Babiččina kuchyně: Dýňový ananasový kompot po česku připravují i jejich vnučky
Dýně je jednoletá teplomilná liánovitá rostlina, botanicky patřící mezi tykve. Pod barevnou slupkou se ukrývá šťavnatá dužina s velkými semeny. Dužina i semena se zpracovávají do mnoha pokrmů sladké i slané kuchyně.
Dýňový kompot byl jedním z mnoha způsobů, jak naše babičky zpracovávaly dýně. Kromě polévek, omáček a zapékaných pokrmů uměly dýňovou dužinu propašovat do koláčů a bábovek nebo z nich vytvořit báječné dušené zelí a čalamádu.
Mohlo by vás zajímat
Dýňový kompot našich babiček
Všechno, co naše babičky mohly zpracovat, zavařit a nasušit, ovládlo na mnoho dní každou domácnost. Pravidlo "v zimě jako když najdeš" pro ně opravdu platilo. Na podzim to bylo ovoce, zelenina, houby a také dýně, ze kterých se vyráběl báječný kompot. Většina dětí ani netušila, že jí dýni - babičky je velice rychle přesvědčily, že sladká dobrota ve sklenicích je konzervovaný ananas, který byl v té době drahý a nedostupný.
Jak babičky připravovaly dýňový kompot
K přípravě kompotu byly vhodné velké bílé nebo oranžové dýně. Babičky z nich oloupaly slupku, vyjmuly semena a dužinu pokrájely na stejně velké kostky. Vložily je do octem okyselené vody a zatížily. Díky octu zůstávaly tvrdé a nerozpadly se. Nálev byl připravený z oslazené vody (1 kg cukru na 2,5–3 litry vody), ochucené skořicí, badyánem, hřebíčkem a kyselinou citrónovou. Pro ananasovou chuť se do nálevu nalily 1–2 plechovky ananasové šťávy nebo ananasová tresť. Kostičky dýně se povařily po dobu 5 minut v nálevu a posléze přendaly do sklenic, ve kterých se jen velice krátce sterilovaly – jen tak, aby se zatáhla víčka.
Jak dochutit dýňový kompot
Mohlo by vás zajímat
Pokud na zpracování dýně spěcháme, můžeme si ji připravit do hrnce jako kompot pro okamžitou spotřebu. Ananasovou příchuť můžeme vynechat, pokud použijeme zralá jablka.
Zaujalo vás naše video? Na psaný recept na dýňový kompot s ananasem se můžete podívat zde.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře