Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

špenátové palačinky s volským okem
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Abyste si připravili skvělou večeři, vám bohatě stačí to, co najdete doma. Některé suroviny se vyplatí mít v zásobě, protože s nimi jde velmi hezky kouzlit výborné jídlo. Inspirujte se našimi tipy.

Pokrmy z domácích zásob téměř bez práce

Když přijdete domů, většinou nechcete připravovat náročná jídla. Chcete, aby večeře byla hotova co nejdříve. Připravili jsme pro vás několik kombinací na pokrmy, které dobře vypadají, skvěle chutnají a kromě toho i zasytí. Je vhodné, aby večeře obsahovaly bílkoviny, díky kterým znovu načerpáte energii. Proto v našich receptech najdete sýr, vejce i kuřecí maso.

Špenát, vejce a sýr

Jestliže váš mrazák nebo spíž obsahuje špenát v jakékoliv podobě, můžete se díky této skvělé zelenině barevně a chuťově doslova vyřádit. Když ho doplníte o sýr a vejce, získáte pokrm, který vás navíc zasytí. Můžete si připravit třeba špenátovou polévku. Jak na to? Vyndejte z mrazničky špenát. Na dně hrnce na polévku nechte rozpustit plátek másla a v něm osmažte malou pokrájenou cibuli. Nechte ji zezlátnout, pak ji zalijte tekutinou. Pokud máte doma libovolný vývar, využijte ho. Jinak stačí litr vody.

Vložte balíček mraženého špenátu a nechte ho prohřát. V hrnku rozkvedlejte dvě vejce, osolte je a opepřete. Vlijte do polévky a rozmíchejte, přidejte dva prolisované česneky. Počkejte, až vejce projdou minutu-dvě varem a polévku vypněte. Polévku ještě případně dochuťte solí a pepřem. Na polévkové talíře vložte vždy nastrouhanou lžíci tvrdého sýra nebo plátek mozzarelly, pokrájené na kousky. Když nemáte mozzarellu, využijte nějaký sýr, který máte doma (tvrdý sýr nastrouhejte). Sýr zalijte horkou polévkou a můžete jíst.

Můžete ale vyzkoušet i tuto špenátovou polévku. Špenát je také ideální surovinou i pro jiné pokrmy, zkuste třeba jemné  palačinky s různými náplněmi. K naplnění stačí šunka a osolené žervé. Výsledek bude velmi osvěžující. Za vyzkoušení stojí i zapečené palačinky se špenátem a uzenou šunkou.

Kuře a brambory

Kombinace kuře a brambory je nikdy nekončícím příběhem. Máme pro vás několik tipů. Milujete kuře pečené? Můžete obě suroviny připravit v jednom pekáčku. K této kombinaci se výborně hodí plátky citronu a bylinky. Připravit si můžete třeba tuto chutnou variantu, kterou jen poskládáte do pekáčku, zalijete olejovou směsí s citronem a bylinkami a pokrm může do trouby.

Pečený je i náš druhý pokrm. Budete na něj potřebovat 700 g kuřecích prsou, nakrájených zhruba na 2-3cm kostky, 5 brambor nakrájených na 2cm kostky, 2 jarní cibulky na plátky, 2 hrnky nastrouhaného tvrdého sýru, půl hrnku slaniny nakrájené na kousky, 3 lžíce olivového oleje, 1 1/2 lžičky papriky, 1 lžíci česnekového prášku, 1 lžičku pepře a 1 lžičku soli.

Do velké mísy dejte nakrájené kuře a brambory. Smíchejte koření s olejem a přidejte ke kuřeti. Dobře promíchejte. Dejte do formy o velikosti 24 x 31 cm vymazané řepkovým olejem a pečte zhruba 50 minut na 200 °C. Pět minut před dokončením posypte sýrem, slaninou a zelenou cibulkou. Pečte ještě 5 minut. Vychladlé se dá dobře skladovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až tři dny a stále je jídlo chutné.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Těstoviny, sýr a rajčata

Velmi dobře určitě znáte těstoviny se sýrem a rajčaty, třeba ve formě protlaku, nebo skvělé rajčatové omáčky. Dnes si připravte zapečené těstoviny se sýrem a voňavými bylinkami. Na rajčatovou omáčku budete potřebovat 2 x 400g plechovky rajčat, 1 červenou cibuli nakrájenou nadrobno, 3 stroužky česneku na tenké plátky, 1 snítku rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, můžete přidat lžičku chilli, dále 2 lžíce balzamikového octa (není nutné), ½ hrnku zeleninového vývaru/červeného vína, pepř a sůl podle chuti. Na pečení těstovin budete potřebovat 500 g jakýchkoliv krátkých těstovin, 1 hrnek strouhané mozzarelly a 1 hrnek strouhaného sýru eidam (pokud nemáte mozzarellu, celkem 2 hrnky eidamu), čerstvou bazalku na ozdobu.

Troubu předehřejte na 200 ºC. Na lžíci olivového oleje orestujte cibuli a česnek, dokud nebudou průsvitné. Přidejte rajčata, koření a bylinky, balsamico, vývar/víno a cukr. Vařte zhruba 10 minut vařit a zatím uvařte těstoviny podle návodu na sáčku. Když jsou těstoviny uvařené a slité (nechte hrnek slité vody bokem) a omáčka zredukovaná, obojí spojte a dobře promíchejte.

Přidejte trochu vody z vaření těstovin. Polovinu těstovinové směsi přendejte do zapékací misky, posypte polovinou sýra. Opakujte se zbývajícími těstovinami a sýrem. Těstoviny vložte do předehřáté trouby a nechte zhruba 20 minut zapéct. Sýr navrchu by měl být nakonec nazlátlý. Když bude vše hotovo, vyndejte z trouby a podávejte s bazalkou. Skvěle chutnají i tyto těstoviny se sušenými rajčaty a nivou.

Zdroje informací:
taste.com.au
creationsbykara.com/
simply-delicious-food.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více