Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové

Velikonoční svátky jsou symbolikou ukončení zimy a novým počátkem života, jara, radostného života. Kromě různých tradic se na Velikonoce také hojně peče. Připravte na sváteční stůl jidáše a vrkoč podle receptu Petry Burianové.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Redakce Toprecepty

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 441 kJ /
4 647 kcal
Bílkoviny154,54 g
Tuky50,37 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 972 mg
Sodík 3,64 g
Sůl8,97 g
Sacharidy877,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kvasnice rozmícháme v troše mléka se lžičkou cukru a necháme vzejít. Krok 2: Vejce a žloutky ušleháme se zbylým cukrem do pěny. Přidáme mouku se solí a do utvořeného důlku v mouce přidáme rozpuštěný tuk, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto dáme do uzavíratelného sáčku do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc. Pak z něj odkrajujeme vždy potřebné množství těsta a modelujeme a tvoříme. Krok 4: Na plechu vyloženém pečicím papírem necháme tvary ještě na 15 minut vykynout, poté je potřeme vejcem a pečeme na 180 °C (nebo 160 °C horkovzduch) asi 20 minut, dle velikosti jednotlivých tvarů. Hlídáme jejich barvu. Krok 5: Z těsta lze také připravit velikonoční vrkoč. Tvarujeme na něj 3 věnce. Spodní ze tří pramenů o váze jednoho pramenu cca 100 g, prostřední 70 g a nejmenší 30 g. Ze zbytku těsta natvarujeme jidáše a jiné ozdobičky. Třeba ptáčky na počest těch, co přilétají z teplých krajů zpátky k nám. Krok 6: Po upečení a vychladnutí sestavíme tradiční vrkoč (viz TIP) a budeme na jeho sestavení potřebovat 5 vrbových proutků, vyfouklá vejce, červené stužky, párátka, zelené snítky, upečené věnce a ozdoby.

TIP: Rady a tipy na sestavení vrkoče podle Petry Burianové

Zveřejněno 26. 3. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wprj1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wprj1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, sůl, žloutek, vejce, cukr krupice, tuk, mléko, kvasnice, vejce

Přidat fotografie receptu