Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vegetariánská strava je založená na vyřazení masa z jídelníčku, které je nahrazeno potravinami podobných výživových hodnot. Bezmasá strava nabízí pestrou škálu potravin, ze kterých lze vykouzlit mnoho dobrot.

Nemusíte být vegetariáni a přesto vám přijdou vhod bezmasé recepty, které skvěle zpestří jídelníček. Výhodou těchto pokrmů je rychlost přípravy, pochutnat si můžete na rizotech, těstovinách, zeleninových salátech či oblíbených luštěninách.

1/16

    3 z 16

    Čočka na kyselo

    Čočka na kyselo Video

    Čočka je známým novoročním pokrmem, avšak tuto luštěninu bychom měli konzumovat pravidelně v průběhu celého roku. Jednoduchý český pokrm za pár korun osloví každého strávníka, čočku můžete servírovat jednoduše se sázeným či vařeným vejcem a kyselou okurkou.

    4 z 16

    Nejlepší špenát

    Nejlepší špenát Video

    Špenát je báječná zelenina, která by neměla chybět v jídelníčku žádného z nás. Navíc je velmi univerzální a uvařená je během několika málo minut. Dušený špenát chutná skvěle i bez masa, pouze s vajíčkem uvařeným natvrdo a s vařeným bramborem.

    6 z 16

    Pohanka s restovanou zeleninou

    Pohanka s restovanou zeleninou Video

    Pohanka je známá svou specifickou chutí a skvělým přínosem v jídelníčku je její vysoký obsah živin. Na přípravu je tato surovina snadná i rychlá, ve spojení s restovanou zeleninou získáte lehký pokrm k večeři či k obědu.

    7 z 16

    Dýňové rizotto s kokosovým mlékem

    Dýňové rizotto s kokosovým mlékem

    Podzimní období doslova svádí k zakomponování sytě oranžové dýně do jídelníčku. Dýňové rizoto má delikátní jemnou chuť, kterou dochucuje kokosové mléko a bílé víno. Rizoto můžete podávat s tempehem či samostatně posypané parmezánem.

    8 z 16

    Smažený květák

    Smažený květák Video

    Smažený květák je stejně oblíbená klasika jako smažený řízek. Květák stačí jednoduše povařit, obalit v trojobalu a usmažit dozlatova. Tento recept je snadný na přípravu a zvládnou jej i začátečníci v kuchyni. Květák podávejte s vařeným bramborem.

    9 z 16

    Houbový kuskus

    Houbový kuskus Video

    Přivezli jste si košík plný voňavých lesních hub a přemýšlíte, jak s nimi naložit? Houbový kuskus je bleskově připravený, snadno získáte výživnou večeři pro celou rodinu. Pokrm chutná skvěle, když povrch ještě posypete strouhaným sýrem nebo parmezánem.

    10 z 16

    Špenátové palačinky s tvarohem

    Špenátové palačinky s tvarohem

    Špenát má sice jemnou chuť, ale krásnou a výraznou barvu. Právě proto se báječně hodí k obarvení různých těst, jako je i palačinkové. Po usmažení palačinky můžete naplnit jemnou tvarohovou náplní a podle chuti také šunkou, sýrem či zeleninou.

    11 z 16

    Jednoduchý houbový guláš

    Jednoduchý houbový guláš Video

    Houby patří mezi dokonalé suroviny, ze kterých vykouzlíte mnoho báječných pokrmů. Jedním z nich je také guláš, ve kterém lze nahradit maso houbami. Sami budete mile překvapeni, jak rychle se po guláši zapráší. Podávat ho můžete s domácím knedlíkem.

    12 z 16

    Lasagne se špenátem

    Lasagne se špenátem Video

    Velmi jednoduché bezmasé jídlo z jednoho pekáčku jsou zapékané lasagne se špenátem. Lasagne jsou prokládané ochuceným špenátem s česnekem a také vrstvou jemného bešamelu. Povrch lasagní zdobí vrstva zapečeného zlatavého sýra.

    13 z 16

    Koprová omáčka

    Koprová omáčka Video

    Koprová omáčka často rozděluje národ na dva tábory, buď je milovaná nebo nenáviděná. Pro ty, kdo ji milují, je tato smetanová omáčka, vonící koprem do dálky, dokonalým víkendovým obědem. Nejlépe chutná s vajíčkem natvrdo a vařeným bramborem.

    14 z 16

    Karbanátky z hlívy ústřičné

    Karbanátky z hlívy ústřičné Video

    Hlíva je velmi prospěšná houba, která má pozitivní účinky na naše tělo. Mimo tyto benefity navíc chutná naprosto skvěle v mnoha pokrmech. Karbanátky připravíte z rozmixované uvařené hlívy, strouhaného sýra a vajíčka, směs nezapomeňte ochutit česnekem.

    16 z 16

    Těstoviny s pestem

    Těstoviny s pestem

    Když se řekne italská kuchyně, představíme si lákavé pokrmy vonící do dálky bylinkami a česnekem. Bazalkové pesto je bleskově připravené a to pouze ze čtyř surovin. Můžete ho poté jednoduše smíchat se špagetami a podávat se strouhaným parmezánem.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli