Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co říká oblíbený pokrm o vaší povaze? Masožrouti mají respekt okolí, zmrzlináři si hýčkají vnitřní dítě
Zdroj: Unsplash, Omar Lopez, Unsplash licence

Může vaše oblíbené jídlo vypovídat něco o tom, jací jste? Může! Pokud máte rádi zmrzlinu, uchováváte si v sobě ono pověstné vnitřní dítě. Milovníci sushi jsou zase ambiciózní světáci a ti, kteří si neumí představit den bez masa, mívají respekt okolí. Čtěte dál a dozvíte se víc!

Vanilková zmrzlina

Jakmile nastane první trochu teplý den, běžíte do cukrárny pro kopeček své oblíbené zmrzliny. Pokud jste milovníky mražené dobroty, a zároveň je vaší nejoblíbenější příchutí vanilka, čokoláda, jahoda nebo jiná klasika, pak to o vás vypovídá, že si nade vše hýčkáte pověstné vnitřní dítě. Jste sice dávno dospělí, ale pořád si umíte hrát a záleží vám na vaší kreativitě a fantasii. Okolí vás má za snílky, protože máte rádi různé legendy, pohádky a příběhy, ale vám to vůbec nevadí. Na svět hledíte nevinnýma očima, což je vaše přednost, ale i slabina, které mohou jiní snadno využít. Alespoň si to myslí newyorská dietoložka Alanna Kessler, která se zabývá jídlem a psychologií. Prozradila to v rozhovoru pro magazín Reader's Digest

Grilované maso

Ačkoliv každý lékař vám řekne, že dávat si každý den hovězí steak z grilu není zrovna ideální pro srdce a na cholesterol, někteří lidé si maso prostě nemohou odpustit. Pokud mezi ně patříte i vy a pokud je vaší oblíbenou úpravou právě propečená a pořádně šťavnatá flákota, podle Kessler to znamená, že jste seriózní, vážený člověk, ke kterému ostatní chovají respekt a mají ho za přirozenou autoritu. V osobním životě jste velmi intenzivní; jedete to jen buď - anebo.

Smažení cvrčci a různé exotické pochutiny

Zajít na food festival, to je váš oblíbený program na volné odpoledne. Smažení cvrčci, šneci, žabí stehýnka, marinovaná chobotnice a další exotické speciality, kteřích se jiní bojí nebo se jim dělá nevolno už při pohledu na ně, to vás naopak neskutečně láká, protože chcete pořád zkoušet něco nového. Jste takoví nejen v jídle, ale i v životě. Milujete dobrodružství, jste zvědaví a rádi cestujete. K lidem jste hodně tolerantní a nemáte ve zvyku nikoho soudit. Vaším životním heslem by mohlo být: „Žij a nech žít a hlavně užívej plnými doušky!“.

Smoothies

Smoothie je v posledních letech velmi oblíbený snídaňový pokrm, a to proto, že je rychle vyrobený, je možné vzít si jej s sebou na cestu do školy nebo do práce a navíc je v něm spousta svěžesti a vitamínů. Připravuje se z ovoce a/nebo zeleniny, ale je možné přisypat do něj proteinový prášek, přidat lžíci arašídového másla, nějaká semínka a případně mléko nebo bílý jogurt. S tím vším vznikne plnohodnotné jídlo, které se díky tekuté formě snadno tráví. Je-li to vaše oblíbená snídaně, pak jste pracovitý, organizovaný člověk, který dobře a rád zvládá více věcí najednou. Umíte zvládat stres, naopak vás dokonce motivuje k lepším výkonům v práci i doma. Při tom všem vám ale záleží na vašem zdraví. Dávejte si přesto pozor, nic se totiž nesmí přehánět.

Bramborová kaše

...Nebo třeba rybí prsty, krupicová kaše s kakaem či buchtičky se šodó. Pokud ze všeho nejraději jíte pokrm, který jste milovali v dětství a maminka vám ho často vařila, pak to podle Kessler znamená, že máte sklony k melancholii a nostalgickému dojímání se nad minulostí, což ale rozhodně není nic špatného. Díky tomu jste schopní úžasné seberefelxe, protože umíte vyhodnotit dřívější chyby a poučit se z nich. Ze stejného důvodu jste pro své okolí jakousi vrbou a každý za vámi rád přijde pro radu.

Sušenky s čokoládou

Ať už polomáčenky, nebo sušenky se zapečenými čokoládovými chipsy v americkém stylu: kdo k ranní kávě nebo odpolednímu čaji rád chroupe tyto sladké neřesti, ten je často nervózní, vystresovaný a přepracovaný. Proč? Podle studie, kterou provedla organizace SSIB (Society for the Study of Ingestive Behavior), pomáhá sladkost v sušenkách uvolňovat oxytocin, jeden z hormonů štěstí. Čokoláda zase obsahuje theobromin, který uklidňuje pocuchané nervy. Máte-li často chuť na sušenky s čokoládou, pravděpodobně po nich saháte právě proto, že potřebujete trochu relaxace. Zvolněte tempo a víc odpočívejte!

Horká káva

Některým nechutná, jiní se po jednom espressu rozklepou a další bez ní nemohou fungovat a vypijí klidně i čtyři šálky denně. Pokud nevycházíte z domu bez termohrnku plného horké kávy, podle Alanny Kessler to může znamenat, že jste takzvaná alfa osobnost. Alfy jsou soutěživé, netrpělivé, ambiciózní, organizované a velmi schopné ve vedoucích pozicích. Umíte vymýšlet systém, a pak jej zdokonalovat tak, aby vše šlapalo jako hodinky.

Sushi

Když se řekne fast food, co si představíte? Pokud hranolky a cheesburger nebo Twister z KFC, tak tohle není pro vás. Pokud ale vidíte několik kousků sushi v krabičce s trochou wasabi, hromádkou nakládaného zázvoru a sojovou omáčkou v malé lahvičce, pak jste podle Kessler sofistikovaný a ambiciózní světoběžník se zájmem o kulturu a umění.

Mohlo by vás zajímat