Pelhřimovský řízek

zizala Kuchařka: zizala

4 porce Vepřové maso 17 názorů

Suroviny

4 tenké plátky libového vepřového masa (ideálně karé)
250 g brambor
2 stroužky česneku
0,5 dl světlého piva
1 vejce
sůl, pepř
majoránka
drcený kmín
asi lžíce hladké mouky na zahuštění
olej nebo sádlo na smažení
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory jemně nastrouháme, slijeme vodu, kterou pustily, ale usazený škrob ponecháme. Přilijeme pivo, přidáme vejce, okořeníme solí, kmínem, česnekem a majoránkou a zahustíme moukou na bramborákové těsto.

  2. Plátky masa naklepeme a nakrojíme okraje. Osolíme a opepříme, obalíme v těstě a smažíme velmi zvolna z obou stran. Odložíme na ubrousek a po okapání přebytečného tuku podáváme se zelným salátem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 296 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pelhřimovský řízek

  • zizala zizala(autorka receptu)

    ja106b: Já děkuji za vyzkoušení, pochvalu a hezkou fotku:-K:yes:.

    Odpovědět

  • ja106b ja106b

    zizala děkuji za recept, dovolila jsem si přidat fotku.....bylo to labúžo<3:-K:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    recepty73: Recept není dogma. Gastonomickou rešerši jsem nedělala, uvařila jsem, jak znám recept já. ;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73

    ...jediný pelhřimovský řízek na netu s přidáním piva je pouze tento, pokud jsem dobře koukal (a to nezaručuji:-8) ...jinak je všude v bramboráku na "pelhřimovák" přidáváno mléko ...pivo? ...proč ne, pivo v kuchyni používám rád;-) ...ale spíš bych ho aplikoval po konzumaci řízku:-D
    ...u nás kuchař ještě plátky masa potíral rozetřeným česnekem, pro správný šmrnc:-Q ...a pro pozdější lepší tržby:-D
    ...jinak recept, je u nás známý taky pod názvem ONDRÁŠ, ale nedělal jsem ho léta, protože řízky a bramboráky se u nás sní okamžitě, zato dohromady to už skoro nikdo nechce, pouze se slabším plátkem uzeného masa, klobásy..., místo jakéhokoliv syrového masa..., ale to už je jen o naší rozmlsanosti;-):-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Tak jsem se v tom trošku povrtala a vypadá to tak, že někdo přidá pivo někdo mléko někdo hladkou mouku, někdo polohrubou , ale nikdo nastrouhanou cibulku a skoro nikdo kmín. Černohorský jsou brambora,kmín,česnek,majorán ,cibulka, pepř, sůl,vajíčko a polohrubá mouka. Já ještě obalím řízeček trošičku v hladké mouce /popráším/ aby tam to těsto líp drželo a pomalinku smažím.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    zizala: u nás je to asi jako u Casinů, z obojího masa říkáme Ondráš - jen to vepřové dotenka rozklepu:-). A ta vychytávka s pivem v bramboráku, tu si budu snad pamatovat - nojo, u nás na Vysočině, tam se vaří ....:-D:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    :-) Hezká debata:yes:. U nás na Vysočině (právě kolem Pelhřimova) se brambory pěstují opravdu hodně. Tento řízek (původně možná z kýty) je u nás známý už někdy ze 70.-80.let, pokud se pamatuju. Už tehdy se v hospodách u nás dělal. Ale nevylučuju, že ho někdo někde jinde nevynalezl dřív :-).
    Do bramborákového těsta se u nás pivo dává, někdy zkuste, bramboráky jsou s ním moc dobré a o hodně křupavější.
    hosta: Mám dojem, že Ondráš se původně dělal z kuřecího masa.
    jan.alois: Když uděláte opravdu tenké plátky z karé, tak se prosmaží bez problémů. Na polousmažených plátcích mastných od tuku asi těsto špatně drží.

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja: hosta:
    U nás je to ONDRÁŠ :-)
    cecilka:
    Reagoval jsem (asi nesrozumitelně) na jan.alois: "napřed plátky masa zprudka o restovat" (nemyslím ten nepravopis:-K Chápu to tak, že maso PŘED obklíčením bramborákem NAPŘED zprudka orestuje :-O
    No, třeba to myslel jinak...:-)
    edit:
    hosta: Jj, ale muší to bejt POUTNÍK:-!:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: aháá - ano, tady v tomto báječném receptu od Jarky se píše o pivě - v ostatních komentářích, které se k názvu hlásí, zmiňováno není :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Nevím jestli se do toho dává ovšem pivo!:-? Že se k tomu pije pivo, tak to jo, zalít černohorský colou, by mohlo být i život ohrožující!:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    A je nějaký rozdíl mezi tímto řízkem a Ondrášem? Nemyslím přímo z tohoto receptu - ale řízkem v bramboráku, o kterém jako o Pelhřimovském či Černohorském píšete?

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino: Mäso nie je pražené v bramboráku=zemiakovej placke, už hotovej. A ak to chcete vedieť od A po Zet, tak stačí očistiť zemiaky-surové, nastrúhať, pridať múku, obaliť mäso a pomaly vyprážať. A aby som bola presná, tak zemiaky treba postrúhať na stredne veľkých slzičkách - tak to robím ja a pridať polohrubú múku+korenie, pretlačený cesnak, majoránku podľa chuti a soľ. Rezne, nakrájané na primeranú hrúbku, obaliť v cestíčku a.... a potom už hádam viete, čo s tým, aby neostali surové. Tie rezne. No a na vylepšenie odporúčam hotovú váru posypať strúhaným syrom a podávať s opekanými zemiakmi. A pokiaľ ide o názov, či už Pelhřimovské alebo Čiernohorské, to snáď nie je podstatné, hlavne že chutia aj Eskimákom.:-Q:-Q:-Q

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    casino: U nás sa rezňu v zemiakovom ceste hovorí černohorský rezeň. :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    jan.alois:
    No, tak to by mě fakt zajímalo jak to celé, od A do Z, děláte :-)
    (doposud jsem ani jen netušil, že vepř smažený v bramboráku je Pelhřimovský řízek)

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois

    Děláme kolik roků a mám zkušenost napřed plátky masa zprudka o restovat je jistota ,že je maso propečené a měkké. :-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: pelhřimovák řízek s bramborakem vepřové plátky na pivu řízky v světlém pivě top recepty pelhřimovsjy řízek pelhřimovký řízek pelhřimovský vepřový řízek veprove rizky v pivu vepřový kotlet recepty řízky v mléce a pivě pelhřmovský plátek pelhřimovský řízek se salátem

Zapomněl/a jsem heslo