"Chléb bez hnětení" od líné kuchařky

sunny.sofi Kuchařka:

Doba přípravy: 2,5 hodiny - z toho práce asi 2,5 minuty PT2H33M PT2H30M PT0H03M Domácí pekárna 38 názorů

517

Suroviny

1,5 hrnku vody (hrnek = 250 ml)
sypká směs:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek celozrnné mouky
1 lžička sušeného droždí
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky drceného kmínu
na posyp:
kmín
hrubá sůl (semínka... co kdo rád)
Dále potřebujeme jeden hrnec s pokličkou vhodný do trouby - já mám starý smaltovaný po mojí babičce - viz foto (průměr hrnce je asi 18 cm).
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme vodu (klidně studenou).
    V jiné míse smícháme suché suroviny a nasypeme také do pekárny.
    Zapneme program těsto - cca 1,5 hodinky.

  2. Vykynuté těsto přendáme na dobře pomoučněné prkénko, posypeme moukou a zakryjeme utěrkou. V této fázi již zapínáme troubu - mám plynovou, dávám naplno, kdo má stupně celsia - dle původního receptu to má být 230°C. Do trouby rovnou vkládáme i prázdný hrnec s pokličkou. To vše necháme 30 minut (kynout těsto a zároveň zahřívat troubu s hrncem).

  3. Po 30 minutkách vyjmeme z trouby hrnec (pozor, pálí), překlopíme do něj vykynuté těsto (můžeme posypat kmínem, hrubou solí či semínky, co kdo rád), přikryjeme pokličkou a necháme péct 25 minut. Pak sundáme pokličku a dopečeme ještě 5 minut. (Každý si musí vychytat dle vlastní trouby.)
    Chléb vyklopíme na mřížku, necháme vychladnout (je to těžké, pořád vám ho někdo bude chtít okusovat) a papáme, s čím libo.

Poznámka

Nedávno jsem dostala recept na chléb bez hnětení - super recept, úžasný chleba (recept tady je). Protože jsem ale klasická přepracovaná žena - ráno do práce, večer z práce, byl pro mě časově dost náročný. Zkusila jsem ho zjednodušit pomocí domácí pekárny, je úplně stejně dobrý, jen pracovní postup se zkrátí z několika hodin na cca 2,5. Práce kuchařky se pak zkracuje asi na 2,5 minuty:-))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 145 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: "Chléb bez hnětení" od líné kuchařky

  • Anna Anna(neregistrovaná)

    ivo: díky Ivo za tip, mám doma čerstvé droždí..
    ;-)

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi(autorka receptu)

    Všem děkuji za milé komentáře i fotečky:-K

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi(autorka receptu)

    Majka: Výborný nápad s tím pečicím papírem:yes: Bezva, díky:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Taky jsem dnes pekla:yes: Přidala jsem foto.:-K

    Odpovědět

  • nozinova nozinova

    právě sem dopekla , uvidime večer jaky bude :-D foto přiloženo:-))

    Odpovědět

  • Zuzizanka Zuzizanka(neregistrovaná)

    Tak jsem zrovna dala dělat těsto do pekárny :-) Recept mě moc zaujal,že je nenáročný a snad i dobrý,jak tu většina píše.Doufám,že se povede a těším se,až ochutnáme ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Majka:
    Také to tak dělám:-)
    Proti překlápění do hrnce to má ještě tu výhodu, že jeden může těsto dopředu v klidu pomašlovat, dekorovat semínky, udělat zářezy... :yes:

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Já bych chtěla napsat zkušenost mého syna.Protože se mu špatně dával vykynutý chleba do horkého hrnce,tak ho dává kynout na pečící papír do mísy a potom ho i s tím papírem přendá do horkého hrnce,který se ohřívá předem v troubě.Papír tam nevadí,chleba je výborný.

    Odpovědět

  • Hanci Hanci

    Výborný chléb a byl rychle snězený, jen jsem ho musela trochu déle péct, mám horkovzdušnou troubu a chtělo to více času v té troubě. Ale juinak super:-p:-p:-K:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • ivo ivo(neregistrovaný)

    když dáte do vody co se dává do chleba rospustit půlku droždí a dodržíte ostatní postup je těsto vykynuté za půl hodiny a nikdo nic nepozná

    Odpovědět

  • vevehk vevehk

    no minimálně 3x do týdne ho máme..:-8 je mňamoozní :yes: dáváme i para ořechy, pistácie, sušená rajčata co se doma najde.. je k sežráníí..:-D:-D

    Odpovědět

  • Hliněná Eva Hliněná Eva(neregistrovaná)

    Díky za odpověď.Když jsem si uvědomila,že jsem napsala blbost ohledně pečení v ošatce,tak jsem hned napsala druhý meil,že pochopirelně myslím kynutí v ošatce,ale kamsi se poděl.I tak díky.

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Markéta: jinak pekla jsem ve sklenenem pekacku :)

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    :-)Tak jsem právě vyndala chléb z trouby dle vašeho receptu.. voní krásně .. važila sem a má 723g :) uvidíme jaký bude.. naštěstí nemá kdo ujídat :)

    Odpovědět

  • blabo51 blabo51(neregistrovaný)

    Už jste někdy viděla, aby se chléb pekl v ošatce? Ta řela.by v troubě shořela, ošatka je pouze na kynutí. Jinak chleba je výborný, moc se povedl.:-p;-)

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: rychlý chléb bez kynutí domací chleba bez kynutí domácí chléb bez kynutí rychlý chleba bez kynutí chleb kynuty přes noc chleba kynutý přes noc kynuty chleb chléb bez dlouheho kynutí domácí kynutý chleba chleb bez hneteni markéta domácí kuchařka recepty domácí kynutý chléb markéta domácí kuchařka recepty jak dlouho kyne chleba chleba bez kynutí marketa domaci kucharka chleba bez míchání chleba bez dlouhého kynutí chléb bez míchání chleb bez kynuti

Zapomněl/a jsem heslo