Vánočka
Bez vánočky na sváteční tabuli by to nebyly ty pravé Vánoce. Krásně vláčná vánočka, posypaná mandlemi, provoněná vanilkovým cukrem a s rozinkami, pomůže u vás doma navodit tu správnou vánoční atmosféru.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 767 kJ / 3 290 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 79,74 g |
| Tuky | 111,26 g |
| Vláknina | 17,40 g |
| Cholesterol | 955 mg |
| Sodík | 2,28 g |
| Sůl | 5,85 g |
| Sacharidy | 483,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z trošky mléka, čerstvého droždí a trošky cukru připravíme kvásek a necháme vzejít.
Krok 2: Mouku prosejeme a promícháme s kypřicím práškem. Přidáme zbylé suroviny, kvásek a vypracujeme těsto, které dobře prohněteme (asi 15 minut).
Krok 3: Necháme alespoň hodinu kynout, poté upleteme vánočku.
Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas předehřejeme troubu na 200 °C.
Krok 5: Vánočku necháme na plechu kynout 30–45 minut, pak potřeme vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi.
Krok 6: Před vložením do trouby zapíchneme do vánočky špejle, aby při pečení držela tvar.
Krok 7: Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Zpočátku při teplotě 200 °C, po 15 minutách teplotu snížíme na 160 °C, záleží na vaší troubě.
Krok 8: Upečenou vánočku necháme vychladnout a můžeme podávat.
Zveřejněno 12. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VDM
Moje poznámka
Vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VDM
Nejnovější recepty
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 28 sekundami
Likérové kávy
Přidáno před 5 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 6 hodinami
Ráďův vánoční bramborový salát
Přidáno před 16 hodinami
Medové trubičky
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší langoše
LUCAH před 1 hodinou
Posvícenské ořechy
brtna před 1 hodinou
Masarykovo cukroví - pravé
brtna před 2 hodinami
Bramborový knedlík plněný vejcem s koprovou omáčkou
brtna před 2 hodinami
Sušenky z ovesných vloček
káťa před 3 hodinami
Povidlové slepovánky
Janina2410 před 3 hodinami
Likérové špičky
Klanic před 3 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
barypb před 3 hodinami
Kuřecí nudličky v jogurtové omáčce s křupavými gnocchi
barypb před 4 hodinami
Rohlíčky z tatranek
jaroko před 4 hodinami
Tématické fráze:
vánočka pro začátečníky,
vánočka recept,
pečení vánočky,
vánočka top recepty,
vánočka,
top recepty vánočka,
vánočka recept pro začátečníky,
teplota pečení vánočky,
vánočka pečení,
pečeme vanočku,
pečení vánočky recept,
vánočka teplota pečení,
teplota na pečení vánočky,
dia vanocka recept,
pečení vánočky teplota,
recept na vanočku,
vánočka recepty,
recepty vánočka,
recept vanocka,
vánočka teplota
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr,
droždí čerstvé,
máslo,
žloutek,
sůl,
cukr vanilkový,
kypřící prášek do pečiva,
kůra citronová,
mléko,
rozinky,
vejce,
mandle
Komentáře (3)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0