Hraběnčin řez od maminky
Jeden z nejoblíbenějších způsobů jak zpracovat přebytek jablek, je upéct z nich koláč. Ale protože kyselá jablka jsou dnes vzácností, je dobré je před pečením zakápnout citronem, aby byl koláči lehce kyselkavý. Uvidíte, že si pochutnáte.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 987 kJ / 4 299 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 77,12 g |
Tuky | 186,32 g |
Vláknina | 27,60 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 786 mg |
Sůl | 2,07 g |
Sacharidy | 564,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Krok 2: Z mouky, cukru, másla (nebo Hery), kypřicího prášku a 4 žloutků zaděláme ručně těsto, které vypracujeme dohladka.
Krok 3: Těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny těsta rozválíme na vymazaný a vysypaný plech. Zbylou třetinu uložíme nejlépe do mrazničky.
Krok 4: Na rozválené těsto nasypeme strouhaná jablka, skořicový cukr a kokos. Pokud mají jablka hodně šťávy, tak je vymačkáme. Podle chuti a kyselosti jablek můžeme zakápnout citronovou šťávou.
Krok 5: Vše pokryjeme tuhým sněhem ze 4 bílků a lžičky cukru. Cukr vmícháme, až je sníh vyšlehaný, jinak zřídne.
Krok 6: Nakonec navrch nastrouháme na hrubém struhadle zbylou třetinu těsta.
Krok 7: Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dorůžova.
Zveřejněno 11. 3. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hraběnčin řez od maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Drmn
Moje poznámka
Hraběnčin řez od maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Drmn
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 6 hodinami
Horký zeleninový salát
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí prso, pečený květák s parmazánem. Vhodné pro diabetiky
Přidáno před 14 hodinami
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno 14. 5. 2025 18:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Srbské rizoto z vepřové plece
Vlak0078 před 6 hodinami
Balkánský pekáček s kuřecím masem
Matea před 6 hodinami
Pečené vepřové plátky se sýrovým nádivkovým překvapením
Matea před 6 hodinami
Empanada (slaný koláč) s hovězím masem a sýrem
Antonausprag před 7 hodinami
Sakrajda - perníkový závin s povidly a ořechy
vodakp před 8 hodinami
Segedínský guláš
BublinaF před 9 hodinami
Těsto na pizzu
Vladimir74VD před 10 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
-Petra- před 11 hodinami
Vepřové kostičky pečené s medovo-pivní směsí
Jan Nemec před 11 hodinami
Tématické fráze:
hraběnčiny řezy na velký plech,
ananasová buchta ládi hrušky,
hraběnčin řěz,
hraběnčiny řezy na plech,
láda hruška ananasová buchta,
hraběnciny řezy hrníčkové,
hrabenciny rezy,
hraběnčiny řezy hrníčková kuchařka,
hraběnčiny řezy strouhané,
hraběnčiny řezy top recepty,
výborné hraběnčiny řezy,
ananasová buchta od ládi hrušky,
recepty ládi hrušky ananasova buchta,
hraběnčina řezy na plech,
hrníčkové hraběnčiny řezy,
hraběnčiné řezy na plech,
ananasová buchta podle ládi hrušky,
hrabencin rezy,
hraběnčín koláč,
hrabenviny řezy na plech
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo,
vejce,
kypřící prášek,
jablko,
šťáva citronová,
kokos strouhaný,
cukr skořice,
cukr krupice,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (21)
Píšu to k tomuto receptu, protože jsem ho dnes použil.Řezy jsou v troubě,určo budou dobré
"Než přidáte nový recept, zkuste jej vyhledat na Topreceptech, zda už tu není. Duplicitní recepty prosím nepřidávejte, děkujeme."
Duplikát sa podarí asi každému, ale vyhľadávač funguje dosť spoľahlivo. Vyskúšaj hľadať, hlavne podľa zadávaných surovín. Ak sa s tým zoznámiš, určite ti to pôjde bez problémov. Názvy sú často zavádzajúce, hlavne ak ide o "mňamky" alebo "ňamky" alebo "dobroty", to len tak na okraj...
P.S. Profík nejsem, ale chleba si namazat docela umím a než přidám recept, hodně se snažím zjistit, zda tu už není. Ráda bych, aby tenhle zajímavý web trochu vypadal k světu, i když nepatřím mezi jeho administrátory. Přidávat recept, který tu už mnohokrát je v téže podobě a s fotkami, když nemám zajímavou inovaci, mi připadá jako nošení dříví do lesa, sov do Athén a perníku do Pardubic.
hubikula:
Chápu, že je to pro vás srdeční záležitost, ale vypadá to tak, že kdo tu nemá aspoň jeden duplicitní rcp, jako by nebyl...