Jidášky
Jidáše patří mezi tradiční velikonoční pečivo. Podle tradice se pečou na svatou středu a jí za východu slunce na Zelený čtvrtek. Zkuste je upéct podle tohoho receptu, příprava je snadná a těsto krásně voní medem.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme z droždí, cukru, trochy mouky a trochy vlažného mléka kvásek.
Krok 2: Mezitím co kyne kvásek, utřeme v míse máslo, žloutky a med. K utřenému máslu přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko, špetku soli, prosátou mouku a zaděláme hladké těsto.
Krok 3: Hotové těsto mírně posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout asi 60 minut.
Krok 4: Těsto rozdělíme na 20 kousků a rukou z něj vyválíme válečky, ze kterých tvarujeme jidášky.
Krok 5: Hotové jidášky klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme v teple ještě asi 20 minut kynout.
Krok 6: Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 10-12 minut. Upečené jidášky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnout.
Zveřejněno 12. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5NW7
Moje poznámka
Jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5NW7
Nejnovější recepty
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno před 7 hodinami
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno před 9 hodinami
Dortíčky s hroznovým vínem a rybízem
Přidáno před 12 hodinami
Rychlý pohár s ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 13 hodinami
Pomerančový pohár
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí játra na paprikách
Walina1301@gmail.com před 34 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
y.klimova před 5 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Alzbetina Prk. před 7 hodinami
Zapečený špenát
chocho před 9 hodinami
Zapečený květák jako omeleta
sabatova.daniela@tiscali.cz před 9 hodinami
Domácí rizoto
MarketaAn před 10 hodinami
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 11 hodinami
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 13 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 14 hodinami
Zapečený chřest
Leren před 15 hodinami
Suroviny:
droždí,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
žloutek,
máslo,
med,
mléko,
sůl
Komentáře (1)