Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra

Šoldra nebo také plecovník je tradiční velikonoční recept původem ze Slezska a severu Moravy. Jedná se o chléb, štědře plněný uzeným a klobásou. Sbíhají se vám sliny? Nezbývá nic jiného, než se pustit do pečení této dobroty.

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

2. 4. 2019 00:11

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 719 kJ / 411 kcal
Bílkoviny69,65 g
Tuky14,70 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 228 mg
Sodík 3,01 g
Sůl7,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Plecovník se podle zvyklostí pekl na velikonoční sobotu, většinou z kila mouky. Myslím, že se hodí nejen na Velikonoce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

9. 4. 2019 23:43

Magdalenka, tak jsem si trošku zamarodila, už je zase dobře. Prohlížela jsem nějaké polské recepty a blogy o vaření, ale protože polsky neumím (naučila jsem se jen pojmenování masa, zeleniny, koření, nejběžnějšího kuchyňského náčiní a pod., jinak jedu přes překladač), tak jsem toho moc nenašla, vlastně jsem uspěla jen jednou a to byl recept psaný v nějakém polském nářečí nebo co, takže pro mne nebyl moc srozumitelný. Tak to necháme být, tak jak to je.:-);-) Zdravím:-K

magdalenka magdalenka

2. 4. 2019 18:55

Pozerala som viacero maďarských receptov - obyčajne robia s údeným kolenom, niekde bez kože, menej často s krkovičkou. Chlebové cesto obyčajné, na V. Noc sa to pieklo.

MamlajdaD MamlajdaD

2. 4. 2019 17:37

Magdalénka: Už jsem myslela na Poláky, jestli snad ten recept nepřišel od nich , když je rozšířený hlavně na území Slezska i východního Slovenska atd., čili na územích sousedících s Polskem. Ale mohlo to být i obráceně, že? To už se ale nedozvíme :-8. Ale ještě jsem neměla čas se na to podívat. Odebírám několik polských videokuchařek, jedna z nich je i Slezská (z polské strany hranic), uvidím, co tam najdu. Ale ti Maďaři s tím kolenem to mají asi svůj recept? To by mohlo být. Tak díky, pokud něco vypátrám, dám vědět.:-

magdalenka magdalenka

2. 4. 2019 17:14

MamlajdaD: My sme mali na Horehroní chatu, tak sme tam veľa chodili (okolie Brezna) a viem, že tam som sa s názvom šoldra stretla tiež. A teraz som k úžasu zistila, že to poznajú aj Poliaci.
V Maďarsku to koleno v chlebe bolo zapečené aj s kožou aj s tým mierne tlstým...asi sa to zle krája, ale mne by to chutilo určite.

MamlajdaD MamlajdaD

2. 4. 2019 15:27

Magdalenka: jsi opravdu úžasná, takhle mi to usnadnit:yes::-D:-D No miluji uzené koleno a tak letos jeden uzený chlebík bude asi s kolenem. Druhý - pro synovu rodinu bude klasika s uzeným a klobáskou. Mám radost z té tvojí zprávičky i z odkazu!:-*:-D:yes: Dík!

magdalenka magdalenka

2. 4. 2019 15:05

magdalenka magdalenka

2. 4. 2019 14:57

MamlajdaD: ja som kedysi pred rokmi niekde v TV videla čosi o plecovníku a šoldre, podrobnosti sa mi nevybavujú, len som si zafixovala ten zvláštny názov...Teraz som googlila.
Ja som z južného Slovenska a v našich končinách sa piekol chlieb so zapečenou údenou klobásou. Konkrétne v našej rodine nie, ale viem od kamarátky, že oni to takto robievali.
V Maďarsku som sa zas stretla s chlebom, kde bolo zapečené údené koleno (vykostené, predtým uvarené.)

MamlajdaD MamlajdaD

2. 4. 2019 14:44

Jana Dorazinová: Děkuji za pochvalu, moc mne to potěšilo :-D:-K

MamlajdaD MamlajdaD

2. 4. 2019 14:44

Mata3636: Děkuji za přečtení receptu. Kdyby jsi to chtěla zkusit upéct, použij mírně prorostlý uz. bůček, od toho tuku se nasákne a provoní těsto a je to fakt lahůdka.:-*:-D

MamlajdaD MamlajdaD

2. 4. 2019 14:42

magdalenka: To jsem nevěděla, že je to známé i na Slovensku, dokonce něco jako chráněná značka. To já hned na netu prozkoumám, hlavně tedy slovenské tecepty na takovýto chlebík, třeba se ještě něco o tom dozvím nového. Na severu Moravy a hlavně ve Slezsku se plecovník pekl prý také dříve v peci po zabíjačce, šrůtek uzeného se zabalil do chlebového těsta a pekl se v peci s ostatními chleby. Moc ti děkuji za vysvětlení, ráda se dozvídám něco nového:-K:-8:-

JanaDorazinova JanaDorazinova

2. 4. 2019 10:10

Moc se mi to líbí! :yes:

mata3636 mata3636

2. 4. 2019 09:34

magdalenka: Som z Košíc, ale toto nepoznám. Zaujímavý recept, pekný, chutný, také 2 v 1

magdalenka magdalenka

2. 4. 2019 07:50

Toto je známe aj na Slovensku...
Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) jedna z našich národných špecialít, pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku a na základe nariadenia Rady (ES) nesie od roku 2006 označenie „zaručená tradičná špecialita".
Tiež sa s ňou na V. Noc piekol chlieb.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: šoudra velikonocni soudra velikonocni soldra šoldra recept velikonoční šoldra recept plecovník velikonoční chleba velikonočni chléb šoldra slezská šoudra šoudra s uzenym maso krajové recepty velikonoční šoldra navod šoudra domácí chléb se zapečenou klobasou slezka soudra recept ze slezska na chleba s uzeným velikonoční šoldra recept z piva chlebová šoldra plecovníky velikonoční pleconík

Suroviny: chléb, maso uzené, klobása uzená, pivo světlé

TopRecepty.cz

Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AZK7