Vánoce patří k nejkouzelnějším dnům v roce. Jak vypadají ty tradiční české?
Taky už vám v hlavě běží odpočet Vánoc? Jako každý rok to zase uteklo jako voda. A i když bychom při předvánočním shonu u nakupování dárků a pečení cukroví někdy raději strávili Vánoce u moře, není nad to si užít české staré vánoční zvyky, tradice a prostě to celé kouzlo.
Jak vypadají tradiční české Vánoce?
Vánoce se slaví už někdy od 2. století. Tradiční české Vánoce zahrnují především:
- Adventní čas je 4 týdny před Vánocemi, kdy se každou neděli zapaluje svíčka.
- Cukroví se peče už několik týdnů dopředu, aby bylo vše krásně uleželé.
- Jmelím si lidé zdobí své domovy v období adventu, protože nese štěstí.
- Betlémy se začínají stavět asi dva týdny před Vánocemi.
- Vánoční stromeček, který se zdobí ráno na Štědrý den.
- Štědrovečerní večeří je rybí polévky, smažená ryba a bramborový salát.
- Zlaté prasátko lidé uvidí, pokud až do štědrovečerní večeře nejí maso.
- Dárky "od Ježíška" dostávají lidé ve Štědrý večer.
Nejoblíbenější vánoční tradice
Mezi nejoblíbenější vánoční tradice patří zejména krájení jablka, pouštění svíček ve skořápkách od ořechů, zapalování františka, lití horkého olova či házení botou za sebe (platí pro dívky). O půlnoci pak chodí křesťané do kostela na půlnoční mši. Ačkoliv se to může zdát někomu divné, třeba na Islandu mají zajímavou vánoční tradici, kdy o Vánocích číhá venku lidožravá kočka a podle pověry sežere každého, kdo nemá nové oblečení.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 6 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha: Slavný šéf do něj přidává salám a jednu speciální pikantní ingredienci
Mřížkový koláč s tvarohem a jablky: Aby byl krásně křehký, máslo do těsta musí být studené a důležité je zvolit správnou mouku
Šéfkuchař radí, jak využít bramborové slupky: Vylepší polévku i omáčku, ale jen, když si pohlídáme jednu zásadní věc