Jihočeské kynuté koláče

Wolfen Kuchař: Wolfen

34-35 porcí Moučníky , Kynuté 37 názorů

Suroviny

80 dkg hladká mouka
30 g droždí (3/4 kostky)
špetka soli
10 dkg cukr krupice
500 ml mléko (vlažné)
25 g sádlo
25 g máslo
3 žloutky
50 ml sodovka (minerálka)
Na potření:
1 žloutek
1 lžíce oleje
1 lžíce mléka
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smícháním 450 g mouky, droždí, soli, cukru a teplého mléka připravíme řidší zákvas, který necháme cca 15 min. vzejít.

  2. Poté přidáme žloutky, minerálku a zbytek mouky, nakonec zapracujeme rozpuštěné sádlo a máslo. Řádně propracujeme, aby se nelepilo na stěny mísy. Mělo by být měkčí a vláčné. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 min. kynout.

  3. Z těsta navážíme asi 50 g kousky ( této dávky bylo asi 34-35 koláčů), které v dlani uválíme do bochánků. Bochánky na tácu necháme cca 20 min. odkynout.

  4. Plech vytřeme sádlem či vyložíme pečicím papírem, na plech dáme v dostatečném rozestupu bochánky (cca 8-9 ks na větší plech) a pomoučněným rovným dnem skleničky (ideální je kilové závaží ze starých vah) a pokud se vám těsto na dno sklenky lepí,obalte jej čistou utěrkou..Vytlačíme bochánek do podoby koláče. Případně prsty opravíme okraje či roztáhneme do stran. Správně vykynuté těsto by se nemělo zpátky smršťovat, mělo by držet daný tvar. Plníme dle chuti tvarohovou, povidlovou, makovou nádivkou a podobně, pak sypat drobenkou…

  5. Okraje potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem a olejem. Pečeme asi 12 - 15 min na 170°C, horké koláče po vytažení potřeme po okrajích čistou vodou (zvláční a zůstanou déle měkké).

Poznámka

Vyfocené koláče jsou s hruškovými pečenými povidly a sypané drobenkou s mletými ořechy.

Pokud používáme povidla či marmeládu, je dobré přimíchat několik lžic strouhánky či drcených dětských piškotů, aby při pečení nevytékaly. Tvaroh nepoužíváme vaničkový, je příliš řídký.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 375 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jihočeské kynuté koláče

  • Evica Evica(neregistrovaná)

    :-) vyzeraju super urcite skysim:-K

    Odpovědět

  • Martina29 Martina29

    Výborné...poprvé v životě co jsem dělala takové koláčky a byla jsem fááákt nadšená, že se povédli. Děkuji za recept.:-K:yes::yes: I manžílek si smlsnul a to sladké nežere.:-Q:-p

    Odpovědět

  • Marticka28 Marticka28

    není toho tuku málo na tolik mouky???50g celkem hmmm
    :-//

    Odpovědět

  • AliAli AliAli

    :-K ... jako od babičky. právě jsem dopekla a jsou úplně krásný a dobroučký. jsou to moje první koláče a po tomto úspěchu určitě ne poslední. máme je s tvarohovou a s ořechovou náplní. Skvělý recept:yes:

    Odpovědět

  • Petulka Petulka (neregistrovaný)

    Ted jsem je dopekla, sice je venku jako v peci a je to spíš na zmrzlinu, tomuhle receptu se nedalo odolat :) Testo je super a výsledek ještě lepší :)

    Odpovědět

  • vejulinka vejulinka

    špatně jsem si přečetla to množství másla a sádla, tím jak v předchozích ingrediencí to bylo uvedeno dkg, tak jsem si rozpustila 250g másla a 250g sádla. :-D naštěstí jsem to tam nenalila :-D:-)) jinak jsou úžasný!!

    Odpovědět

  • fiskusek29 fiskusek29

    :-K jsou super ,doporučuji a děkuji za recept,děti i manžel byli nadšenííí:yes:

    Odpovědět

  • 123Rony321 123Rony321

    Moooc dobré koláče a podrobně napsaný postup si zaslouží bod. Opravdu doporučuji, těsto je vláčné a chutné, pekli jsme už třikrát. :yes::-K

    Odpovědět

  • marty73 marty73

    Jsou moc dobre...jen jsem plnila tvarohem a povidly..Diky a posilam bodika
    Pridavam foto

    Odpovědět

  • mia2404 mia2404

    :-p:-p , ked mi pošleš také koláčiky , ja na oplátku ti pošlem rumové mesiačiky:-D +1:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jarkave jarkave

  • medmic medmic

    Krásné koláčky. Já preferuji makové v této verzi http://www.kucharka-recepty.com/makove-kolacky-od-... bez droždí na prdopeči, ale i klasicky kynuté jsou super. Je ale pravda, že po makových jsou ořechové mojí druhou největší láskou.

    Jinak tvaroh jde použít i vaničkový, jen se ho musí před tím zahustit - pudink či ještě lépe škrob. Ale není to úplně ono.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    WAW!!!!:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Koláčky moc pěkné. Já ale jako amatér nerozumím tomu zákvasu se 450 g mouky. Dávám jen kvasnice do trochu mléka a pocukruji. Ale asi se nic nestane, když to udělám tak, jak jsem zvyklá. Dávám bodík a vyzkouším.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: kynute kolace jihoceske kolace kynuté koláče se sádlem koláče se sádlem makové kynuté koláče kynuté koláčky koláče kynuté dlouho vláčné jihočeské koláčky těsto na tvarohové koláče se sádlem kolace kynute kynuté koláčky se sádlem koláčky se sádlem kynutý koláč se sádlem vláčné kynuté koláče bez kynutí kynuté koláče postup jihočeský kynutý koláč kynute kolace recept vláčné koláče kynute kolace ze sadla jihočeský kolač

Zapomněl/a jsem heslo