Letní sladká jídla milují děti, ale také dospělí, kteří se rádi ve vzpomínkách vrací do svého dětství. Knedlíky s ovocem naše maminky a babičky vařily od začátku léta až do podzimu, tedy od rebarbory a jahod až do švestek. Pokaždé chutnaly trochu jinak, ale vždy moc dobře.
Ovocné knedlíky můžeme podávat jako hlavní a poměrně syté jídlo, zdobíme je po libosti. Ke každému druhu ovoce nám chutná něco trochu jiného. Zvlášť knedlíky sypané tvarohem jsou lahodné, ale ke švestkám nebo hruškám se skvěle hodí maková posypka. A v nouzi stačí i trochu skořice nebo osmažená strouhanka.
Na těsto potřebujete pouze tvaroh, vejce, mouku a trošku oleje a soli. Vypracované těsto rozválejte a rozdělte na čtverce, do každého zabalte ovoce, uzavřete a pěkně zakulaťte. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a jakmile se objeví na hladině, vařte je ještě 3–5 minut.
Krásně nadýchané těsto se výborně doplňuje s jahodami, meruňkami i borůvkami. Těsto po vypracování nechte vykynout, poté je rozdělte na kousky a do nich zabalte ovoce. Nechte ještě dokynout a pak knedlíky uvařte v osolené vodě. Hotové sypejte strouhaným tvarohem a práškovým cukrem, polijte je rozpuštěným máslem a servírujte.
Vyzkoušet můžete velmi rychlé knedlíky z tvarohu a dětské krupice. Těsto je tvárné a dobře se s ním pracuje. Do kousků těsta zabalte ovoce, třeba švestky nebo meruňky, a uvařte je ve vroucí vodě. Za 3–5 minut vyplavou nahoru, což znamená, že jsou hotové.
Do tvarohového těsta nepotřebujete ani vajíčko, stačí jen tři suroviny - měkký tvaroh, dětská krupička nebo hrubá mouka a špetka soli. Z těsta vytvořte váleček, který rozdělíte na kousky. Z každého kousku udělejte placičku a do ní zabalte jahodu nebo jiné ovoce. Nechte 15 minut odpočinout a poté vložte k uvaření do vroucí vody.
Knedlíky z odpalovaného těsta jsou vláčné a rychleji hotové než z těsta kynutého. S těstem se dobře pracuje, netrhá se a balení probíhá velmi dobře. Mléko je nejprve potřeba svařit s máslem a solí, pak přidejte najednou všechnu mouku a míchejte, aby vzniklo husté těsto, po zchladnutí přidejte vejce, dobře vypracujte a můžete se pustit do balení ovoce.
Tyto báječné knedlíky jsou uvařené velmi rychle a nedají mnoho práce. Na přípravě těsta si dejte záležet. Vypracujte ho z pevnějšího tvarohu, dětské krupičky, hladké mouky, změklého másla a vajíčka. Po zpracování ho nechte odležet a pak do kousků balte ovoce. Uvařené knedlíky po libosti ozdobte.
Naše babičky rády vařily také ovocné knedlíky z bramborového těsta. Brambory uvaříme už den dopředu, poté je nastrouháme najemno a vypracujeme s dalšími surovinami. Pak už je co nejdříve naplníme a uvaříme. Bramborové těsto by nemělo dlouho stát, protože je náchylné k řídnutí.
Poslední videorecept vás provede přípravou kynutých knedlíků, které s ovocem chutnají výtečně, přesně takové vařily naše babičky každou letní sezonu. Uvařit je můžete ve vodě nebo v páře. Po vytažení je co nejrychleji propíchejte, aby z nich unikala pára a aby se nesrazily.
Komentáře