Kynutý jihočeský zelňák
Jihočeské zelňáky z kynutého těsta, ve tvaru obdélníčků, jsou plněné restovaným kysaným zelím na cibulce a uzeným masem. Zelňáky potěší při posezení s přáteli u piva nebo jen tak, v kombinaci se zeleninovým salátkem.
Postup přípravy
Krok 1: Z části vlažného mléka, cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít, zhruba 15 minut.
Krok 2: Do mísy dáme mouku, olej, žloutky, sůl, kvásek, zbytek vlažného mléka (přiléváme postupně, dle potřeby) a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple kynout 40 minut.
Krok 3: Připravíme náplň. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kysané zelí překrájíme. Uzené maso pokrájíme.
Krok 4: Na sádle osmahneme cibuli, přidáme maso a zelí, dle chuti osolíme, opepříme a chvilku podusíme.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 6: Vykynuté těsto rozválíme na obdélník o síle 1 cm a potřeme ho zelnou směsí. Od delší strany ho srolujeme jako roládu.
Krok 7: Opět ho rozválíme, vznikne silnější úzký dlouhý pruh a ten zarolujeme od kratší strany. Na konec těsto rozválíme na plát o síle 2,5-3 cm a rozkrájíme ho na čtverečky.
Krok 8: Kousky dáme na připravený plech, necháme je 15 minut kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.
Krok 9: Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C dozlatova, zhruba 40 minut.
Zveřejněno 1. 2. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý jihočeský zelňák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9AVw
Moje poznámka
Kynutý jihočeský zelňák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9AVw
Nejnovější recepty
Domácí veka
Přidáno před 10 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 12 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 16 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 20 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 10 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 11 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 12 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 13 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 14 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 16 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 17 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 17 hodinami
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 18 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
droždí čerstvé,
olej,
sůl,
cukr,
mléko,
zelí kysané,
maso uzené,
cibule,
sádlo,
sůl,
pepř mletý,
vejce,
semínka sezamová
Komentáře (5)