Omládek
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Povídání o omládku sem přidávám proto, že ho velice často (spíš pravidelně) používám do světlého pečiva a pokud vám sem nabídnu recept, často se mě na omládek a sladové výtažky někdo ptá.
Omládek mám např.v těchto receptech:
http://www.www.toprecepty.cz/recept/21452-maslove-...
http://www.www.toprecepty.cz/recept/23479-briosky-...
http://www.www.toprecepty.cz/recept/23213-vecky-se...
http://www.www.toprecepty.cz/recept/22973-bacovy-s...
...............a mnoha jiných, např. i v tolik tady pečených slunečnicových trojhráncích ;-)
Čerpala jsem ze starší knihy Pekárenská technologie.
Kdo si chce přečíst, jak s omládkem pracují ve velkovýrobě dnes, může v některé z bakalářských prací, přístupných volně na internetu. Např. http://is.muni.cz/th/368080/pedf_b/Bakalarska_prac...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 12. 2022 08:32
Veronika.Hrozna: Nie je možné, že si ty urobila niekde chybu? Podobné niečo sa mi u receptov od Cat nestalo nikdy.
Píšeš napr. že z odvážených surovín si odobrala vodu a múku - cathleen vodu aj múku na omládek uvádza zvlášť.
Naozaj správne si odvážila suroviny, dala si 10 g droždia na skoro 500 g múky? V tom prípade by "chuť a konzistence k zaplakání" nemali dopadnúť, ako dopadli, droždie by nemalo byť cítiť. Postupuj podľa receptu, nechaj pracovať omládek 35-45 minút v teple (píšeš, že pracovalo), potom vymiesiš cesto, vykysnuté je pružné, prstom zatlačíš jamku do neho a pomaly sa vracia.
Ešte skús aj dvakrát upiecť tie rohlíky...či sa problém zopakuje. Nevzdávaj to!
Píšeš napr. že z odvážených surovín si odobrala vodu a múku - cathleen vodu aj múku na omládek uvádza zvlášť.
Naozaj správne si odvážila suroviny, dala si 10 g droždia na skoro 500 g múky? V tom prípade by "chuť a konzistence k zaplakání" nemali dopadnúť, ako dopadli, droždie by nemalo byť cítiť. Postupuj podľa receptu, nechaj pracovať omládek 35-45 minút v teple (píšeš, že pracovalo), potom vymiesiš cesto, vykysnuté je pružné, prstom zatlačíš jamku do neho a pomaly sa vracia.
Ešte skús aj dvakrát upiecť tie rohlíky...či sa problém zopakuje. Nevzdávaj to!
6. 12. 2022 22:25
Veronika.Hrozna: Veru asi by jsi plakala,ale mně tvůj komentář vyloudil úsměv na tvářihlavně ta pasáž o manželovi
6. 12. 2022 21:21
magdalenka: Zkoušela jsem rohlíky v neděli, udělala jsem omládek a dopadlo to, no nevalně.Nevěděla jsem, jak to namíchat. Z odvážených surovin, jsem odebrala vodu, mouku a
dala lžičku medu a droždí. Vzniklo mi z toho něco husté, že se to nedalo, ani vymíchat, tak jsem přidala kapku vody. Nechala na teplém místě a čekala. Nabobtnalo to, to jo ! Ovšem ouha, nevěděla jsem, jestli to je dost, nebo ne! Tak jsem udělala těsto, ale žádný zázrak se po upečení nekonal, pořád tam to droždí bylo cítit. Nakynulo to, to jo , ale chuť a konzistence k zaplakání. Manžel to zbaštil, ale já, no obrblala jsem to! Jemu se to baští, když má dva chuťové pohárky, z toho jeden na víno a druhý na ochtnání slivovice, že ano. Dělala jsem recept od Cathlen, obyčejné rohlíky.
Dnes, jsem šla kouknout, že kde jsem udělala chybu a nic mi fotky neřekly. Jak to má vypadat, když už je to dost nakynulé????
dala lžičku medu a droždí. Vzniklo mi z toho něco husté, že se to nedalo, ani vymíchat, tak jsem přidala kapku vody. Nechala na teplém místě a čekala. Nabobtnalo to, to jo ! Ovšem ouha, nevěděla jsem, jestli to je dost, nebo ne! Tak jsem udělala těsto, ale žádný zázrak se po upečení nekonal, pořád tam to droždí bylo cítit. Nakynulo to, to jo , ale chuť a konzistence k zaplakání. Manžel to zbaštil, ale já, no obrblala jsem to! Jemu se to baští, když má dva chuťové pohárky, z toho jeden na víno a druhý na ochtnání slivovice, že ano. Dělala jsem recept od Cathlen, obyčejné rohlíky.
Klasické české rohlíky
Hodnocení receptu je (128×)
4. 11. 2022 17:10
Milujem piecť s omládkom! Rástol mi v mise, skoro zdrhol...Dnes som piekla
, cesto bolo ako pena...
