Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho

Hodnocení receptu je 4,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Náročný

Doba přípravy 155 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 125 min bez doby chlazení

155 min (30 min příprava + 125 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Netradiční spojení sladkého sušenkového základu, žervé a dýně si můžeme vychutnat díky receptu semifinalisty Masterchef Česko, Pavla Berky. S jeho receptem si snadno upečeme dokonalý dýňový cheesecake.

Suroviny pro 1 kus

kulatá forma o průměru 18 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 382 kJ /
2 959 kcal
Bílkoviny76,76 g
Tuky203,85 g
Vláknina11,80 g
Cholesterol 956 mg
Sodík 1,72 g
Sůl4,19 g
Sacharidy199,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 220 °C. Sušenky rozdrtíme v mixéru a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Znovu rozmixujeme, aby se vše propojilo. Krok 2: Pečicí formu, ideálně se sundavacím dnem, vysteleme pečicím papírem a zvenku obalíme několika vrstvami alobalu, aby se do formy nedostala voda. Krok 3: Sušenkovou směs vysypeme na dno a pomocí lžíce pečlivě rovnoměrně rozprostřeme a utlačíme. Sušenkový základ pečeme v troubě, 10-15 minut do zhnědnutí. Poté formu z trouby vyjmeme a necháme korpus vychladnout. Troubu necháme zapnutou, ale teplotu snížíme na 200 °C. Krok 4: Nyní si připravíme náplň. Dýni omyjeme, nakrájíme na kostky a rozprostřeme na na pečicí plech. Posypeme moučkovým cukrem a přidáme vanilkový extrakt. Vše dobře promícháme a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 30-40 minut doměkka. Krok 5: Poté dýni rozmixujeme na hladké pyré. Odebereme si 220 g a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Troubu necháme stále zapnutou na 200 °C. Krok 6: Pomocí kuchyňského robotu s pádlovým nástavcem začneme míchat žervé. Robota necháme zapnutého na nejnižší stupeň, aby se smetanový krém příliš nenašlehal. Cheesecakeová náplň by neměla být vůbec provzdušněná, aby se v ní při pečení netvořily vzduchové mezery. Krok 7: K promíchanému žervé přidáme hnědý cukr a 220 g vychladlého dýňového pyré. Znovu zlehka promícháme aby se vše propojilo. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce. Krok 8: Tekutou náplň nalijeme do formy na vychladlý sušenkový základ. Formu položíme do hlubšího plechu a kolem formy do plechu nalijeme vroucí vodu, aby sahala zhruba do poloviny výšky dýňové vrstvy. Krok 9: Cheesecake pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 110 °C a pečeme přibližně dalších 75 minut. Během první půl hodiny pečení troubu neotvíráme, cheesecake by mohl klesnout nebo popraskat. Upečený koláč poznáme podle toho, když formou zlehka pohneme, okraje by se neměly hýbat, ale střed se bude stále třást. To je správný moment vypnout troubu, otevřít ji a cheesecake v ní nechat zcela vychladnout. Krok 10: Během tohoto dopékání zbytkovým teplem se cheesecake krásně uzavře a zpevní. Poté ho můžeme přenést do lednice na minimálně 5 hodin nebo ideálně přes noc a poté servírovat.

TIP: Jak nejlépe připravit dýňový cheesecake poradí Pavel Berky

Zveřejněno 23. 2. 2024 10:30

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR01z

Podobné recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR01z

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
sušenky máslové, máslo, sýr žervé, dýně hokkaido, cukr hnědý, vejce, žloutek, cukr moučkový, extrakt vanilkový

Přidat fotografie receptu