Těstoviny se dají připravit na tolik různých způsobů. Který z nich si vyberete vy?

Těstoviny jsou perfektní surovinou, neboť se hodí téměř ke všemu. Milují je především děti, ale s velkou chutí si je dá každý dospělý. Jsou spojovány především s italskou kuchyní, která je velmi lehká a chutná, ale perfektně doplní i například klasické české omáčky.
Jaké jsou nejznámější druhy těstovin?
Těstoviny jsou oblíbené, protože jsou dobře stravitelné, nenáročné na přípravu, mají široké využití a dlouhou trvanlivost. Mezi nejznámější druhy patří:
- dlouhé těstoviny (špagety, linguine, tagliatelle, fettuccine, lasagne, ...),
- krátké těstoviny (kolínka, tarhoňa, mušličky, fusilli, penne, farfalle, špecle atd.),
- plněné těstoviny (ravioli, tortellini, cannelloni),
- polévkové těstoviny (nudle, těstovinová rýže, ...).
Nejoblíbenější recepty
Největší výhodou je, že jsou těstoviny velmi variabilní a dají se připravit v podstatě s čímkoliv. Co se týče masa, nejoblíbenější jsou s kuřecím či mletým masem, lososem nebo tuňákem. Pochutnáte si také na těstovinách se špenátem, cuketou, ricottou nebo pestem (bazalkovým i rajčatovým). Těstoviny můžete tedy jen tak s něčím smíchat, udělat k nim omáčku, nebo si připravte zapečené těstoviny.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tortelliny, přeloženo z italštiny "malý koláček", jsou těstoviny prstencovitého tvaru, které se nejvíce plní vepřovým masem, mortadellou a parmezánem. Po uvaření se polijí máslem a sypou bylinkami, lze k nim připravit i omáčku, např. smetanovou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tarhoňa je druh těstoviny, která je s oblibou používaná na Slovensku nebo v Maďarsku. Z hrubé mouky a vajec se vyrobí hodně tuhé těsto, které se prolamuje přes speciální síto. Vaří se jako příloha, používá se jako zavářka do polévek. Ale existují i jiné úpravy, např. se osmaží na sádle a cibulce, zasype se mletou paprikou, a pak se uvaří ve vodě.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tagliatelle jsou ploché a dlouhé vaječné nudle z tvrdozrnné pšenice původem z Itálie. Jsou podobné těstovinám fettuccine, ale jsou široké zhruba 6 -10 mm a jejich povrch je porézní. Mají žlutou barvu, ale vyrábějí se i barevné variace. Barví se nazeleno špenátem nebo načerveno červenou řepou. V suchém stavu jsou stočeny do klubíček. Nejčastěji se používají s různými omáčkami, obzvlášť s omáčkou boloňskou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Rigatoni jsou těstoviny vyrobené z tvrdé pšenice ve tvaru hrubších trubiček s vroubkovaným povrchem. Jsou vhodné k pokrmům s větším množstvím omáčky, která ulpí na jejich povrchu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Risoni jsou těstoviny, které svým tvarem připomínají zrnka rýže. Připravují se z tvrdozrnné pšenice. Po uvaření si zachovají pevnější strukturu a nelepí se.
Předchozí 1 … 10 11 12 13 14 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více