Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Domácí pekárna 14 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

oblíbený domácí chléb v sáčku, cca 500 g
nebo těsto na chleba podle osvědčeného receptu
asi 300-400 g uzeného masa
2-4 uzené klobásy
světlé pivo podle potřeby (na zadělání těsta)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Těsto ze sáčku na domácí chléb zpracujeme podle návodu na obalu (nebo použijeme nějaký jiný osvědčený recept na chléb pro domácí pekárnu). Pravý plecovník se vždy zadělává pivem!!! Ale to je na každém, jestli to tak udělá. Dále je potřeba uvařit uzené maso, to je dobré udělat den předem (pokud nám do ledničky chodí škodná, uvaříme uzeného raději více). Moravské uzené není potřeba předvářet, ale bývá moc libové a suché. Klobásy použijeme neseschlé, měkké, aby pak šly krajíce chleba dobře krájet.

  2. Po vykynutí těsto rozválíme asi na tloušťku 1/2 cm a do šířky asi 20 cm. Nakrájíme moravské uzené (vařený domácí uzený bůček, krkovici) na větší hranoly a pokryjeme jimi podélně celé rozválené těsto, kromě okrajů. Na zbylá místa ještě položíme dobré uzené klobásy. Potom vše srolujeme, uzavřeme a necháme ještě asi 10 minut kynout.

  3. Pečeme v troubě dozlatova, teplota a čas podle návodu nebo receptu na chleba (a také podle zkušeností s troubou). Upečený plecovník při poklepu na spodní plochu má znít dutě, pak je upečený. Necháme vychladnout, pak krájíme krajíčky. Dle zvyklostí se odkrojená patka zprvu nechává a přiklopí se s ní načatý zbytek bochníku chleba. Nejlépe chutná s kyselými okurkami.

Poznámka

Jedná se o krajový velikonoční recept ze Slezska a severu Moravy. Někde mu říkají plecovník a jinde zase šoldra. Plecovník se podle zvyklostí pekl na velikonoční sobotu, většinou z kila mouky. Myslím, že se hodí nejen na Velikonoce.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Uzený velikonoční chléb plecovník neboli šoldra

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Magdalenka, tak jsem si trošku zamarodila, už je zase dobře. Prohlížela jsem nějaké polské recepty a blogy o vaření, ale protože polsky neumím (naučila jsem se jen pojmenování masa, zeleniny, koření, nejběžnějšího kuchyňského náčiní a pod., jinak jedu přes překladač), tak jsem toho moc nenašla, vlastně jsem uspěla jen jednou a to byl recept psaný v nějakém polském nářečí nebo co, takže pro mne nebyl moc srozumitelný. Tak to necháme být, tak jak to je.:-);-) Zdravím:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Pozerala som viacero maďarských receptov - obyčajne robia s údeným kolenom, niekde bez kože, menej často s krkovičkou. Chlebové cesto obyčajné, na V. Noc sa to pieklo.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0oldrahttps://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0oldra

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Magdalénka: Už jsem myslela na Poláky, jestli snad ten recept nepřišel od nich , když je rozšířený hlavně na území Slezska i východního Slovenska atd., čili na územích sousedících s Polskem. Ale mohlo to být i obráceně, že? To už se ale nedozvíme :-8. Ale ještě jsem neměla čas se na to podívat. Odebírám několik polských videokuchařek, jedna z nich je i Slezská (z polské strany hranic), uvidím, co tam najdu. Ale ti Maďaři s tím kolenem to mají asi svůj recept? To by mohlo být. Tak díky, pokud něco vypátrám, dám vědět.:-

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: My sme mali na Horehroní chatu, tak sme tam veľa chodili (okolie Brezna) a viem, že tam som sa s názvom šoldra stretla tiež. A teraz som k úžasu zistila, že to poznajú aj Poliaci.
    V Maďarsku to koleno v chlebe bolo zapečené aj s kožou aj s tým mierne tlstým...asi sa to zle krája, ale mne by to chutilo určite.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Magdalenka: jsi opravdu úžasná, takhle mi to usnadnit:yes::-D:-D No miluji uzené koleno a tak letos jeden uzený chlebík bude asi s kolenem. Druhý - pro synovu rodinu bude klasika s uzeným a klobáskou. Mám radost z té tvojí zprávičky i z odkazu!:-*:-D:yes: Dík!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: ja som kedysi pred rokmi niekde v TV videla čosi o plecovníku a šoldre, podrobnosti sa mi nevybavujú, len som si zafixovala ten zvláštny názov...Teraz som googlila.
    Ja som z južného Slovenska a v našich končinách sa piekol chlieb so zapečenou údenou klobásou. Konkrétne v našej rodine nie, ale viem od kamarátky, že oni to takto robievali.
    V Maďarsku som sa zas stretla s chlebom, kde bolo zapečené údené koleno (vykostené, predtým uvarené.)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Jana Dorazinová: Děkuji za pochvalu, moc mne to potěšilo :-D:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Mata3636: Děkuji za přečtení receptu. Kdyby jsi to chtěla zkusit upéct, použij mírně prorostlý uz. bůček, od toho tuku se nasákne a provoní těsto a je to fakt lahůdka.:-*:-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    magdalenka: To jsem nevěděla, že je to známé i na Slovensku, dokonce něco jako chráněná značka. To já hned na netu prozkoumám, hlavně tedy slovenské tecepty na takovýto chlebík, třeba se ještě něco o tom dozvím nového. Na severu Moravy a hlavně ve Slezsku se plecovník pekl prý také dříve v peci po zabíjačce, šrůtek uzeného se zabalil do chlebového těsta a pekl se v peci s ostatními chleby. Moc ti děkuji za vysvětlení, ráda se dozvídám něco nového:-K:-8:-

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Moc se mi to líbí! :yes:

    Odpovědět

  • mata3636 mata3636

    magdalenka: Som z Košíc, ale toto nepoznám. Zaujímavý recept, pekný, chutný, také 2 v 1

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Toto je známe aj na Slovensku...
    Šovdra (šoudra, šoldrina, šódra) jedna z našich národných špecialít, pripravovala po zabíjačkách hlavne na strednom a východnom Slovensku, kde často ani pomenovanie šunka nepoznali. Jej názov pochádza zo šarišského slova označujúceho veľkonočnú šunku a na základe nariadenia Rady (ES) nesie od roku 2006 označenie „zaručená tradičná špecialita".
    Tiež sa s ňou na V. Noc piekol chlieb.

    Odpovědět

Tématické fráze: šoudra velikonocni soudra velikonocni soldra šoldra recept velikonoční šoldra recept plecovník velikonoční chleba velikonočni chléb šoldra slezská šoudra šoudra s uzenym maso krajové recepty velikonoční šoldra navod šoudra domácí chléb se zapečenou klobasou slezka soudra recept ze slezska na chleba s uzeným velikonoční šoldra recept z piva chlebová šoldra plecovníky velikonoční pleconík