Máslové makovky
Hodnocení receptu je (38×)
30. 10. 2020 12:01
magdalenka: krásná debata, hned bych se připojila! Každý je výborný trochu jinak, ale všechno je to čistá domácí práce, kterou děláš pro rodinu, obdivuhodná
29. 10. 2020 18:40
Dnes som piekla s omládkom chlieb celkovo zo750 g múky. Omládek 200 g múky (100 g ražná a 100 g pšeničná), voda 200 g, 12 g čerstvé droždie,1 KL medu. V ceste ľanové semienka, menší varený zemiak, cesto krásne nakyslo, ešte chladne, takže foto bez nakrojenia zatiaľ. Omládek mám rada.
Po nakrojení a ochutnaní vedieme doma debatu, či je lepší včerajší chlieb s bigou, alebo dnešný s omládkom...nedospeli sme k odpovedi.
Po nakrojení a ochutnaní vedieme doma debatu, či je lepší včerajší chlieb s bigou, alebo dnešný s omládkom...nedospeli sme k odpovedi.
18. 3. 2014 09:13
Majka8: nemyslela snacha spíš žitný kvásek?
http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/
A tady ještě jeden odkaz na přesnější recept (s gramy)
http://www.toprecepty.cz/recept/35079-zitny-kvasek...
http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/
A tady ještě jeden odkaz na přesnější recept (s gramy)
http://www.toprecepty.cz/recept/35079-zitny-kvasek...
18. 3. 2014 02:05
cathleen:Mám prosbu,snacha by chtěla omládek co je několik dní v lednici a jen se z něho ubírá na pečení chleba,ráda bych ji ho vyrobila,ale nenašla jsem,prosím poraď....peču doma vše,ale toto jsem nikde nenašla
19. 12. 2013 18:19
Vojta: protoze tady matlas pod nekolika ruznymi nicky porad to same a mimo misu. Pokud se nechces zaregistrovat a pak vlozit ten -podle tebe- JEDINY SPRAVNY recept, jen lidi mates. Uz ti psal pod svym receptem i Frantisek, ze postupu je vice a doma budes jen tezko vyrabet podle postupu z velkovyroby....a marne.
To je vsecko, co ti pisu. Vic na tebe reagovat nebudu.
To je vsecko, co ti pisu. Vic na tebe reagovat nebudu.
19. 12. 2013 18:05
já jsem se chtěl se zeptat jak to že tady už nejsou komentáře to se mažou?
14. 10. 2011 08:50
děkuju všem za zájem - tento "recept" berte opravdu jen jako obecné povídání o kvásku omládku - přesná gramáž a popis, jak ho vyrobit, jsou zvlášť popsané u každého receptu.
14. 10. 2011 08:48
disketka: Ano, třeba takový grahamový chlebík je pečený z grahamové mouky a s omládkem....nemůžeš mi písnout odkaz na recept, podle kterého pečeš? Nebo aspoň písnout, kolik droždí na jaké množství mouky používáš....A pečeš pouze z celozrnné?
14. 10. 2011 08:14
Může se s omládkem péct i pečivo z celozrnné mouky? Pokud bych chtěla s omládkem péct podle běžného receptu, tak o kolik mám snížit množství kvasnic?
13. 10. 2011 21:12
cathleen, hodně jsi mně inspirovala, jak používat domácí pekárnu. Děkuji a bodík je samozřejmostí. Foto je nádherné
13. 10. 2011 20:23
Díky za přesný a podrobný rozpis
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 5 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 7 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Právě bylo uvařeno:
Smrkový med ze samoty u lesa
Andy74 uvařila před 13 minutami
Křenová omáčka
paprika1000 uvařil před 16 minutami
Cibulové bagetky
lizamzizalku uvařila před 18 minutami
Královské rohlíky
lizamzizalku uvařila před 21 minutami
Tvarohová rychlovka
Klarson uvařila před 21 minutami
Moc dobré naložené kuřecí maso
horkja uvařila před 22 minutami
Jednoduchý domácí chleba
OlgaBunatova uvařila před 1 hodinou
Omáčka z řapíkatého celeru
Anaja uvařila před 1 hodinou
Koláč s rebarborou a tvarohem
Kolibinka uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Opičí chleba jsou vrstvené kuličky z kynutého těsta. Poradíme, jak chutný trhací chléb upéct
Blbouny s povidly podle Josefa Maršálka: Kynuté těsto bude nadýchané díky omládku, při vaření oceníte trik s pečicím papírem
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Další recepty
Tématické fráze: omladek co je omladek co je sladěnka co je to omládek co je to sladenka omládek recept testo na omladek jak se dělá omladek sladěnka na omládek sladěnka recepty co to je omládek jak udelat omladek vyroba omladku jak vyrobit sladěnku - omládek omladlek recept na omládek sladěnka recept co to je sladenka
Suroviny: voda, droždí, sladovit, mouka hladká
Omládek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mM2R
Klasické české rohlíky
cathleen
Hodnocení receptu je 5,0 (128×)