Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho
Netradiční spojení sladkého sušenkového základu, žervé a dýně si můžeme vychutnat díky receptu semifinalisty Masterchef Česko, Pavla Berky. S jeho receptem si snadno upečeme dokonalý dýňový cheesecake.
Suroviny pro 1 kus
kulatá forma o průměru 18 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 382 kJ / 2 959 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 76,76 g |
| Tuky | 203,85 g |
| Vláknina | 11,80 g |
| Cholesterol | 956 mg |
| Sodík | 1,72 g |
| Sůl | 4,19 g |
| Sacharidy | 199,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 220 °C. Sušenky rozdrtíme v mixéru a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Znovu rozmixujeme, aby se vše propojilo.
Krok 2: Pečicí formu, ideálně se sundavacím dnem, vysteleme pečicím papírem a zvenku obalíme několika vrstvami alobalu, aby se do formy nedostala voda.
Krok 3: Sušenkovou směs vysypeme na dno a pomocí lžíce pečlivě rovnoměrně rozprostřeme a utlačíme. Sušenkový základ pečeme v troubě, 10-15 minut do zhnědnutí. Poté formu z trouby vyjmeme a necháme korpus vychladnout. Troubu necháme zapnutou, ale teplotu snížíme na 200 °C.
Krok 4: Nyní si připravíme náplň. Dýni omyjeme, nakrájíme na kostky a rozprostřeme na na pečicí plech. Posypeme moučkovým cukrem a přidáme vanilkový extrakt. Vše dobře promícháme a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 30-40 minut doměkka.
Krok 5: Poté dýni rozmixujeme na hladké pyré. Odebereme si 220 g a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Troubu necháme stále zapnutou na 200 °C.
Krok 6: Pomocí kuchyňského robotu s pádlovým nástavcem začneme míchat žervé. Robota necháme zapnutého na nejnižší stupeň, aby se smetanový krém příliš nenašlehal. Cheesecakeová náplň by neměla být vůbec provzdušněná, aby se v ní při pečení netvořily vzduchové mezery.
Krok 7: K promíchanému žervé přidáme hnědý cukr a 220 g vychladlého dýňového pyré. Znovu zlehka promícháme aby se vše propojilo. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce.
Krok 8: Tekutou náplň nalijeme do formy na vychladlý sušenkový základ. Formu položíme do hlubšího plechu a kolem formy do plechu nalijeme vroucí vodu, aby sahala zhruba do poloviny výšky dýňové vrstvy.
Krok 9: Cheesecake pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 110 °C a pečeme přibližně dalších 75 minut. Během první půl hodiny pečení troubu neotvíráme, cheesecake by mohl klesnout nebo popraskat. Upečený koláč poznáme podle toho, když formou zlehka pohneme, okraje by se neměly hýbat, ale střed se bude stále třást. To je správný moment vypnout troubu, otevřít ji a cheesecake v ní nechat zcela vychladnout.
Krok 10: Během tohoto dopékání zbytkovým teplem se cheesecake krásně uzavře a zpevní. Poté ho můžeme přenést do lednice na minimálně 5 hodin nebo ideálně přes noc a poté servírovat.
Zveřejněno 23. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR01z
Moje poznámka
Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR01z
Nejnovější recepty
Pečené uzené se zelím a haluškami
Přidáno před 1 hodinou
Rajská omáčka z protlaku
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové maso na hořčicích
Přidáno před 13 hodinami
Hovězí krk na houbách
Přidáno před 13 hodinami
Výpečky se špenátem
Přidáno před 15 hodinami
Kotlety s česnekovo-nivovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin z listového těsta
Barunka-kucharinka1989 před 1 hodinou
Křehká vepřová játra
janatka před 1 hodinou
Celozrnné muffiny s medovou polevou
Lada Kašparová před 3 hodinami
Nejlepší špenát
KetyHu před 5 hodinami
Jednoduché Margot řezy
Misad před 7 hodinami
Kebaby z mletého masa na grilu
magdalenka před 14 hodinami
Květákový dhal
JanaMar před 14 hodinami
Pikantní utopence
magdalenka před 14 hodinami
Cukrářské jablečné řezy
magdalenka před 15 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
magdalenka před 15 hodinami
Suroviny:
sušenky máslové,
máslo,
sýr žervé,
dýně hokkaido,
cukr hnědý,
vejce,
žloutek,
cukr moučkový,
extrakt vanilkový
Komentáře (3)