Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K podzimu patří dýně ve všech podobách. Už jste ale zkusili usmažit fantasticky nadýchané, voňavé a lahodné koblížky ve tvaru této oranžové baculky? Pokud ne, je teď ten správný čas. Díky názornému videu se to povede každému!

Aby byly koblihy krásně nadýchané

Koblihy jsou u nás, ale vlastně i jinde ve světě tradičním svátečním pečivem. Dřív se smažily hlavně při příležitosti masopustu, dnes si na nich pochutnáváme celý rok. Nejlepší jsou samozřejmě ty domácí.

Tradiční koblihy se připravují z kynutého těsta, které musí být důkladně propracované, aby bylo hladké a hebké. Vypracované těsto je pak třeba nechat dobře nakynout. Málo vykynuté koblihy by do sebe totiž nasákly při smažení hodně tuku.

Dobře nakynutou koblihu poznáte tak, že na ni zatlačíte prstem. Vrací-li se těsto do původní podoby pomalu, je správně nakynuté. Posledním předpokladem úspěchu je koblihy smažit na dostatku tuku, aby v něm pěkně plavaly. 

Jak udělat z koblih malé dýně?

Klasické české koblihy mají tvar bochánku, který může být plněný i neplněný. V posledních letech se u nás prosadily i americké donuty ve tvaru kroužku, dělají se i šišky nebo malé kobližky bez náplně.

Pokud byste chtěli obyčejné koblihy trochu ozvláštnit, můžete si bochánky jednoduchým trikem přeměnit do podoby malých dýní. Stačí si pořídit potravinářský provázek na pečení, který odolá teplotám až do 250 °C a seženete ho běžně v prodejných s domácími potřebami.

Ten pak omotáte kolem bochánků z koblihového těsta, tak, aby v těstě vznikly zářezy, jak uvidíte v našem video návodu, a pak už je osmažíte jako normální koblihy.

A pokud byste chtěli, aby byla iluze dýní dokonalá, můžete do každého koblížku zapíchnout celou skořici místo stopky, nebo můžete do těsta na koblihy vmíchat i dýňové pyré. Koblížky pak budou krásně oranžové jako pravé dýně

Jak připravit koblihy jako dýně? 

Pokud však tyto netradiční koblížky zaujaly, snadno si je můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 100 g majonézy, 3 žloutky, 250 ml mléka, 30 g droždí, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce oleje, sůl a olej na smažení, vanilkou nebo skořicí ochucený cukr na obalení. 

  1. . Provázkem pak každý bochánek obmotejte nejprve napůl, pokračujte na čtvrtiny a skončete na osminkách. Provázek příliš neutahujte. Jakmile skončíte, udělejte mašličku a necháme ještě nakynout. 
  2. Na pánvi rozehřejte dostatek oleje (koblihy musí plavat). Koblihy pak smažte v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova a ještě horké je obalujte v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Teprve pak odstraňte provázek. Koblihy jsou nejlepší hned po usmažení. 

Náš tip: Díky obalení v cukru chutnají koblihy výborně i samotné, klidně je ale můžete naplnit i marmeládou, nutellou nebo lahodným vanilkovým krémem, který si můžete připravit podle našeho receptu. Stačí udělat zboku koblihy otvor a naplnit ji pomocí cukrářského pytlíku

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více