Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit skvělou domácí granolu z ovesných vloček? Je plná ořechů, semínek, sušeného ovoce a třeba i čokolády
Zdroj: Top recepty

Domácí granola může být výborným základem našich snídaní, stačí k ní přidat trochu bílého jogurtu a můžeme si pochutnávat. Jedná se vlastně o zapečené müsli, krásně křupavé a voňavé. Příprava je snadná a výsledná chuť závisí zcela na nás.

Velký podíl granoly tvoří obvykle ovesné vločky, doplněné pořádnou dávkou semen, různých ořechů a sušeného ovoce - ať už vlastní výroby nebo kupovaného. Zajímavou chuť získá granola díky přidaným kouskům čokolády, použít můžeme také voňavé koření - vhodná je např. skořice či perníkové koření. 

Jak připravit domácí granolu

Postup zvládneme velmi snadno.
  • Do mísy nasypeme ovesné vločky, přidáme suroviny podle vybraného receptu - ořechy (např. vlašské, lískové, strouhaný kokos) a semena (např. slunečnicová, dýňová, sezamová).
  • Přidáme olej (nebo jiný tuk), sladidlo (med, javorový sirup), aroma.
  • Vše dobře rukama promícháme a promačkáme, pak rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečeme cca půl hodiny při teplotě 150–170 °C za občasného promíchání.
  • ke konci pečení přimícháme nakrájené sušené ovoce a společně vložíme do trouby už jen na několik minut.

Oblíbený recept na křupavou granolu

Složení křupavé granoly si upravíme podle svých možností. 

  1. Na základní dávku potřebujeme 3,5 hrnku ovesných vloček, 0,5 hrnku kokosu, 3 lžíce kokosového krému, 2 lžíce hnědého třtinového cukru, 2 lžíce javorového sirupu, 3 lžičky sezamových semínek, 1 lžičku skořice, 2 hrsti sekaných mandlí, 1 hrst rozinek, 1 hrst sušených fíků, 1 hrst sušených meruněk, 1 hrst sušených švestek, větší špetku soli.
  2. V misce smícháme ovesné vločky se sezamovými semínky a skořici.
  3. V druhé misce smícháme kokosový krém (koupíme hotový), cukr, javorový sirup a sůl.
  4. Obě směsi spojíme, rukama promneme a rozložíme na plech s pečicím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C, pečeme asi 15 minut, během pečení několikrát promícháme.
  5. Poté přidáme posekané mandle a kokos, pak pečeme cca 15–20 minut dokřupava.
  6. Dále přimícháme nasekané sušené ovoce. Již nepečeme, ale během chladnutí několikrát promícháme. 
  7. Skladujeme v uzavřené sklenici, do které granolu uložíme až po úplném vychladnutí.
  8. Granolu konzumujeme buď jen tak, nebo s jogurtem, či ji používáme na ozdobu moučníků.
Granola vůbec nemusí být přeslazená, a když si ji připravíme sami, bude v ní pouze to, co si v ní opravdu přejeme mít - tedy samé dobré ingredience.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více