Žitno-špaldové vdolky kynuté, základní

CstavaDobreta Kuchař: CstavaDobreta

Doba přípravy: Asi 3,5 hodiny přerušovaně (+příprava 12-18 hodin) Slané pečivo 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

350 g středně mleté žitné mouky (4/6=0,667)
80 g jemně mleté žitné mouky (1/6=0,167)
80 g celozrnné špaldové mouky (1/6=0,167)
420 ml vlažné vody (150+270 ml)
20 ml olivového oleje
21 g kvasnic (1/2 kostky droždí pro 0,5 kg mouky)
1/2 KL cukru
1/2 KL soli
poměr tekutých a sypkých surovin 440:510=0,85
Volitelné dle chuti:
uvařený mletý mák
povidla, marmeláda
máslo (i přepuštěné, šmolc, ghee)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Ve 150 ml vlažné vody rozmíchat cukr a rozdrobit kvasnice.

  2. Odvážit mouky, lze i bez jemně mleté, pak je nutné navýšit středně mletou. Směs je ve výsledku ještě mazlavější, ale nadýchanější po upečení. Špaldová mouka je pro nelepivý povrch po vykynutí a při rozvalování.

  3. Do mouky přisypat sůl a promíchat dohromady.

  4. V mouce vyhloubit důlek pro nalití všech tekutin.
    Nalít odměřený olej a k po něm 270 ml vlažné vody a vzešlé kvasnice s vodou.

  5. Smíchat dohromady. Nebylo zkoušeno v domácí pekárně - hustota těsta.
    Od určité fáze míchat rukou - lepivá konzistence (kvasnice).
    Po zapracování surovin prohníst těsto rukou (vařečkou nelze) asi 8-10 minut. Jde poznat podle změny odporu - vláčnější těsto.

  6. Ponechat v misce, přikryté dát odležet na 12-18 hodin do chladničky/ledničky. Nabude asi 2x na objemu.

  7. Výše uvedené množství rozdělit podle hmotnosti na 18 dílů.
    Posypat slabě špaldovou moukou proti nadměrné lepivosti, rozválet na placky asi 11-12 cm v průměru. Důležitější je tloušťka placky - pekařská konstanta 3 mm pro dostatečné propečení. Bez propichování.
    V tomto rozměru průměru jsou rozválené placky soudržné, příprava po 3 ks podle velikosti pánve.

  8. Na rozehřátou suchou pánev rozmístit 3 ks současně.
    Doba pečení je orientačně 6-7 minut, po otočení 2,5-3 minuty.
    Na výšku nakynou vdolky asi 3x.
    Většinou uvnitř vznikne bublina(y). Stisknutím vdolku na pánvi vytlačit přebytečný plyn pro lepší kontakt s povrchem.

  9. Po vychladnutí lze konzumovat jako chleba nebo rohlíky.
    Skladovat v mrazáku až 3 týdny, než vymrzne voda.

Poznámka

Jedná se o možnou náhradu za žitný chléb kvůli ceně.

Osobně se kynutému vyhýbám, tohle je pro výjimečnou příležitost slunovratu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Žitno-špaldové vdolky kynuté, základní

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: vdolky ze špaldové mouky top chléb z žitné špaldové mouky

Zapomněl/a jsem heslo