Dýňový cheesecake voní vanilkou a je vláčný. Jak ho nejlépe připravit, poradil semifinalista MasterChef Česko Pavel Berky
14. 11. 2023 V kuchyni s VIP
Populární cheesecake je pro někoho jazykolamem, pro jiné ovšem znamená především skvělý dezert s křupavým těstem a nadýchaným „vnitřkem“. Rozhodně jde o lahůdku, kterou lze připravovat mnoha různými způsoby. Semifinalista MasterChef Česko 2020 třeba používá dýni Hokkaidó.
Kde se vzal
Cheesecake, oblíbený dezert pocházející z Řecka, je známý a milovaný po celém světě. Tento populární „koláč“ má dlouhou a bohatou historii. Před více než 4 000 lety, v 5. století př. n. l., vytvořili staří Řekové na ostrově Samos první známý tvarohový koláč. Vyráběl se z plátků čerstvého sýra, které se následně rozšlehaly dohladka s moukou a medem. Poté se koláč upekl na hliněné mřížce.
Podle některých zdrojů byl první cheesecake pečený na antické olympiádě v roce 776 př. n. l. jako pokrm, který měl dodávat atletům energii. Recept na tento starověký cheesecake byl hojně zaznamenán v kulinářských knihách starověkého Řecka. Cheesecake následně získal na popularitě i v Římské říši, kde byl známý pod názvem „libum“.
Mohlo by vás zajímat
Jiný kraj, jiný mrav
Ačkoliv je cheesecake mnohdy považován za dort, pro některé lidi je to spíše koláč nebo tvarohová buchta. Existuje mnoho různých typů cheesecake včetně amerického, italského, německého a japonského stylu, přičemž každý z nich má jedinečnou texturu a chuť.
Populární moučník má dokonce i svůj vlastní svátek. V USA se Národní den cheesecake slaví každoročně 30. července.
Dýně ve sladké verzi
Jak ukázal semifinalista kuchařské show MasterChef Česko 2020 Pavel Berky, cheesecake se dá vytvořit i za pomoci některých druhů sezónní ovoce a zeleniny. „Milujete dýni a cheesecake? Tak to zkuste dohromady,“ vyzval na svém instagramovém účtu a nabídl recept, jak si tuto lahůdku vytvořit.
Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho
Na přípravu oblíbeného dezertu podle semifinalisty MasterChef Česko 2020 budete potřebovat: Na korpus - 140 g máslových sušenek, 60 g másla. Na náplň - 450 g žervé, 300 g dýně Hokkaidó, 50 g hnědého cukru, 2 vejce + 1 žloutek, 1 lžíci moučkového cukru a 1 lžičku vanilkového extraktu.
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 220 °C. Sušenky rozdrťte v mixéru. Přidejte rozpuštěné máslo a znovu rozmixujte, aby se vše propojilo. Pečicí formu o průměru 18 cm, ideálně se sundavacím dnem, vystelte pečicím papírem a zvenku obalte několika vrstvami alobalu, aby se do formy nedostala voda.
- Sušenkovou směs vysypte na dno a pomocí lžíce pečlivě rovnoměrně rozprostřete a utlačte.
- Sušenkový základ pečte v troubě 10 - 15 minut do zhnědnutí. Poté formu z trouby vyberte a nechte korpus vychladnout. Troubu nechte stále zapnutou, ale teplotu snižte na 200 °C.
- Nyní si připravte náplň. Dýni omyjte, nakrájejte na kostky a rozprostřete na na pečicí plech. Posypte moučkovým cukrem a přidejte vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 30 - 40 minut doměkka.
- Poté dýni rozmixujte na hladké pyré. Odeberte si 220 g a nechte vychladit na pokojovou teplotu. Troubu nechte stále zapnutou na 200 °C.
- Pomocí kuchyňského robotu s pádlovým nástavcem začněte míchat žervé. Robota nechte zapnutého na nejnižší stupeň, aby se smetanový krém příliš nenašlehal. Cheesecakeová náplň by neměla být vůbec provzdušněná, aby se v ní při pečení netvořily vzduchové mezery.
- K promíchanému žervé přidejte hnědý cukr a 220 g vychladlého dýňového pyré. Znovu zlehka promíchejte aby se vše propojilo. Postupně za stálého míchání přidávejte vejce.
- Tekutou náplň nalijte do formy na vychladlý sušenkový základ. Formu položte do hlubšího plechu a kolem formy do plechu nalijte vroucí vodu, aby sahala zhruba do poloviny výšky dýňové vrstvy.
- Cheesecake pečte 10 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 110 °C a pečte přibližně dalších 75 minut. Během první půl hodiny pečení troubu neotevírejte, cheesecake by mohl klesnout nebo popraskat. Upečený koláč poznáte podle toho, když formou zlehka pohnete, okraje by se neměly hýbat, ale střed se bude stále třást. To je správný moment vypnout troubu, otevřít ji a cheesecake v ní nechat zcela vychladnout.
- Během tohoto dopékání zbytkovým teplem se cheesecake krásně uzavře a zpevní. Poté ho můžete přenést do lednice na minimálně 5 hodin nebo ideálně přes noc a poté podávat.
Náš tip: Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu připravit třeba i nepečený cheesecake:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečný „křupan“: Rychlý anglický dezert apple crisp voní skořicí a nejlepší je se šlehačkou
Sladké dýňové máslo si zamilují dospělí i děti: Voní skořicí a vanilkou, připravené je zhruba do hodiny
Pečená plněná dýně hokkaido: Masová náplň se pomalu dusí pod dýňovou pokličkou a se sýrem chutná fantasticky
Přečtěte si Zobrazit více
Langoše podle semifinalisty MasterChefa Pavla Berkyho: Zkuste místo eidamu parmezán a přidejte bylinky, radí kuchař
Jak připravit vanilkový extrakt? Máme pro vás jednoduchý recept na jeho výrobu
Cheesecake s banány podle Josefa Maršálka: Na korpus nepoužívejte sušenky, je pak mastný a nechutná dobře, radí cukrář