Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie1 428 kJ / 341 kcal
Bílkoviny14,67 g
Tuky7,87 g
Vláknina5,92 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 119 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy47,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

zizala

20. 1. 2019 20:39

ja106b: Já děkuji za vyzkoušení, pochvalu a hezkou fotku:-K:yes:.

ja106b

20. 1. 2019 14:49

zizala děkuji za recept, dovolila jsem si přidat fotku.....bylo to labúžo<3:-K:yes:

zizala

14. 1. 2019 20:19

recepty73: Recept není dogma. Gastonomickou rešerši jsem nedělala, uvařila jsem, jak znám recept já. ;-)

recepty73

14. 1. 2019 19:50

...jediný pelhřimovský řízek na netu s přidáním piva je pouze tento, pokud jsem dobře koukal (a to nezaručuji:-8) ...jinak je všude v bramboráku na "pelhřimovák" přidáváno mléko ...pivo? ...proč ne, pivo v kuchyni používám rád;-) ...ale spíš bych ho aplikoval po konzumaci řízku:-D
...u nás kuchař ještě plátky masa potíral rozetřeným česnekem, pro správný šmrnc:-Q ...a pro pozdější lepší tržby:-D
...jinak recept, je u nás známý taky pod názvem ONDRÁŠ, ale nedělal jsem ho léta, protože řízky a bramboráky se u nás sní okamžitě, zato dohromady to už skoro nikdo nechce, pouze se slabším plátkem uzeného masa, klobásy..., místo jakéhokoliv syrového masa..., ale to už je jen o naší rozmlsanosti;-):-D

Veronika.Hrozna

14. 1. 2019 19:25

Tak jsem se v tom trošku povrtala a vypadá to tak, že někdo přidá pivo někdo mléko někdo hladkou mouku, někdo polohrubou , ale nikdo nastrouhanou cibulku a skoro nikdo kmín. Černohorský jsou brambora,kmín,česnek,majorán ,cibulka, pepř, sůl,vajíčko a polohrubá mouka. Já ještě obalím řízeček trošičku v hladké mouce /popráším/ aby tam to těsto líp drželo a pomalinku smažím.

hosta

14. 1. 2019 19:22

zizala: u nás je to asi jako u Casinů, z obojího masa říkáme Ondráš - jen to vepřové dotenka rozklepu:-). A ta vychytávka s pivem v bramboráku, tu si budu snad pamatovat - nojo, u nás na Vysočině, tam se vaří ....:-D:-D

zizala

14. 1. 2019 19:16

:-) Hezká debata:yes:. U nás na Vysočině (právě kolem Pelhřimova) se brambory pěstují opravdu hodně. Tento řízek (původně možná z kýty) je u nás známý už někdy ze 70.-80.let, pokud se pamatuju. Už tehdy se v hospodách u nás dělal. Ale nevylučuju, že ho někdo někde jinde nevynalezl dřív :-).
Do bramborákového těsta se u nás pivo dává, někdy zkuste, bramboráky jsou s ním moc dobré a o hodně křupavější.
hosta: Mám dojem, že Ondráš se původně dělal z kuřecího masa.
jan.alois: Když uděláte opravdu tenké plátky z karé, tak se prosmaží bez problémů. Na polousmažených plátcích mastných od tuku asi těsto špatně drží.

casino

14. 1. 2019 19:08

tejaja: hosta:
U nás je to ONDRÁŠ :-)
cecilka:
Reagoval jsem (asi nesrozumitelně) na jan.alois: "napřed plátky masa zprudka o restovat" (nemyslím ten nepravopis:-K Chápu to tak, že maso PŘED obklíčením bramborákem NAPŘED zprudka orestuje :-O
No, třeba to myslel jinak...:-)
edit:
hosta: Jj, ale muší to bejt POUTNÍK:-!:-D

hosta

14. 1. 2019 19:08

Veronika.Hrozna: aháá - ano, tady v tomto báječném receptu od Jarky se píše o pivě - v ostatních komentářích, které se k názvu hlásí, zmiňováno není :-)

Veronika.Hrozna

14. 1. 2019 18:55

tejaja: Nevím jestli se do toho dává ovšem pivo!:-? Že se k tomu pije pivo, tak to jo, zalít černohorský colou, by mohlo být i život ohrožující!:-D

hosta

14. 1. 2019 18:27

A je nějaký rozdíl mezi tímto řízkem a Ondrášem? Nemyslím přímo z tohoto receptu - ale řízkem v bramboráku, o kterém jako o Pelhřimovském či Černohorském píšete?

cecilka

14. 1. 2019 18:24

casino: Mäso nie je pražené v bramboráku=zemiakovej placke, už hotovej. A ak to chcete vedieť od A po Zet, tak stačí očistiť zemiaky-surové, nastrúhať, pridať múku, obaliť mäso a pomaly vyprážať. A aby som bola presná, tak zemiaky treba postrúhať na stredne veľkých slzičkách - tak to robím ja a pridať polohrubú múku+korenie, pretlačený cesnak, majoránku podľa chuti a soľ. Rezne, nakrájané na primeranú hrúbku, obaliť v cestíčku a.... a potom už hádam viete, čo s tým, aby neostali surové. Tie rezne. No a na vylepšenie odporúčam hotovú váru posypať strúhaným syrom a podávať s opekanými zemiakmi. A pokiaľ ide o názov, či už Pelhřimovské alebo Čiernohorské, to snáď nie je podstatné, hlavne že chutia aj Eskimákom.:-Q:-Q:-Q

tejaja

14. 1. 2019 16:48

casino: U nás sa rezňu v zemiakovom ceste hovorí černohorský rezeň. :-K

casino

14. 1. 2019 16:34

jan.alois:
No, tak to by mě fakt zajímalo jak to celé, od A do Z, děláte :-)
(doposud jsem ani jen netušil, že vepř smažený v bramboráku je Pelhřimovský řízek)

jan.alois

14. 1. 2019 15:45

Děláme kolik roků a mám zkušenost napřed plátky masa zprudka o restovat je jistota ,že je maso propečené a měkké. :-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: řízek plřimovsky řízek recept rizky na pivě řízky na pivu řízek na pivě řizek na pivo pelhřimovský kuřecí řízek pelhřimovský řízek s kuřecího masa proc se dava do vajec na smazeni pivo pelhřimovský pivo pelhřimovák řízek s bramborakem vepřové plátky na pivu řízky v světlém pivě top recepty řízky napivu jak obalit řízky aby byli lepší rizek s pivem a bramborakem pelhřimovksý řízek recept vysočina jako řizek

Suroviny: maso vepřové, brambory, česnek, pivo světlé, vejce, pepř, majoránka, kmín drcený, mouka hladká, olej

TopRecepty.cz

Pelhřimovský řízek

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YPzY