Narozeninový dort pro vnuka
Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě naštěstí dost. Recepty na oblíbené rodinné dorty se dědí z generace na generaci. Není ale na škodu čas od času vyzkoušet nějaký nový recept a rozšířit rodinnou sbírku o nějakou novinku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 37 434 kJ / 8 947 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 171,35 g |
Tuky | 466,19 g |
Vláknina | 34,72 g |
Cholesterol | 1,37 g |
Sodík | 1,49 g |
Sůl | 3,62 g |
Sacharidy | 999,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na tmavý krém den předem dáme smetanu do kastrůlku a nalámeme do ní čokoládu. Zahříváme a mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Nesmí se vařit. Necháme vychladnout a na noc uložíme do lednice.
Druhý den ušleháme a pak přidáme tvaroh a znovu ušleháme dohladka. Krok 2: Na světlý korpus mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, kypřící prášek, cukr a promícháme.
V mléce rozkvedláme vejce a smícháme s olejem. Vlijeme do suchých surovin a dohladka promícháme.
Tmavý korpus uděláme stejně jen přidáme 2 lžíce prosátého kakaa. Krok 3: 2 formy o průměru 26 cm vytřeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsta a vložíme do předem vyhřáté trouby.
Pečeme na 180 °C asi 45-50 minut. Špejlí zkusíme zda jsou korpusy dobře upečené. Necháme vychladnout. Každý korpus pak rozkrojíme na dva pláty. Krok 4: Na světlý krém si uvaříme pudink, který necháme vychladnout přikrytý fólií, aby se neudělal škraloup. Pak dáme do misky tvaroh, vlijeme smetanu a ušleháme dohladka. Tvarohovou hmotu dáme do pudinku, přidáme moučkový cukr podle chuti a vše ušleháme na hladký krém. Krok 5: Na tmavý plát pomocí sáčku uděláme střídavě kruhy ze světlého a tmavého krému. Mezi nimi necháme mezery a naneseme do nich sáčkem marmeládu. Krok 6: Přiklopíme světlý plát a trochu rukama přitlačíme, potřeme tmavým krémem a položíme opět světlý plát. Opět rukama jemně přitlačíme. Nyní opět naneseme pruhy krémů a marmelády jako na první plát. Přiklopíme tmavým plátem a celý dort shora i na bocích potřeme světlým krémem. Boky posypeme krokantem nebo ořechy. Krok 7: Na povrch dortu naneseme čokoládovou polevu, kterou jsme připravili tak, že jsme rozehřátou čokoládu promíchali se 2 lžícemi kysané smetany. Krok 8: Po zaschnutí dozdobíme povrch oběma krémy a kandovanými třešněmi. Další čokoládové ozdoby si připravíme tak, že čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na bublinkovou fólii. Až čokoláda ztuhne, sloupneme ji z fólie, nalámeme na kousky a ty pak ozdobně zapícháme do dortu.
Dort necháme přes noc v lednici.
Druhý den ušleháme a pak přidáme tvaroh a znovu ušleháme dohladka. Krok 2: Na světlý korpus mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, kypřící prášek, cukr a promícháme.
V mléce rozkvedláme vejce a smícháme s olejem. Vlijeme do suchých surovin a dohladka promícháme.
Tmavý korpus uděláme stejně jen přidáme 2 lžíce prosátého kakaa. Krok 3: 2 formy o průměru 26 cm vytřeme olejem a vysypeme moukou, vlijeme těsta a vložíme do předem vyhřáté trouby.
Pečeme na 180 °C asi 45-50 minut. Špejlí zkusíme zda jsou korpusy dobře upečené. Necháme vychladnout. Každý korpus pak rozkrojíme na dva pláty. Krok 4: Na světlý krém si uvaříme pudink, který necháme vychladnout přikrytý fólií, aby se neudělal škraloup. Pak dáme do misky tvaroh, vlijeme smetanu a ušleháme dohladka. Tvarohovou hmotu dáme do pudinku, přidáme moučkový cukr podle chuti a vše ušleháme na hladký krém. Krok 5: Na tmavý plát pomocí sáčku uděláme střídavě kruhy ze světlého a tmavého krému. Mezi nimi necháme mezery a naneseme do nich sáčkem marmeládu. Krok 6: Přiklopíme světlý plát a trochu rukama přitlačíme, potřeme tmavým krémem a položíme opět světlý plát. Opět rukama jemně přitlačíme. Nyní opět naneseme pruhy krémů a marmelády jako na první plát. Přiklopíme tmavým plátem a celý dort shora i na bocích potřeme světlým krémem. Boky posypeme krokantem nebo ořechy. Krok 7: Na povrch dortu naneseme čokoládovou polevu, kterou jsme připravili tak, že jsme rozehřátou čokoládu promíchali se 2 lžícemi kysané smetany. Krok 8: Po zaschnutí dozdobíme povrch oběma krémy a kandovanými třešněmi. Další čokoládové ozdoby si připravíme tak, že čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na bublinkovou fólii. Až čokoláda ztuhne, sloupneme ji z fólie, nalámeme na kousky a ty pak ozdobně zapícháme do dortu.
Dort necháme přes noc v lednici.
Zveřejněno 21. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Narozeninový dort pro vnuka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82M0g
Moje poznámka
Narozeninový dort pro vnuka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82M0g
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno před 20 hodinami
Placičky z podmáslí
Přidáno před 22 hodinami
Karpatské lečo
Přidáno před 23 hodinami
Kotlety na tymiánu s hrachovou kaší a pečenou karotkou
Přidáno 3. 8. 2025 10:37:11
Čalamáda ze zelí a paprik
Přidáno 3. 8. 2025 09:04:01
Čajot restovaný s krevetami a nudlemi z jedné pánve
Přidáno 3. 8. 2025 08:18:12
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Andělsky nadýchaný perník
Mlateli před 47 minutami
Houbová paštika jinak
KrisZaezemi před 53 minutami
Honzovy plněné buchty od Uursik
ferda30 před 1 hodinou
Cibulové chutney (čatní)
Majkl2910 před 1 hodinou
Cuketový perník
michaela svancarova před 2 hodinami
Zavadilská cuketa
Kristina1 před 2 hodinami
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Spidin před 2 hodinami
Kuřecí řízek v pivním těstíčku
Kattyy před 4 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Martina Weisova před 5 hodinami
Rychlý švestkový koláč
veronika_straka před 5 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
kypřící prášek,
sůl,
mléko,
olej,
vejce,
kakao,
mléko,
pudink vanilkový,
cukr moučkový,
tvaroh kostka,
smetana ke šlehání,
čokoláda na vaření,
smetana ke šlehání,
tvaroh,
marmeláda višňová,
čokoláda na vaření,
smetana kysaná,
třešne kandované,
čokoláda
Komentáře (5)