Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro hit: Dýňový kompot à la ananas voní skořicí a hřebíčkem, důležité je dýni předem marinovat v octovém nálevu, aby nezměkla
Zdroj: Toprecepty.cz

Přinesli jste si domů dýni a na polévku nemáte chuť? Připravte si oblíbený hit 80. let, dýňový kompot à la ananas. Sladkokyselý kompot je velmi oblíbený díky své šťavnatosti a aroma ananasu. Dá se využít do pohárů, ale třeba i do alkoholové bowle.

Která dýně se hodí na kompot

Podzim máme spojený s nádhernou oranžovou barvou, kterou přináší nejen barva listů stromů, ale také dýně. Dýní je několik druhů a nejtypičtější je právě oranžová hokaido.

Využívá se ve slané i sladké podobě, třeba právě v kompotu. Pro přípravu se hodí pevné dýně, ideálně ty dozrávající s lesklou slupkou. Důležitý je také dobrý stav plodu, tedy nepoškozený a nezkažený kus. 

Dýňový kompot à la ananas skvěle ladí s masovými pokrmy, ať už se jde o drůbeží nebo vepřové. Využít ho můžete také v dezertech, a to od pohárů přes palačinky, jogurt či kaši až po pečené či nepečené dobroty. 

Jak ochutit dýňový kompot

Zavařit dýni můžeme v různých podobách, ale dýně jako ananas jednoznačně vede. Sladká dýně báječně vynikne v sladkokyselém kompotu, který se podobá tomu ananasovému. Jak mu dodat tu správnou chuť?

Dýně je sladká, a proto potřebuje kyselou složku. Můžeme sáhnout po kyselině citronové, ale i po citronech. Když budou mít chemicky neošetřenou kůru, můžeme využít i ji. Z koření se pak hodí několik kusů hřebíčku a svitek skořice, někdy se přidává i badyán. Ananasové aroma dodá ananasová tresť

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak připravit dýňový kompot à la ananas

Tento kompot je potřeba chystat den předem, protože se dýně nakládá do octa. Na přípravu tohoto kompotu budete potřebovat: 2,5 kg dýně, 2,5 l vody, 200 ml octa, 600 g cukru, 2 chemicky neošetřené citrony, 5 hřebíčků, svitek skořice a 1-2 ananasové tresti.

Jak na to? Dýni omyjte, rozpulte ji, nebo rozkrájejte na čtvrtiny. Pak ji oloupejte a odstraňte semena a měkkou dužinu. Pevnou dužinu nakrájejte na větší kostky. Dejte je do velkého hrnce, zalijte 1 litrem vody, octem a ananasovou trestí. Zakryjte a nechte uležet do druhého dne. (Klidně nechte hrnec jen na kuchyňské lince.) Díky tomuto postupu dýně při vaření nebude měknout a zůstane pevná.

Druhý den vodu vylijte. Citrony nakrájejte na plátky a přidejte k dýni stejně jako hřebíček a skořici. Vše zalijte 1,5 litrem vody a nechte vařit. Stačí 2-5 minut. Dýně nesmí úplně změknout.

Ze směsi vyndejte dýni a dejte ji do zcela čistých vysterilizovaných zavařovacích sklenic. Dýni zalijte horkým nálevem, ve kterém se vařila.

Sklenicím otřete hrdla, pevně je zavíčkujte. Dejte je do zavařovacího hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Sterilujte zhruba 20–25 minut při 80 °C. Hotové sklenice dýňového kompotu vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Sklenice uložte do chladu a temna. Takto vydrží i několik let.

Náš tip: Připravte si dýňový kompot podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více