

"Chléb bez hnětení" od líné kuchařky
Suroviny
- 1,5 hrnku vody (hrnek = 250 ml)
- sypká směs:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky drceného kmínu
- na posyp:
- kmín
- hrubá sůl (semínka... co kdo rád)
- Dále potřebujeme jeden hrnec s pokličkou vhodný do trouby - já mám starý smaltovaný po mojí babičce - viz foto (průměr hrnce je asi 18 cm).
Postup přípravy receptu
Do pekárny nalijeme vodu (klidně studenou).
V jiné míse smícháme suché suroviny a nasypeme také do pekárny.
Zapneme program těsto - cca 1,5 hodinky.Vykynuté těsto přendáme na dobře pomoučněné prkénko, posypeme moukou a zakryjeme utěrkou. V této fázi již zapínáme troubu - mám plynovou, dávám naplno, kdo má stupně celsia - dle původního receptu to má být 230°C. Do trouby rovnou vkládáme i prázdný hrnec s pokličkou. To vše necháme 30 minut (kynout těsto a zároveň zahřívat troubu s hrncem).
Po 30 minutkách vyjmeme z trouby hrnec (pozor, pálí), překlopíme do něj vykynuté těsto (můžeme posypat kmínem, hrubou solí či semínky, co kdo rád), přikryjeme pokličkou a necháme péct 25 minut. Pak sundáme pokličku a dopečeme ještě 5 minut. (Každý si musí vychytat dle vlastní trouby.)
Chléb vyklopíme na mřížku, necháme vychladnout (je to těžké, pořád vám ho někdo bude chtít okusovat) a papáme, s čím libo.
Poznámka od kuchařky
Nedávno jsem dostala recept na chléb bez hnětení - super recept, úžasný chleba (recept tady je). Protože jsem ale klasická přepracovaná žena - ráno do práce, večer z práce, byl pro mě časově dost náročný. Zkusila jsem ho zjednodušit pomocí domácí pekárny, je úplně stejně dobrý, jen pracovní postup se zkrátí z několika hodin na cca 2,5. Práce kuchařky se pak zkracuje asi na 2,5 minuty:-))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu "Chléb bez hnětení" od líné kuchařky
-
Už jsem pekla několikrát a je vážně výborný. Hlavně, většinu práce udělá pekárna. Dnes poprvé dělám s čerstvým droždím, tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Díky za tento recept.
-
Takto peču z 33 dkg hadké chlebové + 17 dkg žitné chlebové + 240 ml. vody + 30 ml oleje nebo sádla, sušené droždí, lžička cukru, 1-2 lžičky soli, lžíce octa. Uhněte a vykyne pekárna. Po vyndání udělám z těsta bochánek a nechám 15 min odpočinout. Poté z těsta uválím jako knedlík šišku, kterou nechám přímo na peč. papíře a plechu znovu cca 20 min. nakynout. Nerozjíždí se. Peču cca 35 min, podle barvy a kůrky jakou chci. Vždycky chleba vyjde dobře. Škoda, že nejde přidat fotka.
-
Skvělý recept, chléb podle něj peču pravidelně s různými semínky. Včera jsem přidala kostičky sýru a super
-
ivo: díky Ivo za tip, mám doma čerstvé droždí..
-
Všem děkuji za milé komentáře i fotečky
-
Majka: Výborný nápad s tím pečicím papírem
Bezva, díky
-
Taky jsem dnes pekla
Přidala jsem foto.
-
právě sem dopekla , uvidime večer jaky bude
foto přiloženo
-
Tak jsem zrovna dala dělat těsto do pekárny
Recept mě moc zaujal,že je nenáročný a snad i dobrý,jak tu většina píše.Doufám,že se povede a těším se,až ochutnáme
-
Majka:
Také to tak dělám
Proti překlápění do hrnce to má ještě tu výhodu, že jeden může těsto dopředu v klidu pomašlovat, dekorovat semínky, udělat zářezy... -
Já bych chtěla napsat zkušenost mého syna.Protože se mu špatně dával vykynutý chleba do horkého hrnce,tak ho dává kynout na pečící papír do mísy a potom ho i s tím papírem přendá do horkého hrnce,který se ohřívá předem v troubě.Papír tam nevadí,chleba je výborný.
-
Výborný chléb a byl rychle snězený, jen jsem ho musela trochu déle péct, mám horkovzdušnou troubu a chtělo to více času v té troubě. Ale juinak super
-
když dáte do vody co se dává do chleba rospustit půlku droždí a dodržíte ostatní postup je těsto vykynuté za půl hodiny a nikdo nic nepozná
-
no minimálně 3x do týdne ho máme..
je mňamoozní
dáváme i para ořechy, pistácie, sušená rajčata co se doma najde.. je k sežráníí..
-
Díky za odpověď.Když jsem si uvědomila,že jsem napsala blbost ohledně pečení v ošatce,tak jsem hned napsala druhý meil,že pochopirelně myslím kynutí v ošatce,ale kamsi se poděl.I tak díky.