Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka

Bez vánočky na sváteční tabuli by to nebyly ty pravé Vánoce. Krásně vláčná vánočka, posypaná mandlemi, provoněná vanilkovým cukrem a s rozinkami, pomůže u vás doma navodit tu správnou vánoční atmosféru.

Hodnocení receptu je 4,5 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

90 min (45 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 767 kJ /
3 290 kcal
Bílkoviny79,74 g
Tuky111,26 g
Vláknina17,40 g
Cholesterol 955 mg
Sodík 2,28 g
Sůl5,85 g
Sacharidy483,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z trošky mléka, čerstvého droždí a trošky cukru připravíme kvásek a necháme vzejít. Krok 2: Mouku prosejeme a promícháme s kypřicím práškem. Přidáme zbylé suroviny, kvásek a vypracujeme těsto, které dobře prohněteme (asi 15 minut). Krok 3: Necháme alespoň hodinu kynout, poté upleteme vánočku. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas předehřejeme troubu na 200 °C. Krok 5: Vánočku necháme na plechu kynout 30–45 minut, pak potřeme vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Krok 6: Před vložením do trouby zapíchneme do vánočky špejle, aby při pečení držela tvar. Krok 7: Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Zpočátku při teplotě 200 °C, po 15 minutách teplotu snížíme na 160 °C, záleží na vaší troubě. Krok 8: Upečenou vánočku necháme vychladnout a můžeme podávat.

TIP: Jak poznat, že je vánočka hotová

Zveřejněno 12. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VDM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VDM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
vánočka pro začátečníky, vánočka recept, pečení vánočky, vánočka top recepty, vánočka, top recepty vánočka, vánočka recept pro začátečníky, teplota pečení vánočky, vánočka pečení, pečeme vanočku, pečení vánočky recept, vánočka teplota pečení, teplota na pečení vánočky, dia vanocka recept, pečení vánočky teplota, recept na vanočku, vánočka recepty, recepty vánočka, recept vanocka, vánočka teplota

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr, droždí čerstvé, máslo, žloutek, sůl, cukr vanilkový, kypřící prášek do pečiva, kůra citronová, mléko, rozinky, vejce, mandle

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu