Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka pro mlsného vnuka

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 151 kJ /
753 kcal
Bílkoviny34,11 g
Tuky38,86 g
Vláknina31,80 g
Cholesterol 298 mg
Sodík 644 mg
Sůl1,29 g
Sacharidy52,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na másle necháme rozvonět kmín, nové koření a dáme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme na kostky nakrájený celer, který osmažíme dozlatova. Krok 2: Vše zalijeme vývarem nebo horkou vodou, osolíme, vložíme bobkový list a necháme vařit. Za 15 minut přidáme na kostičky nakrájené brambory. Jakmile je vše měkké, vyndáme koření a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Krok 3: Do toho rozklepneme vajíčko a zalijeme smetanou.
Nakonec do hotové polévky dáme nakrájený čerstvý kopr.

TIP: Jak připravit oblíbenou koprovou polévku. Každá rodina má svůj vlastní recept

Zveřejněno 12. 7. 2022

Poznámka autorky yanull

Mám dva vnuky, z nichž ten mladší je hooodně vybíravý. Nesní vajíčko, špenát, houby a ještě spoustu dalších věcí. Tak i při mém repertoáru mám problém s vařením, on totiž spoustu jídel odmítá, aniž by je ochutnal. Prostě zatne pusu a to je konečná.

Jak do polévky propašovat vajíčko, aniž by to poznal, je celkem kumšt, protože už začíná tvrdit, že tam vajíčko sice nevidí, ale že ho tam cítí. V této polévce je rozmixované, někdy dávám vajíčka zastřená všem, jen jemu ne.

Přitom je polévkový a omáčkový, svíčkovou nebo rajskou by jedl klidně 2 dny za sebou a to k obědu i večeři.

Aby vajíčko přece jen měl, dělám do polévek různé nočky a kudrbánky, no aspoň toto vzal na milost ke svým "vybraným" chutím.

Na Pepka námořníka nedá, tak špenát bude ještě dlouho, ne-li vůbec, zapovězen.

Ze surovin, kteté tu uvádím, je polévka vellmi dobrá, celer s bramborami spolu dobře ladí a tak jsme si ji oblíbili i my dospělí.

Není do ní potřeba žádná jíška, ani ji nemusíte zahušťovat, o vše se postará celer a brambory. Určitě by část celeru šla nahradit cuketou, kterých je nyní všude dostatek, ale mně se líbí, že právě celer této polévce dodá dobrou pikantní chuť.

Třeba se bude hodit maminkám a babičkám, které mají doma také takové mlsné "jazýčky" jako já a uvařit si ji mohou i lidé s bezlepkovou dietou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka pro mlsného vnuka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ynl8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka pro mlsného vnuka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ynl8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Nadja: Honzík s jídlem v pohodě, jen když narazí na čerstvý česnek, tak řekne, že ho tam něco štípe. Včera jsem Kubíkovi dala plátek smažené cukety, už to byl úspěch, že do ní vůbec kousl, asi čekal chuť řízku, tak opět ne, co se dá dělat, nechci to lámat přes koleno, ani ve školce vše nejí a to je tam spousta dětí, v tomto je prostě solitér. Ve 40 letech špenát mě hodně pobavil, děkuji. :-):-K

yanull: Tak to nemáš jednoduché s Kubíčkem. A co Honzík - že Kubíka nestrhne svým příkladem?
Ale u nás je to s vnoučaty podobné - s Tomem to jde, ale Bláňa všechno nejí. A potom vař pro celou rodinu ......
Ještě k tomu bodu zlomu - kamarád také nejedl špenát, až asi ve 40 letech zjistil, že mu chutná. Tak nezoufej !!!:-D:-D:-D

U nás to bylo naopak - kluci jako malí snědli snad všechno (kromě vařených velkých kusů zeleniny a luštěnin - nevím proč, ale nevařili jsme je, jen čočku na Nový rok).
Bod zlomu nastal, když začali chodit do školy a do družiny, tak družinářka nutila všechny děti sníst kompletně všechno, vč. velkých kusů zeleniny v polévce - tu jsem nejedla ani já. Od té doby dodnes nejedí tepelně upravenou zeleninu vůbec. ;-(

yanull: tie potvory sa tak proste narodili...u nas malokedy kazdy jedol vsetko. Bolo to narocne. Teraz by som sa rada vratila do tych cias...a mrnavkam vyvaram ako ty, podla zelania. :-8

magdalenka: Myslela jsem, že školka to zlomí, ale Kubík je v některých jídlech velmi zarputilý, vzhledem k současným cenám potravin se výběr ještě zúží, ale on na druhé straně vezme zavděk i pouze omaštěnými špagetami.

yanull: žiaden bod zlomu ani u nás nenastal, nechcem ti kaziť ilúzie...zázraky sa však dejú...

maris: Tak to není zrovna potěšující zpráva, ale přesto budu doufat ;-):-)

yanull: k bodu zlomu někdy nedojde, vím o čem mluvím;-):-D

Děkuji všem za komentáře a mám dotaz, v kolika letech došlo k bodu zlomu? ;-)
Já u svých potomků žádné odmítání nepamatuji, proto mě to překvapilo a od kamarádky, bývalé učitelky MŠ vím, jak moc jsou dnešní děti vybíravé.

:-)<3:yes: dobrý nápad, také u nás byli podobní mlsouni ale vyrostli z toho ;-):-K

<3:-D:-D:-K:-K:-K

casino: U nás podobně..:-)

ad. Poznámka autorky receptu
Cosi podobného jsme měli v rodině...
Po letech, když jsme si dotyčného na rodinné oslavě dobírali, tak jeho sestřenice podotkla: "No vidíte..., a vyrostl z něj docela normální člověk :-8

Eja57 (moderátorka): V bodě 3 je návod pro ty, kterým vajíčka nevadí, ostatní je popsáno v poznámce.

yanull: možná bych v bodě 3. zdůraznila rozšleháni vajíčka aby ho tam vnouček nenašel

Načíst další komentáře (2)

Suroviny:
cibule, celer, brambory, vejce, ghee, vývar masový, smetana, sůl, kmín celý, koření nové koření, bobkový list, kopr čerstvý

Přidat fotografie receptu