Recept smí hodnotit pouze přihlášení uživatelé

Zavřít

Kaštanové pyré

magdalenka Kuchař: magdalenka

Moučníky , Ostatní 45 názorů

Suroviny

jedlé kaštany
voda
práškový cukr (na 1 kg masy asi 120-150g)
maslo (100g na 1 kg masy)
šlehačka - mlieko (asi 100 ml na 1 kg masy -aké husté pyré chceme mať - podľa toho)
vanilkový cukr
rum
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jedlé kaštany (pěkné a velké) dáme vařit do vody, vaříme 30-40 minut. Pak ještě teplé loupeme z obou vrstev. Pracujeme s horkými, teplými kaštany, z vychladlých jde loupání velmi těžko. Pokud nám vychladnou, zas jejich ve vodě zahřejeme. Očištěné kaštany umeleme na mlýnku na maso, příp. použijeme robot.

  2. Maso ochutíme špetkou soli a přidáváme máslo, cukr, šlehačku nebo mléko, vanilkový cukr, rum. Vše podle chuti, příp. podle toho, k jakému účelu pyré chceme použít (hustota). Necháme odstát v lednici.

  3. Slané např. nádivka do krocana. Sladké např. palačinky, rolády, šatičky z listového těsta, různé nepečené moučníky, dorty.

  4. Chutné je pyré samotné s kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky, tehdy pyré protlačujeme přes lis na brambory.

Poznámka

Niekto pripravuje pyré s cukrovým rozvarom - použije miesto mlieka, šľahačky.

Príprava gyštanového pyré je náročná na čas aj na nervy, pridávam pre tých, čo majú zdroj, prípadne ako zaujímavosť.

U nás ho je bežne dostať v obchodoch, takže o jeho prípravu sa ani nepokúšam.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kaštanové pyré

  • Iljusa Iljusa

    bjarkan: Mockrát děkuji za odpověď a posílám svůj obdiv :yes:

    Otázka byla posílána Bibince, která sem dnes vložila fotku kaštanového pyré, která se ovšem během dne "vypařila":-O k jinému pyré ;-)

    Odpovědět

  • bjarkan bjarkan

    Iljusa: Jestli je to na mne..Tak věřte nebo ne loupání určitě 6hodin (ve dvou dnech). Kaštan má dvě slupky, ta tvrda jde celkem vyborně, ale ta pod tím je příšerná.. a já chudák poctivka, jsem to dělala opravdu pečlivě. ALE pak mletí (na robotu ;-) ) a smíchání max. 20minut..zítra konečně dodám fotky, slibuju :-))

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Bibinko, ty jsi se dala do výroby kaštanového pyré - tak to :yes: Jak dlouho to trvalo?

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    magdalenka:magdi,je to škoda,ale už vím,že do toho nemůžu jíti,nejsem silná nátura;-)Ale věřím,že to musí býti lahoda;-):-p:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    bjarkan: Skvelá správa! Počkám si na foto.
    Mám spomienku z detstva, že mamku sme museli veľmi ukecávať na toto...aj sme pomáhali, nervy to teda boli...
    Ja som v recepte hore varovala, že príprava gaštanového pyré je len pre silné nátury! :-D

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    bjarkan::-D:-D:yes:,ale věřím,že trpělivost přináší růže;-):yes:a,že pyré je super neboť domácí je domácí;-):yes::-p

    Odpovědět

  • bjarkan bjarkan(neregistrovaný)

    Smícháno...TO JE TAK BOŽSKÁ VŮNĚ...a je to moc dobré..:-D stálo to za to!!! :-D díky za recept :-D
    k té trpělivosti..no pěkně jsme u toho nadávali a proklínali to..

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    bjarkan::-D:-D:-D:yes:tak je vidět,že jste trpělivá a klidná rodinka;-):yes::yes::-K

    Odpovědět

  • bjarkan bjarkan

    VAROVÁNÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ jen pro klidné a trpělivé povahy. Teda to loupaní byla příšerná prace :-// a to jsem měla pomocníka. ted to mame namleté a jdeme smíchat se zbytkem. Dodám fotky. DOPORUČENÍ: připravte si ka vaření alespon 1,5kg neoloupanych kaštanu (něco i vyhodíte jakmile je černy uvnitř=špatné)+ vychytavka z tvrdé je dobře vyloupnout pak si to hodte do horké vody a další loupačka. Nám se osvědčil ohřívaček na fondue.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    bjarkan: syrové jsou úplně jako oříšky, taky je tak mám ráda:-p Nevyužít takovou dobrotu, když ji máš na zahradě, je škoda ;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Lálinka: já s tebou souhlasím;-):yes:mám moc ráda kaštany od dětství:-pvždy nám je babička kupovala 10dkg do kornoutu,hezky pečené!!!;-):yes:Jak píše Magdalenka byl mráz a nám kaštany zahřály v kapse ruce;-):yes:Dnes je to jiné,prodavači mají pece většinou elektrické,dost často jsou kaštany spálené a tím hořké a hlavně ta cena je hanebná!!!!
    Chce si je upéci hezky doma!!!;-):yes:+1
    Bjarkan,docela závidím,mít jedlé kaštany na zahradě super;-):yes:

    Odpovědět

  • bjarkan bjarkan

    Tenhle týden vyzkouším. Kaštany nám rostou na zahradě, každý rok je sbíráme a každý rok je nevyužijeme. Nyní to prokletí zlomím :-D. Jakmile se mi to podaří přidám fotku. Já jedla zatím jedině syrové :-)).

    Odpovědět

  • jolka jolka(neregistrovaná)

    tak já koupila v TESCU kilo za 59,90 kč
    :-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    U nás v meste na uliciach v tento čas všade cítiť vôňu pečených gaštanov, pouliční predavači ich stále pečú a idú na odbyt. Patrí to jednoducho k atmosfére, potešia žalúdok a zohrejú skrehnuté ruky...

    Odpovědět

  • Lálinka Lálinka(neregistrovaná)

    Nemůžu souhlasit s názorem,že pečené kaštany nejsou dobré...ale sto lidí a sto chutí! ;-) Miluju je od dětství a jak tu bylo uvedeno,tak v obchodech nejsou vždy dobré kvality,většinou jsem polovinu z nich vyhodila(i přes to,že jsem pečlivě vybírala!)záleží na dochucení,ale mám je ráda jak pečené,tak vařené,na pyré, v zákuscích...a všeho moc a :yes:přemíru! :-) Mńam!

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: kaštanová omáčka recepty z kastanoveho pyre pyré kaštanové piré kaštanového pyré jedlé kaštany pyré kaštanový krém recept krém z kaštanového pyré kaštanový dort dort z kastanoveho pyre kaštanové recepty výroba kaštanového pyré kaštanové pyré k masu jedlé kaštany recepty kaštanové gaštanové pyré kaštanovépyré recepty s kaštanovým pyré moučníky z kaštanového pyre recept z kaštanového pyré

Zapomněl/a jsem heslo