Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup z rýmovníku

Rýmovník můžete mít jako pokojovou květinu, kterou skvěle využijete i v kuchyni. Když je sezóna chřipek a nachlazení v plném proudu, nepříjemné příznaky nám pomůže zmírnit třeba právě rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj vyrobit domácí sirup.

Hodnocení receptu je 5,0 (57×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby odležení

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby odležení)

28. 11. 2016 19:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie17 002 kJ / 4 064 kcal
Bílkoviny1,26 g
Tuky0,72 g
Vláknina4,14 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 010,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept mám od kamarádky. Sirup jsem připravovala ze 2 dávek lístků rýmovníku a použila jsem 5 citronů a žádné pomeranče.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jirka.mustang jirka.mustang

25. 4. 2021 21:32

Janado

23. 9. 2019 17:26

Iness: PROSÍM O RADU,SIRUP ZA STUDENA TADY ČTU ŽE SE VODA NEDÁVÁ A JINDE JSEM ČETLA L VODY...TAK NEVÍM CO S TÍM-CHTĚLA BYCH ZKUSIT TEN ZA STUDENA...MOC DÍKY ZA ODPOVĚĎ.JANA

Marcela2

15. 9. 2019 15:39

Marcela2: Citrusy se nesmí vařit s kůrou

brtna

15. 10. 2018 01:04

Iness: dělala jsem už v létě nevařený sirup asi dle stejného zdroje , ale dávala jsem méně cukru a více se mi osvědčilo z citronu jen vymačkat šťávu. Měla jsem velkou úrodu a dělala asi do 5 sklenic a nyní již s úspěchem užíváme.

Iness Iness

14. 10. 2018 17:05

cathleen: Tak jsem se dočetla, že krájení nevadí, ale nakrájený se požívá spíše do nevařeného sirupu, aby se lépe uvolnila šťáva :-8
SIRUP Z RÝMOVNÍKU NEVAŘENÝ
Potřebujete:
Uzavíratelnou skleněnou nádobu
Alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe
Cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg)
Citrón, limetka, pomeranč – podle chuti
Citrónovou šťávu

Postup:
Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

cathleen cathleen

14. 10. 2018 15:42

Iness: snad ne, i když jsem ještě o krájení listů neslyšela ani nečetla.

Iness Iness

14. 10. 2018 15:18

cathleen: doufám, že nebude vadit, že jsem listy pokrájela každý cca na třetiny ;-)

cathleen cathleen

14. 10. 2018 15:07

Iness: doufám, že výborný :-8 Nám moc chutnal a jak jsem psala - pomohl mi od nachlazení:yes:

Iness Iness

14. 10. 2018 14:52

Tak Ivuš, dnes jsem sirup naložila. K rýmovníku jsem přidala citron, mandarinku a čerstvý zázvor <3. Jsem zvědavá jaký bude :-D

lenulitah

4. 10. 2018 12:26

cathleen: Tak děkuji, příště už se mi doufám povede:-)

cathleen cathleen

4. 10. 2018 10:28

lenulitah: :-) sladký sirup s výraznou stopou po citronu a hlavně - velice voňavý! Vloni mi tenhle sirup pomohl v rozbíhajícím se nachlazení, které i díky němu vyšumělo bez další nemoci :yes:

lenulitah

4. 10. 2018 10:22

cathleen: Asi ano... Příště zkusím menší oheň a víc míchat. Jak má vlastně chutnat?

cathleen cathleen

3. 10. 2018 20:05

lenulitah: svařila jsem ho na hodně tuhý, takže déle, než bylo třeba vařit, ale hořký určitě nebyl - a slyším to poprvé. Není možné, že jste cukr přepálila nebo připálila?

lenulitah

3. 10. 2018 20:00

Jak dlouho se asi tak má vařit? Zkoušela jsem, ale je hořký.:-(

cathleen cathleen

11. 12. 2017 10:21

Pavel: to nevím, Pavle, nikde jsem se nedočetla. Ale i bylinkama se můžete předávkovat, tak bych přebytky buď někomu rozdala nebo udělala sirupu více (parádní dárek :-8 ) nebo ho nastříhejte a dejte zakořenit do vody - pořád potkávám lidi, co se po sazeničkách poptávají;-)

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sirup z rýmovníku za studena rymovnik recepty syrup z rýmovníku recepty z rýmovníku šťáva z rýmovníku rýmovník sirup za studena použití rymovniku rymovnikovy sirup rymovnik syrup med z rýmovníku sirup z rýmovníku nevařený rýmovník rymovnik recept čaj z rýmovníku rýmovníkový syrup co z rymovniku recept na sirup z rýmovníku za studena štáva z z rýmovníku sirup na kašel z rýmovníku syrup s rýmovníku

Suroviny: rýmovník, pomeranče, citron, voda, cukr

TopRecepty.cz

Sirup z rýmovníku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v62m