Mák je skvělá surovina, která nám chutná nejvíce v různých buchtách a koláčích. Hodí se také k posypání těstovin a jiných sladkých jídel. Kromě toho, že mák dobře chutná, je i velmi zdravý a výživný. Před použitím ho musíme důkladně pomlet.
Různé způsoby mletí máku
K mletí použijeme buď mechanický mlýnek, který si mnozí schováváme ještě po babičce, nebo moderní elektrický přístroj. S mechanickým mlýnkem se více zapotíme a budeme rádi, když nás někdo vystřídá. S elektrickým přístrojem je mletí otázkou chvilky - chutné jídlo, třeba nudle s mákem, pak bude rychle na stole. A poté musíme dobře vyčistit přístroj, ať už mechanický nebo elektrický.
Jak čistit elektrický kávomlýnek
Dobrým pomocníkem na mletí máku
a jiných semínek (sezam, lněné semeno, slunečnice a další) je
elektrický kávomlýnek. Mletí je rychlé a semena máme vždy čerstvě umletá.
Zbytky rozemletých semen z přístroje dobře odstraníme, aby nezačaly žluknout nebo plesnivět. Stačí vzít několik obyčejných
papírových ubrousků (nebo
kuchyňskou papírovou utěrku) a pěkně
dosucha mlýnek uvnitř vytřít. Poté ho můžeme
uložit - nejlépe pootevřený, aby větral.
Jak čistit mechanický mlýnek
Pokud máme
mechanický mlýnek, vyzkoušíme
jednoduchou radu našich babiček - ke konci mletí do mlýnku nasypaly
trochu krystalového cukru a ten mlýnek vyčistil.
Pomletý cukr přidáme do nádivky nebo koláčů. Případně přístroj můžeme rozebrat a ještě důkladně
vyčistit obyčejným zubním kartáčkem. Vykartáčujeme každou součást, aby v mlýnku nezůstalo žádné zapomenuté rozemleté semínko. Při čištění
není potřeba používat vodu a mlýnek zbytečně namáčet. Kartáček si uložíme zase na příště.
Jemně pomletý mák využijeme
do makových dobrot - určitě si na nich pochutnáme.
Makovou náplň do koláčů a buchet připravíme podle našeho
receptu na makovou náplň (nádivku), která voní
po skořici a citronu.
Komentáře