Nejlepší recepty s květákem

KVĚTÁK je oblíbená zelenina, plná vitamínů a minerálů i jiných prospěšných látek. Jedná se o košťálovou zeleninu, stejně jako brokolice, kedluben, zelí, kapusta hlávková, kapusta růžičková nebo kadeřávek. Květák neboli lidově karfiol, vznikl vyšlechtěním divoké brukve zelené. Zasloužili se o to pravděpodobně Arabové v šestnáctém století. Jiná teorie říká, že je jeho původ na Kypru. Ať tak či tak, později se rozšířil do celé Evropy a je velmi oblíbený. Původně byla růžice květáku velká asi jako tenisový míček, než se ji podařilo vyšlechtit do velikosti, jakou známe dnes. Šlechtitelé si pohráli i s barvou květáku a tak si dnes můžeme pochutnat i na zeleném, žlutém a fialovém květáku.
Co se dá uvařit z květáku
Kromě toho, že květák dobře chutná a skvěle zasytí, má spoustu zdravotních benefitů. Je silnou zbraní při detoxikaci jater a napomáhá odstranění rakovinových kmenových buněk, které šíří metastázy. Zjistilo se též, že konzumace brukvovité zeleniny snižuje riziko vzniku zánětu kloubů. Obsahuje také biotin, který pomáhá v boji proti lupům. A v neposlední řadě, je skvělým pomocníkem při redukční dietě.
Květák pro svůj růst vyžaduje světlé stanoviště, snáší však dobře i polostín. Vyžaduje propustnou, hlinitopísčitou půdu, dostatek živin je jedním z klíčových faktorů zdravého růstu. Další nesmírně důležitou podmínkou úspěšného pěstování je dostatek vody.
V kuchyni nabízí květák obrovské množství využití. Klasikou je smažený květák, květákové placičky nebo květáková polévka. Nepřeberné množství receptů najdete i na zapékaný květák, ať už jako variaci francouzských brambor, květák zapečený se zeleninou, se sýrem, s bešamelem a rajčaty a mnohé další. Růžičky květáku můžete orestovat na másle a podávat jako přílohu k masu, hitem poslední doby je též květáková rýže, kterou mají v oblibě ti, jenž dodržují nízkosacharidovou formu stravování. Vynikající je sterilovaný ve sladkokyselém nálevu stejně jako okurky, své místo si najde i při přípravě slaných koláčů. Tato zelenina nejen skvěle chutná na talíři, ale je i cenným zdrojem vitamínu C a K, draslíku, hořčíku, vápníku, vlákniny a kyseliny listové.