Sirup z rýmovníku

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 50 názorů

Suroviny

35 lístků rýmovníku
1 pomeranč
1 citron
1 l vody
1 kg cukru
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pomeranč a citron dobře oloupeme a nakrájíme na plátky.
    Přidáme k nim listy rýmovníku a vše zalijeme litrem vroucí vody. Zatížíme a necháme 24-48 hodin louhovat.

  2. Scezený voňavý nálev dáme do hrnce, přidáme cukr a mírným varem svaříme na hustotu sirupu.

  3. Ještě horký plníme do sklenic, zavíčkujeme a uchováváme na chladném místě.
    Náš sirup je dost tmavý, i když ne tak, jako na fotce (sklenice byla ve stínu).

Poznámka

Recept mám od kamarádky. Sirup jsem dělala ze 2 dávek a použila jen citrony - 5 kousků.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 390 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sirup z rýmovníku

  • brtna brtna

    Iness: dělala jsem už v létě nevařený sirup asi dle stejného zdroje , ale dávala jsem méně cukru a více se mi osvědčilo z citronu jen vymačkat šťávu. Měla jsem velkou úrodu a dělala asi do 5 sklenic a nyní již s úspěchem užíváme.

    Odpovědět

  • Iness Iness

    cathleen: Tak jsem se dočetla, že krájení nevadí, ale nakrájený se požívá spíše do nevařeného sirupu, aby se lépe uvolnila šťáva :-8
    SIRUP Z RÝMOVNÍKU NEVAŘENÝ
    Potřebujete:
    Uzavíratelnou skleněnou nádobu
    Alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe
    Cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg)
    Citrón, limetka, pomeranč – podle chuti
    Citrónovou šťávu

    Postup:
    Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Iness: snad ne, i když jsem ještě o krájení listů neslyšela ani nečetla.

    Odpovědět

  • Iness Iness

    cathleen: doufám, že nebude vadit, že jsem listy pokrájela každý cca na třetiny ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Iness: doufám, že výborný :-8 Nám moc chutnal a jak jsem psala - pomohl mi od nachlazení:yes:

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Tak Ivuš, dnes jsem sirup naložila. K rýmovníku jsem přidala citron, mandarinku a čerstvý zázvor <3. Jsem zvědavá jaký bude :-D

    Odpovědět

  • lenulitah lenulitah

    cathleen: Tak děkuji, příště už se mi doufám povede:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    lenulitah: :-) sladký sirup s výraznou stopou po citronu a hlavně - velice voňavý! Vloni mi tenhle sirup pomohl v rozbíhajícím se nachlazení, které i díky němu vyšumělo bez další nemoci :yes:

    Odpovědět

  • lenulitah lenulitah

    cathleen: Asi ano... Příště zkusím menší oheň a víc míchat. Jak má vlastně chutnat?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    lenulitah: svařila jsem ho na hodně tuhý, takže déle, než bylo třeba vařit, ale hořký určitě nebyl - a slyším to poprvé. Není možné, že jste cukr přepálila nebo připálila?

    Odpovědět

  • lenulitah lenulitah

    Jak dlouho se asi tak má vařit? Zkoušela jsem, ale je hořký.:-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Pavel: to nevím, Pavle, nikde jsem se nedočetla. Ale i bylinkama se můžete předávkovat, tak bych přebytky buď někomu rozdala nebo udělala sirupu více (parádní dárek :-8 ) nebo ho nastříhejte a dejte zakořenit do vody - pořád potkávám lidi, co se po sazeničkách poptávají;-)

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Zdravím Vás přátelé, mám jeden dotaz k sirupu, co se stane, když dám do nálevu víc lístků (o hodně víc ;-)) mám totiž rýmovník velkej "jak kráva" :-D a vždy před zimou ho stříhám, stane se něco ? můžu se předávkovat ? :-D děkuju za odpověď, Pavel :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Petra Kudláčková: vařila jsem ho před rokem, tak nepamatuji, jestli 3 nebo 4 tyto sklenice. Obsah ml nevím - možná poradí někdo další, kdo vyzkoušel?

    Odpovědět

  • Petra Kudláčková Petra Kudláčková(neregistrovaný)

    Kolik sirupu je z tohohle množství, prosím?

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: sirup z rýmovníku za studena rymovnik recepty recepty z rýmovníku rýmovník sirup za studena syrup z rýmovníku šťáva z rýmovníku rymovnikovy sirup použití rymovniku med z rýmovníku rymovnik syrup rýmovník čaj z rýmovníku rymovnik recept recept na sirup z rýmovníku za studena co z rymovniku sirup na kašel z rýmovníku recept na čaj z rýmovníku recepty na rymovnik rýmovníkový syrup syrup s rýmovníku

Zapomněl/a jsem heslo