Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zmrzlinové poháry se šlehačkou a toppingem
Zdroj: Pixabay, RitaE

Dezerty, připravené do 10 minut, nejsou žádným problémem. Někdy se dokonce za tuto dobu už dají podávat, jindy potřebují chvíli na odležení. Když vás tedy čeká návštěva, stačí mít po ruce jen potřebné suroviny. Nápady nabízíme my. Vybírejte!

Šťavnatý ovocný salát

Ovocné saláty jsou skvělou možností, jak připravit zdravou svačinku, ale také rychlé pohoštění. Můžete na ně využít ovoce, které máte doma: ať už z obchodu, rozmrazené ze zásob, ale i z kompotu. Když využijete různé druhy, bude salát mnohem zajímavější. K chuťově méně výraznému banánu se hodí kyselejší ovoce, jako třeba rybíz, ostružiny, pomeranč. Zajímavou variantou je také grilované ovoce. Takto můžete připravit třeba hrušky, ananas, nebo broskve. Ovocný salát povýšíte na vyšší úroveň, když do něj nastrouháte škrabkou kousky vysokoprocentní čokolády a přidáte pokrájené oříšky. A samozřejmě, nikdy nic nepokazí šlehačka nebo trochu karamelu. 

Lahodný zmrzlinový pohár

Zmrzlinový pohár je úžasnou záležitostí, na kterou potřebujete skutečně pouze pár minut. Základem je vždy skvělá zmrzlina. Jednou z výborných dekorativních možností je griliáš. Milují ho děti i dospělí, protože vydrží i pár týdnů udělaný do zásoby, můžete si ho takto připravit a využít hned při několika příležitostech. Na griliáš se hodí lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle, ale i pekanové ořechy, pistácie, případně piniové oříšky. Potom, co je zbavíte skořápek, je třeba ořechy nasucho opražit. Tady se nabízejí dvě možnosti: rychlejší v hrnci na plotně, ale jde to i v troubě (140 °C).

Na griliáš z lískových oříšků budete potřebovat 90 g lískových ořechů. Dejte je na sporák nebo na plech do trouby, zahřejte a občas je promíchněte, aby se nespálily. Opražené oříšky nakonec zbavte slupek tak, že je rozprostřete na utěrku, přikryjete a třením o sebe slupky oddrolíte. Potom v pánvi rozpusťte 150 g krupicového cukru, až vznikne karamel. Až bude mít zlatou barvu, přisypte oříšky a směs vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Směs rovnoměrně rozprostřete ve slabé vrstvě. Nechte vychladnout, a nalámejte na kousky, nebo rozmixujte ve výkonném mixéru. Připravte si třeba domácí banánovou zmrzlinu, na kterou se tento krokant skvěle hodí.

Rychlý falešný medovník

Medovník je dezertem, na který potřebujete rozhodně více času, než 10 minut. To ovšem neplatí o falešném medovníku, který za tento časový úsek připravit zvládnete. Budete potřebovat 3 kelímky 33% smetany ke šlehání, 3 balíčky karamelových sušenek Lotus a 3-5 balíčků ztužovačů šlehačky. Do podlouhlé misky vedle sebe naskládejte 3 x 8 sušenek. Ze šlehačky a ztužovače vyšlehejte pevný krém. Ztužovače přidejte tolik, aby byl krém opravdu tuhý. Hotový krém namažte sušenky (zhruba ¼ krému), na krém zase položte další patro sušenek, znovu krém a další sušenky. Měl by ještě zbýt krém na vrchní část a na boční strany. Na vrchní krém tohoto medovníku rovnoměrně nadrobte zbylé sušenky. Hotový dezert je třeba nechat den odpočinout v chladu (nejlépe v lednici). Jinou variantou je kombinace šlehačky a mascarpone, což je další lahodný způsob. 

Voňavý piškotový Malakov

Dalším skvělým zákuskem, ze kterého mají radost už generace strávníků, je piškotový Malakov. Na průměr formy 24 cm budete potřebovat 150 g dětských piškotů, 1 kompot, 4 lžíce tuzemského rumu, 4 lžíce džemu, 1 vanilkový pudink, 500 ml plnotučného mléka, 3 lžíce cukru krupice. Předem je počítat s tím, že sice nepotřebujete spoustu času na přípravu, ale den na odležení (nebo přinejmenším 3 hodiny). Dortovou formu vyložte (dno i strany) potravinovou folií. Mandarinkový nebo broskvový kompot sceďte a tekutinu nechte v hrníčku. Ovoce pokrájejte na větší kousky. Na dno formy dejte polovinu piškotů (vypouklou částí nahoru) trochu zakapejte sirupem z kompotu a trochou rumu.

Pokud chcete výraznější chuť, můžete pomazat i džemem. Obložte polovinou pokrájeného ovoce. Z prášku, mléka a cukru uvařte podle návodu pudink. Polovinu nalijte přes první vrstvu, vyrovnejte zbytek piškotů, pokapejte sirupem, rumem a případně marmeládou. Na to položte zbylé ovoce a přelijte druhou polovinou pudinku. Nechte vychladnout, pak přesuňte dezert do lednice. Vrchní část se doporučuje překrýt fólií, druhý den se pak vyklápí. Zákusek můžete při podávání zdobit šlehačkou. Možná znáte ještě máslovou verzi s cukrem, rumem, máslem a žloutky. Tyto verze nemají ale téměř nic společného s originálním dortem Malakoff. Jedna ze starých verzí, ta francouzská, ukrývala žloutkový krém, francouzský koňak, a jako ozdobu šlehačku.

Rychlý dezert s ovocem

Pokud víte, že nebudete mít čas, zato bude potřeba připravit dezert, sáhněte po tomto receptu. Je velmi osvěžující a lahodný. Využijete hotový dortový korpus, nebo můžete zvolit jakékoliv sušenky, případně piškoty. Na 9 porcí potřebujete 9 hrstí korpusu nebo rozdrcených sušenek, 2 měkké tučné tvarohy, 2 zakysané smetany, 4 lžíce cukru moučka, 9 hrstí ostružin, kakao Granko na posypání. Vrstvíme sušenkami/korpusem, na to přijde směs, kterou ušleháme z tvarohu, zakysané smetany a cukru do hladkého krému. Povrch ozdobíme kakaem, opláchnutými ostružinami a dáme odležet (alespoň půl hodiny). Pokud máte rádi šlehačku, dejte ji do misky na tvarohovou směs, až pak ozdobte kakaem a ovocem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie