Postup přípravy
Krok 1: Obě smetany vlijeme do mísy a zapneme ruční šlehač. Šleháme až získáváme pevnou šlehačku, ale nepřestáváme a šleháme dál, nechceme šlehačku, ale máslo. Pokračujeme ve šlehání až do chvíle, kdy zpozorujeme, že se šlehačková konzistence začíná v míse proměňovat a jednotná hmota se mění na maličké kousíčky - (viz foto) to již vzniká máslo.
Krok 2: Pokud se odděluje máslo a mléko - pak ještě chvíli šleháme a jakmile to v míse začne cákat, vypneme ruční šlehač. Je čas nasadit si rukavice. Přes cedník slijeme mléko do menší misky, vymačkáme z másla co nejvíce mléka a zatím necháme máslo na cedníku. Velkou mísu od másla propláchneme studenou vodou. Asi lžíci vody necháme v míse, máslo vložíme zpět z cedníku do mísy a ještě chvíli šleháme. Tekutinu, kterou jsme slili do misky můžeme použít k vaření atd., takže ji necháme v lednici.
Krok 3: Nyní šleháme již jen krátce, scedíme, máslo propláchneme studenou vodou, znovu šleháme, znovu přes cedník máslo propláchneme studenou vodou, mírně promáčkneme rukou, abychom dostali co nejvíce tekutiny z másla a aby máslo bylo čisté. Tento postup opakujeme zhruba 3x-4x, tak bychom již měli mít čisté máslo.
Krok 4: Nakonec máslo vytvarujeme do požadovaného tvaru a uložíme do máselničky a samozřejmě do lednice. Při výrobě domácího másla je velmi důležité dodržovat hygienu, takže vše musí být důkladně čisté.
Zveřejněno 10. 10. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí máslo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rlxB
Moje poznámka
Domácí máslo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rlxB
Nejnovější recepty
Jahodový jogurt
Přidáno před 13 hodinami
Lotus poháry s ovocem
Přidáno před 20 hodinami
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Bramborové chipsy z HF
Přidáno 13. 6. 2025 06:00
Grilovací marináda s polotmavým pivem
Přidáno 12. 6. 2025 21:11
Kachní játra s uzeným bůčkem na bílém víně
Přidáno 12. 6. 2025 21:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeská kulajda
misak2 před 29 minutami
Dršťková polévka z předvařených drštěk I.
Drejka741 před 1 hodinou
Kuřecí prsa na žampionech
Popelka888 před 2 hodinami
Perníková roláda
Chmelova před 2 hodinami
Koprová polévka
Radka61 před 6 hodinami
Jednoduchý (ovocný) broskvový koláč s medem
La Bete před 7 hodinami
Jahodové smoothie
Valis před 14 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Vlasti80 před 15 hodinami
Plněná kuřecí prsa se šťouchaným smetanovým bramborem
Moanka před 15 hodinami
Hrníčkový ovocný koláč
Papucel před 16 hodinami
Tématické fráze:
domácí máslo,
jak udělat domácí máslo,
domácí máslo ze šlehačky,
domácí máslo recept,
jak udělat máslo,
výroba másla ze šlehačky,
recept na domácí máslo,
výroba domácího másla,
máslo recept,
jak se dělá maslo,
recept na maslo,
jak vyrobit domácí máslo,
máslo ze šlehačky,
recept domaci maslo,
recept maslo,
výroba másla z mléka,
jak se dělá domácí máslo,
domácí výroba másla,
jak si udělat máslo,
jak udělat máslo ze šlehačky
Suroviny:
smetana 33%,
máslo,
mléko,
Komentáře (14)
Takže za odvahu a jako povzbuzení k zdokumentování dalších netradičních receptů a postupů
Už jsem vyráběl ricottu i mascarpone (ricotta za moc nestála, to druhé bylo fajn)
Tady jsem si spočítal, že na 200g másla je třeba minimálně (bez ztrát) 500g šlehačky. Když jedna krabička (v rcp bez udání velikosti) má 250ml a stojí asi 16Kč tak vás tento špás vyjde na 40Kč/250g másla a myslím, že v něm bude víc než 10% vody
Kalkulace je jasná
Pracoval bych bez rukavic - mléčný tuk je pokožce prospěšný a s hygienou bych to moc nepřeháněl, neděláte sýr, že
A bodu ad.1 pracně popisovanému v postupu se říká ZDRCNUTÍ (sražení) šlehačky
Tož tak
Mmch. to, co odteče při výrobě másla není mléko, ale podmáslí