yes::yes: Znám jako základ na všechny bílé omáčky... od koho, no taky od babičky a mamky;-) dělala se tak i "vajičková máčka"( s brambory uvařenými s kmínem a vajíčky natvrdo, všechno na kostičky a vmíchané do omáčky, s mladou cibulkou nebo pórkem) a to byla velká dobrota. Ani nevím, proč jsem ji už léta nedělala;-(:-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Bešamelová omáčka obráceně.Dělá se stejně,jen se mouka opraží a pak zaleje mlékem.Patří do kategorie tzv.bílých omáček.Tento postup je rychlejší a dělávám takto koprovku a i křenovou omáčku.Je moc dobrá a lze obměńovat -kaparová,okurková .Ivu,babičky se vyznaly a uměly!!! Tedy to uzené musí být špica,že nezbylo...škoda...:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ivi, neznám, ale jak známo, ty snad ani nic špatného uvařit neumíš. Rozhodně vyzkouším. To maso, to je lahoda pro oko!:-)):-p

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Je to pro mne něco nového a zároveň se mi vtírá myšlenka na něco podobného což si nemohu uvědomit a připomenout. Je to opravdu perfektní omajda /i základ/ na které se dá stavět dál a experimentovat. Mne to náramně sedí a dávám pochvalu a +bodík 15

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    tejaja: Teri, jsem potěšena, že omáčka nezklamala, děkuji za vyzkoušení:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ivanka:yes::yes::yes: už je to uděláno, už je to hotovo...a snězeno :-D:-D:-D Robila som z polovičnej dávky, sme doma dvaja, stačí nám to.
    Omáčka mala tú správnu hustotu, obávala som sa zbytočne:-8 Poctivo som miešala 15 min, za ten čas som prečítala 10 strán Plus 7, takže som spojila príjemné s užitočným:-D Cukor som nedala, mne sa ti to zdalo sladké aj bez neho, ale zato som posypala povrch jedla stúhaným chrenom. Nechcela som ho miešať do omáčky, chcela som ju takú, ako si napísala;-) Výýýýbornáááá;-):yes:
    Pridala som ti fotečku a bod:-8

    Odpovědět

  • verina verina(neregistrovaná)

    Přidat nastrouhaný křen a lepší křenovou omáčku nejen k uzenému jsem nejedla.
    Tak to dělávala moje mamimka.:-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    krása :yes::yes::-K:-p

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    Používám jako základ na houbovku, křenovku, koprovku a erteplovú máčku s koprem a ztracenými vejci, vařím jenom 3 minuty i tak se mně trochu přichytí skoro vždycky, ale nesmí se připálit.hodnotím velmi dobře.

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Pěkné, babička dělávala podobně, nějak mne to plete s její bílou polévkou, ale omáčka z uzeným a knedlíkem musí být prima:-p:yes:

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Takové rodinné poklady mám moc ráda:yes::-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Ivi, krása, rodinné striebro. :yes: Milujem staré tradičné recepty.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    ivulinka:Ivuli, kdyby se do ní přidal kopr, tak máme chutnou koprovku:-p a tu tvojí také znám a také jí dělala moje babička i maminka.

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Takto ji delava i moje babicka..;-):yes:..vlastne takto dela i mlecnou polevku..:yes:..vzdycky mi chutnala.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Ivuli, trochu mi to připomíná tuhle, kterou jsem sice dala mezi polévky, ale je to taky taková spíš omáčka:yes:
    http://www.toprecepty.cz/recept/31364-hladka-ancka...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: babiččiny recepty křenová omáčka mléková omáčka babiccina krenova omacka babiččiny recepty omacky okurková omáčka s vajíčkem křenová omáčka s vajíčkem mléčná křenová omáčka bílá omáčka omáčka s vajíčkem krenova macka babiččiny recepty-koprová omáčka bila omacka s vejcem bila máčka babiciny recepty krenova omacka křenová omáčka od babičky vajickova omacka křenová omáčka mléčná babiččiny omáčky babiččina koprovka babiccina omacka