

Jihočeské kynuté koláče
Suroviny 34-35 porcí
- 80 dkg hladká mouka
- 30 g droždí (3/4 kostky)
- špetka soli
- 10 dkg cukr krupice
- 500 ml mléko (vlažné)
- 25 g sádlo
- 25 g máslo
- 3 žloutky
- 50 ml sodovka (minerálka)
- Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mléka
Postup přípravy receptu
Smícháním 450 g mouky, droždí, soli, cukru a teplého mléka připravíme řidší zákvas, který necháme cca 15 min. vzejít.
Poté přidáme žloutky, minerálku a zbytek mouky, nakonec zapracujeme rozpuštěné sádlo a máslo. Řádně propracujeme, aby se nelepilo na stěny mísy. Mělo by být měkčí a vláčné. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 min. kynout.
Z těsta navážíme asi 50 g kousky ( této dávky bylo asi 34-35 koláčů), které v dlani uválíme do bochánků. Bochánky na tácu necháme cca 20 min. odkynout.
Plech vytřeme sádlem či vyložíme pečicím papírem, na plech dáme v dostatečném rozestupu bochánky (cca 8-9 ks na větší plech) a pomoučněným rovným dnem skleničky (ideální je kilové závaží ze starých vah) a pokud se vám těsto na dno sklenky lepí,obalte jej čistou utěrkou..Vytlačíme bochánek do podoby koláče. Případně prsty opravíme okraje či roztáhneme do stran. Správně vykynuté těsto by se nemělo zpátky smršťovat, mělo by držet daný tvar. Plníme dle chuti tvarohovou, povidlovou, makovou nádivkou a podobně, pak sypat drobenkou…
Okraje potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem a olejem. Pečeme asi 12 - 15 min na 170°C, horké koláče po vytažení potřeme po okrajích čistou vodou (zvláční a zůstanou déle měkké).
Poznámka od kuchařky
Vyfocené koláče jsou s hruškovými pečenými povidly a sypané drobenkou s mletými ořechy.
Pokud používáme povidla či marmeládu, je dobré přimíchat několik lžic strouhánky či drcených dětských piškotů, aby při pečení nevytékaly. Tvaroh nepoužíváme vaničkový, je příliš řídký.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jihočeské kynuté koláče
-
vyzeraju super urcite skysim
-
Výborné...poprvé v životě co jsem dělala takové koláčky a byla jsem fááákt nadšená, že se povédli. Děkuji za recept.
I manžílek si smlsnul a to sladké nežere.
-
není toho tuku málo na tolik mouky???50g celkem hmmm
-
... jako od babičky. právě jsem dopekla a jsou úplně krásný a dobroučký. jsou to moje první koláče a po tomto úspěchu určitě ne poslední. máme je s tvarohovou a s ořechovou náplní. Skvělý recept
-
Ted jsem je dopekla, sice je venku jako v peci a je to spíš na zmrzlinu, tomuhle receptu se nedalo odolat :) Testo je super a výsledek ještě lepší :)
-
špatně jsem si přečetla to množství másla a sádla, tím jak v předchozích ingrediencí to bylo uvedeno dkg, tak jsem si rozpustila 250g másla a 250g sádla.
naštěstí jsem to tam nenalila
jinak jsou úžasný!!
-
jsou super ,doporučuji a děkuji za recept,děti i manžel byli nadšenííí
-
Moooc dobré koláče a podrobně napsaný postup si zaslouží bod. Opravdu doporučuji, těsto je vláčné a chutné, pekli jsme už třikrát.
-
Jsou moc dobre...jen jsem plnila tvarohem a povidly..Diky a posilam bodika
Pridavam foto -
, ked mi pošleš také koláčiky , ja na oplátku ti pošlem rumové mesiačiky
+1
-
+24
-
Krásné koláčky. Já preferuji makové v této verzi http://www.kucharka-recepty.com/makove-kolacky-od-... bez droždí na prdopeči, ale i klasicky kynuté jsou super. Je ale pravda, že po makových jsou ořechové mojí druhou největší láskou.
Jinak tvaroh jde použít i vaničkový, jen se ho musí před tím zahustit - pudink či ještě lépe škrob. Ale není to úplně ono. -
-
WAW!!!!
-
Koláčky moc pěkné. Já ale jako amatér nerozumím tomu zákvasu se 450 g mouky. Dávám jen kvasnice do trochu mléka a pocukruji. Ale asi se nic nestane, když to udělám tak, jak jsem zvyklá. Dávám bodík a vyzkouším.