Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní

CstavaDobreta Kuchař: CstavaDobreta

Doba přípravy: asi 2,5 hod přerušovaně (+příprava 6-12 hodin) 1 porce Luštěniny 7 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

150 g suché cizrny
150 g bílého jogurtu (může být i řecký)
sůl
K podávání:
1 žitná placka, 2 krajíce žitného chleba (100 g)
Volitelné:
2 PL olivového oleje (podle hustoty při přípravě)
několik kapek citronové šťávy (troška kyseliny)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Namočit cizrnu na 6-12 hodin. Kratší čas postačí pro nasáknutí vody.

  2. Vařit v hrnci asi 35 minut. Výhodnější je uvařit v tlakovém hrnci 25 minut (lepší na 2. stupeň). Uvařená cizrna váží asi 260-270 g (ze 150 g).
    Při použití tlakového hrnce přivést cizrnu k varu bez natlakování, vzniklou pěnu na hladině odstranit (největší objem pěny). Teprve poté natlakovat hrnec. Ponechaná pěna by ucpala místa proudění páry.

  3. Oloupat uvařenou cizrnu kuličku po kuličce - asi 1 hodinu. Slupky zhoršují chuť, mírně škrábou.
    Na internetu jsou rady jak oloupat rychleji. Jedlá soda při vaření je zakázaná. Rychlé odření slupek hromadně vyžaduje značnou sílu.

  4. Nasypat do nádoby s rovným dnem 1 vrstvu cizrny. Rozdrtit sušší cizrnu na hrubou drť. Užívám tyčku průměru 4 cm s rovným koncem. Rozdrtit postupně uvařené množství po 3 dávkách.

  5. Přidat jogurt, sůl. Promíchat do hustší kaše.

  6. Tyčovým mixérem zjemnit kaši. Doporučeno zakrývat rukou u hrany nádoby odletující kapičky kaše. Je výhodné, aby výřezy na konci tyčového mixéru byly plně ponořené do kaše. Díky tomu je velmi malé množství odletujících kapiček.

  7. Podle vzniklé hustoty je možné přidat olivový olej, vodu. Výsledná kaše má být hustší, aby po nabrání byla soudržná.
    Pro chuť přidat citronovou šťávu (kyselinu). Množství podle chuti. Při nadměrném ochucení divné zažívací pocity k vydržení.

Poznámka

Lze nabírat kousky žitné placky, chlebem nebo i lžičkou.

Jedná se o jednoduché, ale dosti pracné jídlo. Obvykle stačí 1 ročně.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní

  • casino casino

    CstavaDobreta:
    Jsem životní optimista, nyní spíše už životem poučený...
    ...leč lepší je žít v blažené nevědomosti, než krutou zjistit pravdu :-K

    Odpovědět

  • CstavaDobreta CstavaDobreta(autor receptu)

    casino:
    Děkuji za upřesňující informaci. Když uvážím u kupovaného tahini dobu uskladnění v obchodě, potom z daných 12-ti měsíců do dalšího roku moc nezůstane.
    Děkuji za doporučení receptu na jídlo z lilku.
    V poslední době jsem nastudoval dlouhodobé účinky potravin a způsobů přípravy na celkové zdraví člověka.
    Lilkovité potraviny jsou dlouhodobě nedoporučované (rajčata, paprika, brambory, lilek) a to z důvodu vlivu na osteoartrózu kloubů. U brambor navíc škrob podporuje kazivost zubů a způsobuje potíže při trávení (menší potíže, než bezlepková směs J...rka na pečení).
    Důkazy na vliv lilkovitých plodů mi zatím není znám.
    Měl jsem možnost vidět srovnání stavu chrupu zejména chudších obyvatel z 18. století - obilná strava a výrazné zhoršení chrupu v 19. století - bramborová strava. Při minimálním užívání tehdejších zubních kartáčků byl stav zubů zdevastovaný.
    Po výrazném upozornění od jednoho autora knih, který shromáždil lékařské zprávy o účincích současné skladby stravy na tzv. civilizační, nepřenosné nebo neinfekční choroby, provedl jsem razantní změny v jídelníčku a stylem stravování jsem nejblíže nutritariánům. Podle pocitů, projevů trávení a podle krevního rozboru mám stav vnitřních orgánů ve velmi dobré formě, bez nálezů čehokoliv. To je mi už milejší držet se jednoduché rady mého bratra, kterou on sám nedodržuje, a to: "Co není dobré, to je zdravé a opačně." Ve výsledku jím tzv. "indickou stravu chudých". Podle popisu jednoduché kaše. Ovšem i moje obvodní lékařka mi doporučila takovou stravu. Pokud máte recepty, bez nadmíry koření, jako "Matar dal khichdi" měl bych zájem o další chuťové variace. Jsem se svojí střevní mikroflórou v symbióze. Bližší vysvětlil Mudr. Radkin Honzák na ytb.

    Odpovědět

  • casino casino

    CstavaDobreta:
    Zbytek tahini? (trvanlivost 12 měsíců)
    A pečený lilek by vám nevadil?
    Pokud ne, pak bych zkusila Baba Ghanoush...
    ...já bych se za ním umlátil:-K
    https://www.toprecepty.cz/recept/53103-baba-ghanou...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    CstavaDobreta: vďaka za odpoveď.

    Odpovědět

  • CstavaDobreta CstavaDobreta(autor receptu)

    magdalenka:
    Dobrý den,
    ano, slovem hummus je označované jídlo z cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citronové šťávy. Ovšem v návodu je uvedeno jako cizrnová kaše a v závorce falešný hummus. Na pohled to vypadá podobně.
    Jako je možná falešná svíčková z hlívy ústřičné, i tohle je falešné.
    Hlavní důvod je prostě finanční. Když je to jídlo 1x ročně, je zbytečné kupovat celé balení tahini a spotřebovat jenom trošku. Když je luštěnina s českým názvem, už je tu dlouho. Jinak dávám přednost kombinaci zdejších surovin. V místě původu mají sezam a olivy. Tady je běžně něco jiného. To je celé. Klidně můžu upravit název.
    V domácím vaření je tvorba názvů volnější. Třeba je možné představit si, zda jde sníst litinu. Nebo vošouch. :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Hummus mám spojený s tahini. Nedávaš?

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Jsem asi líná....vezmu cizrnu v piksle, sleji, tyčák, trochu jogurtu, limetkové šťávy, oliváče, dochutím....

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo