Selský salát ala Zd. Pohlreich :)
Semena - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Quinoa je pseudoobilovina, kterou už měli v jídelníčku Inkové. Merlík chilský je rostlina z čeledi laskavcovitých. Má velkou nutriční hodnotu v podobě vitamínů a minerálních látek. Je bezlepková, vhodná pro dietní stravování. Připravovat ji lze jako kaše nebo přílohy k pokrmům, ale dává se i do salátů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Piniové oříšky, nazývané také piňón, jsou ve skutečnosti jedlá semena borovice pinie. Dozrávají až tři roky po opylení, na podzim a v zimě. Borovice jsou hojně pěstované v oblastech Středozemního moře. Semena jsou považována za delikatesu, používají se buď k přímé konzumaci nebo do italských jídel, také se dávají do chleba a cukrovinek, např. do baklavy. Oříšky obsahují hlavně thiamin a bílkoviny.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mák je prastará jednoletá kulturní rostlina, která se k nám dostala zřejmě ze Středozemí. V některých zemích je pěstování máku zakázáno. U nás se těší velké oblibě, makové buchty milujeme. Také škubánky bez máku by nebyly to pravé. Mák známe modrý a bílý, oba řadíme mezi superpotraviny, především pro vysoký obsah vápníku.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jáhly jsou loupaná zrna prosa, bezlepková potravinářská surovina. Hodí se na přípravu jáhelných kaší, zapečených jáhelníků, jáhelných škubánků nebo knedlíčků. Vařené nebo dušené jáhly jsou výbornou přílohou (podobně jako rýže). Před vařením se jáhly spařují horkou vodou, aby nebyly hořké.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasové kytičky
Přidáno před 4 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 5 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 6 hodinami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý guláš jako na zabijačce připravíte i doma. Víte, proč do něj nedávat papriku a čím správně guláš zahustit?
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Retro cukroví: Sandokanovy oči ze tří vrstev, domácí čokoláda ve formičkách nebo falešné Ferrero Rocher přijdou k chuti i dnes